19.8 C
Mykonos

Web Radio

Weather

19.8 C
Mykonos
15.8 C
Athens

Coronavirus & Travel: Πλάνα με φόντο το… μενού για Εστίαση και Τουρισμό!! Η κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά από αύριο!!

Ενισχύσεις και Φοροελαφρύνσεις στο… μενού για την εστίαση και τουρισμό!! Έμφαση δίδεται κυρίως στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και στον τουρισμό…..

Το υπουργείο Υποδομών φέρεται έτοιμο να αποκαταστήσει τη λειτουργία των εσωτερικών πτήσεων από τις 18 Μαΐου και μετά.

Κύριο ζητούμενο παραμένει η επαναλειτουργία της εστίασης

Γιώργος Γεραπετρίτης, Αδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκος Παπαθανάσης και Θοδωρής Λιβάνιος έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναλειτουργίας του κλάδου, που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες δημόσιας υγιεινής, πρόσκαιρες πεζοδρομήσεις και αξιοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και πλέγμα οικονομικών διευκολύνσεων και φοροελαφρύνσεων, το οποίο αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Εκκρεμεί προς το παρόν η οριστικοποίηση της ημερομηνίας επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζει όλα τα δεδομένα. Από τη μία πλευρά οι πιέσεις που ασκούν τα συναρμόδια υπουργεία και οι επαγγελματίες του κλάδου, ώστε εστιατόρια, καφέ και ορισμένα μπαρ να ανοίξουν εκ νέου, ει δυνατόν και εντός του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου.
Ισχυρό αντεπιχείρημα, τα υπαίθρια πάρτι και τα take away ποτά, που μετέδωσαν μια εικόνα χαλάρωσης, που για την ώρα έχει «παγώσει» τα σενάρια πρόωρης επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης.
Χαρακτηριστική η αποστροφή του πρωθυπουργού κατά τη βόλτα του προ ημερών στο Παγκράτι, όταν έξω από ένα εστιατόριο επιβεβαίωσε πως το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επαναφορά της εστίασης σε κανονικούς ρυθμούς την 1η Ιουνίου.
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται η αποκρυστάλλωση του κυβερνητικού σχεδίου για τον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, που καλύπτει περί το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αύριο ΣΕΤΕ και ΞΕΕ καταθέτουν στο υπουργείο Τουρισμού τις τελικές τους προτάσεις για τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα» αποτελεί την πυξίδα της φετινής στρατηγικής για τον τουρισμό, καθώς η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί τελικώς από την έξωθεν καλή μαρτυρία της επιτυχούς απόκρουσης του πρώτου κύματος της πανδημίας.

1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Για την ώρα παραμένει σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουνίου για τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και των αρχών Ιουλίου για τα εποχικά και τα τουριστικά καταλύματα.

Κατά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής στρατηγικής σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο τη θωράκιση των πιο εύθραυστων οικονομιών του Νότου, κάτι πάντως που δεν φαίνεται να προκύπτει από τις έως τώρα ενδοευρωπαϊκές διεργασίες, με σημείο αιχμής την αδυναμία χάραξης μιας κεντρικής στρατηγικής για την αποκατάσταση της λειτουργίας των διεθνών αερομεταφορών, με πιθανότερη αφετηρία τα μέσα Ιουνίου.

Κατά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη των χωρών, που αντιμετώπισαν επιτυχώς την πανδημία, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Αυστραλία, ο πρωθυπουργός προέταξε την ιδέα μιας πιο συστηματικής μεταξύ τους συζήτησης, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με στόχο να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι», που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Η Αθήνα προτείνει να γίνονται τεστ στη χώρα αναχώρησης για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα και να μην ταξιδεύουν όσοι εντοπίζονται θετικοί στον ιό.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει πληρότητα στα αεροπλάνα, καθώς θα έχει εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχουν ασθενείς ταξιδιώτες, ενώ δεν θα ισχύει και η 14ήμερη καραντίνα για όσους φτάσουν στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές στη Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία) δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα, το οποίο αποτυπώνεται και στα θετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου το τελευταίο διάστημα.

