Coronavirus Travel: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Εστίασης και Τουρισμός!! Πιο πολλά και στον δρόμο «τραπεζάκια έξω» και… αποστάσεις!!

Αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα την εστίαση με σαφείς κανόνες, ώστε και ο πληθυσμός να διο

Coronavirus Travel: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Εστίασης και Τουρισμός!! Πιο πολλά και στον δρόμο «τραπεζάκια έξω» και… αποστάσεις!!
Coronavirus Travel: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Εστίασης και Τουρισμός!! Πιο πολλά και στον δρόμο «τραπεζάκια έξω» και… αποστάσεις!!

Αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα την εστίαση με σαφείς κανόνες, ώστε και ο πληθυσμός να διοχετευθεί με ασφάλεια σε κέντρα αναγκαίας ψυχαγωγίας κι όχι άναρχα σε αυτοσχέδια πάρτι και η δημόσια υγεία να προστατευθεί κατά το δυνατόν......

Κάθε ημέρα που περνά αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση πόσο λάθος ήταν να «απελευθερωθούν» οι μετακινήσεις των πολιτών, ενώ η οικονομική δραστηριότητα να παραμένει «όμηρος του κορωνοϊού».

«Στο μυαλό όλων είναι να πάμε καλά και να μπορούμε να πούμε σε δυο βδομάδες ότι όλα πήγαν καλά και μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την εστίαση και τα εμπορικά.

Αλλά προέχει να κάνουμε πρώτα τα βήματα που προηγούνται στο σχέδιο που έχουμε ανακοινώσει με ασφάλεια» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα τους ειδικούς.

Η τοποθέτηση αυτή αποκαλύπτει ότι όχι μόνο υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για το άνοιγμα καφέ, μπαρ κι εστιατορίων, αλλά ίσως να έχει ήδη «ακυρωθεί» ως ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης η 1η Ιουνίου.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθήσουν να είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα, τότε τα καταστήματα εστίασης θα μπορέσουν ν’ ανοίξουν την 1η Ιουνίου, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η πρόταση για άνοιγμα μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου.
Οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν μετά τις 18 Μαΐου κι αφού πρώτα θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για την εξέλιξη των πραγμάτων με ανοιχτά έως τότε όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και τις Εκκλησίες.
Οι βασικές αρχές του σχεδίου που εξετάζει το Μαξίμου για την εστίαση πάντως θα είναι οι εξής:
  • «Τραπεζάκια έξω» και μάλιστα περισσότερα απ’ ό,τι σήμερα, δίχως πρόσθετα δημοτικά τέλη
  • Μείωση των δημοτικών τελών για τα καταστήματα που δεν θα μπορέσουν για πρακτικούς λόγους ν’ αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους
  • Συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων άνω του 1,5 μέτρου
  • Άνοιγμα τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστινό μέρος κάθε καταστήματος, ως ημιυπαίθριος χώρος (σ.σ.: δεν θα υπάρχει κλιματισμός)
  • Οι δήμοι θα λαμβάνουν απευθείας τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ θα μπορούν να αποφασίσουν και το κλείσιμο δρόμων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –έως τον Οκτώβριο– ενώ θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και διέλευση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου. Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο, για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Βασικό κριτήριο στο σχεδιασμό του Ανάπτυξης, πέραν προφανώς του υγειονομικού, είναι το πλαίσιο ανοίγματος της εστίασης να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε και στις παραγωγικές βιομηχανίες και επέτρεψε τη γρήγορη παραγωγή αντισηπτικών και μασκών. Στόχος είναι οι δήμαρχοι να παίρνουν τις αποφάσεις άμεσα και οι μαγαζάτορες να μην χρειάζεται να περιμένουν υπογραφές και άδειες, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πιέζουν οι επιχειρηματίες Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs», η οποία θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 20.00 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχει η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων). Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης, θα υλοποιηθεί από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των συναδέλφων του Κλάδου. Αίτημα της ΠΟΕΣΕ είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης. Οι εστιάτορες αναφέρουν ότι τα καταστήματά τους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν με τους περιοριστικούς όρους και τις συνθήκες που υπαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης για τον κορωνοϊό. Εκατοντάδες άδειες καρέκλες εστιατορίων στην Ευρώπη θα στηθούν στις κεντρικές πλατείες στις 20.00 το βράδυ!! Ακτοπλοϊκά Δρομολόγια Εσωτερικού Η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων εσωτερικού τοποθετείται χρονικά στα μέσα Ιουνίου περίπου και σε κάθε περίπτωση μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ξενοδοχεία Στο ίδιο μοντέλο θα κινηθεί και ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του κάθε μέτρου και θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, εφόσον θα έχει επιτύχει το προηγούμενο. Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός προβλέπει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων ετήσιας λειτουργίας την 1η Ιουνίου και για τα εποχικά καταλύματα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Μεθαύριο Παρασκευή θ’ ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για ξενοδοχεία, μαρίνες και αερομεταφορές.

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post αναφέρει ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλούς τουρισμού» που θα ενθαρρύνει τη διακίνηση τουριστών μεταξύ τους, καθώς τα βασικά προβλήματα που λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες είναι η απαγόρευση των πτήσεων – η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί έως τα μέσα Ιουνίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και η καραντίνα των 14 ημερών που ισχύει για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Coronavirus Travel - Jerusalem Post: Το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την δημιουργία «Ασφαλούς ζώνης» για τον τουρισμό με την Ελλάδα, την Κύπρο