Coronavirus Travel & Health: Το σχέδιο για τα νησιά με 5 Νοσοκομεία - Πυλώνες

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά!! Επιτόπου θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού σε του

Coronavirus Travel & Health: Το σχέδιο για τα νησιά με 5 Νοσοκομεία - Πυλώνες
Coronavirus Travel & Health: Το σχέδιο για τα νησιά με 5 Νοσοκομεία - Πυλώνες
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά!! Επιτόπου θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού σε τουρίστες στα νησιά, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο....

που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας και αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής».

Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που θα φτάνουν στη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε θα υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν οι αεροδιακομιδές, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα, κρίθηκε σκόπιμο να αντιμετωπίζονται πιθανά περιστατικά επιτόπου.

Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εάν χρειαστεί να νοσηλευθούν οι κάτοικοι ή το προσωπικό των μονάδων υγείας και των καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει υγειονομική «ομπρέλα» κατά του κορονοϊού στη νησιωτική Ελλάδα σε τρεις άξονες, με 5 νοσοκομεία-πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλέγμα Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που θα αλληλοσυνδέονται, αλλά θα είναι και σε άμεση επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η επιχείρηση «κορωνοϊός το καλοκαίρι» θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση των τοπικών υγειονομικών μονάδων, ώστε τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται επιτόπου ή, αν υπάρξει ανάγκη, να μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι:

  1. Τα νοσοκομεία που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφέρονται τα περιστατικά ή διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.
  2. Τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά.
  3. Τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τα βαριά περιστατικά

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρίσκονται σε:

  • Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)
  • Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)
  • Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)
  • Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)
  • Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29. Αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών.

Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50: 25 στο Ηράκλειο, 7 στο Ρέθυμνο, 8 στο Λασίθι και 10 στα Χανιά. Τα εν λόγω νοσοκομεία της Κρήτης ανήκουν στον 1ο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση του Covid-19 στην τουριστική περίοδο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό.

Στον ίδιο άξονα ανήκουν και τα νοσοκομεία των νησιών που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί τα πιθανά κρούσματα.

Μεταξύ αυτών είναι και το Νοσοκομείο Λευκάδας, από όπου εάν παραστεί ανάγκη ασθενείς θα κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Κρούσματα με ήπια συμπτώματα

Στον 2ο άξονα του στρατηγικού σχεδίου ενσωματώνονται τα νοσοκομεία που είναι στα νησιά, αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτά θα αναπτυχθούν απλές κλίνες για Covid-19, με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα διαχωριστούν οι κλινικές, προκειμένου να οριστεί μία αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού.

Τρία είναι τα βασικά Νοσοκομεία-Πυλώνες του 2ου άξονα: της Χίου, της Κεφαλονιάς και της Σαντορίνης.

Είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που υπάρχουν στα νησιά, διαθέτουν οργανωμένες κλινικές και μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε τουρίστες που πιθανώς προσβληθούν από κορονοϊό, αλλά δεν θα χρειαστούν εντατική.

Στον ίδιο άξονα ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω καιτης Νάξου.

nosokomeia.png

Ο ρόλος των κέντρων υγείας

Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχαν καταγγείλει ότι κάθε καλοκαίρι τα Κέντρα Υγείας αναστενάζουν από τις ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό περιστατικό.

Γι’ αυτό και οι προσλήψεις που έγιναν εν μέσω κορονοϊού κατευθύνονται προς τα μικρότερα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω σε αρχικό επίπεδο τυχόν κρούσματα.

Κλινική Covid στις πόλεις

Σε ετοιμότητα θα είναι τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Αν υπάρξουν εστίες του ιού στα νησιά με βαριά περιστατικά, θα μεταφερθούν στην Αθήνα.

Ήδη έχει καθοριστεί για κάθε νοσοκομείο αναφοράς να υπάρχει μια ολόκληρη κλινική, η οποία θα παραμείνει ελεύθερη μόνο για ασθενείς με Covid-19.

Αντίστοιχες κλινικές έχουν καθοριστεί και σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως αυτά των Ιωαννίνων, της Λάρισας κ.ά.

Εργαστήρια σε 20 περιοχές

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου σχεδιάζεται η δημιουργία μικρών εργαστηρίων, στα οποία θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό.

Ήδη, σύμφωνα με πηγές, έχουν εξασφαλιστεί οι εργαστηριακές υποδομές, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε 20 διαφορετικά νησιά.

Η επιλογή των νησιών όπου θα εγκατασταθούν οι αναλυτές για τα τεστ θα γίνει με βάση την επισκεψιμότητα.

Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και η Πάρος για την οποία έχει γίνει ήδη η σχετική προεργασία. Στόχος είναι να μη χρειάζεται να αποστέλλεται το δείγμα στις μεγάλες πόλεις για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικό ή όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Ορισμός υπεύθυνου γιατρού

Τέλος, σε κάθε νησί, και ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος γιατρός (ιδιωτικού τομέα), ο οποίος και θα έχει την υγειονομική ευθύνη του καταλύματος.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πελάτης με ύποπτα συμπτώματα, ο υπεύθυνος γιατρός θα είναι εκείνος που θα αναλάβει την εξέταση του περιστατικού αλλά και τη διαχείρισή του αν νοσεί, μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.

Με δανεικά μέσα πετά το ΕΚΑΒ

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πιθανών περιστατικών μέσα στο καλοκαίρι -πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αφού με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των υπουργών το πρώτο κύμα του ιού έχει ήδη ολοκληρωθεί- βασίζεται στις υπάρχουσες δομές των νησιών.

Οι αεροδιακομιδές, παρότι είναι συνηθισμένες στη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής κατανομής, είναι εξαιρετικά περιορισμένες στο πλάνο, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές.

Και αυτό διότι τα πτητικά μέσα είναι άκρως περιορισμένα και «δανεικά» από τον Στρατό, αφού το ΕΚΑΒ δεν έχει δικά του.

Συγκεκριμένα, διαθέσιμο είναι μόλις ένα αεροπλάνο C-130, αφού πριν από λίγα 24ωρα τέθηκε εκτός λειτουργίας το δεύτερο, καθώς έσπασε ο μπροστινός τροχός και για να επισκευαστεί απαιτούνται από 3 έως 6 μήνες.

Το ΕΚΑΒ μπορεί να αξιοποιήσει και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που απογειώνεται από την Ελευσίνα, εφόσον δεν θα χρησιμοποιείται.

Επίσης, διαθέσιμα είναι ένα ελικόπτερο στη Ρόδο και άλλα δύο στη Σύρο και στο Ακάτιο, τα οποία όμως δεν πετούν τη νύχτα. Με τα υπάρχοντα μέσα οι αεροδιακομιδές που μπορούν να πραγματοποιηθούν, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, είναι εξαιρετικά λίγες. Γι’ αυτό και δόθηκε βαρύτητα στις δομές υγείας.