Πτήσεις εσωτερικού τον Μάιο

Προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν το κοινό πλαίσιο μετακινήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, εν όψει της κατάθεσης της κοινής ευρωπαϊκής πρότασης, πιθανώς την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κεντρική οδηγία της Κομισιόν αναφορικά με τον τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων διαρθρώνεται σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:

  1. την επιδημιολογική κατάσταση και τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού,
  2. τη χωρητικότητα (capacity) των εθνικών συστημάτων Υγείας και
  3. το εύρος της δυνατότητας διενέργειας μαζικών τεστ και αποτελεσματικής ιχνηλάτησης.

Πάντως, η αμφιθυμία έως και αναβλητικότητα των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά σε συνδυασμό με την αγωνία των αντίστοιχων χωρών του Νότου ωθούν τις τελευταίες στη λογική αφενός των διμερών διακρατικών συμφωνιών, αφετέρου της τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού.

Μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών φέρεται κατά πληροφορίες έτοιμο να αποκαταστήσει τη λειτουργία των εσωτερικών πτήσεων από τις 18 Μαΐου και μετά.

Σε διεθνές επίπεδο, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει έλθει τις τελευταίες ημέρες σε διμερείς επαφές με πολλούς ομολόγους του και έχει πληροφορηθεί πως ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως το Ισραήλ, είναι έτοιμες να επαναφέρουν τις αεροπορικές συνδέσεις τους.

Ο διεθνής Τύπος «κοιτάζει» την Ελλάδα

Ενόσω η κυβέρνηση προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τη φετινή τουριστική καμπάνια, σημαντική είναι η… δωρεάν διαφήμιση που κάνουν στο εγχώριο τουριστικό προϊόν διεθνούς εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από τις γερμανικές «Bild» και «Spiegel», τις βρετανικές «Sun», «Daily Mail» και «Daily Telegraph» έως τα αμερικανικά CNN και ABC, παγκόσμιας ακτινοβολίας μέσα διαφημίζουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, με το δεδομένο πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες -εάν όχι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή- που κατόρθωσαν να τιθασεύσουν τον κορονοϊό. «Γίνεται διαφήμιση της χώρας, που θα χρειάζονταν πολλά εκατομμύρια για να την κάνουμε» παρατηρούν με νόημα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Discounts on shopping: Ξεκινούν οι ενδιάμεσες Φθινοπωρινές εκπτώσεις 2020 από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Tην 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 14 του ίδιου μήνα...... Τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν την...

Coronavirus – PM Mitsotakis: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 ως τις 5 το πρωί στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Μίνι lockdown με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες παντού, σε περιοχές με πορτοκαλί σήμανση λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός...

Premium

Greek vote abroad: Τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα εγγραφής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

Τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού,...

Black Money: Θα ελέγχονται για μαύρο χρήμα όποιοι καταδικάζονται σε φυλάκιση!!

Με νέα διάταξη ο έλεγχος επεκτείνεται σε όσους καταδικάζονται ακόμα και σε μικρές ποινές, αν από το αδίκημα προκύπτει οικονομικό όφελος!!..... "Mπλεγμένοι με κατηγορίες για...

Stories for You

National Holiday of October 28th: Πώς θα γίνουν οι εορτασμοί σε Γυμνάσια και Λύκεια

Χωρίς μαθητικές παρελάσεις, αλλά με εκδηλώσεις ανά τμήμα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου και παράδοση σημαίας στους σημαιοφόρους από τους διευθυντές θα εορταστεί φέτος στα...

Aegean islands – Business Support: Ανοίγει στις 21 Οκτ. η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ”, για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων 

Ανοίγει στις 21 Οκτωβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ”, για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων  του Νοτίου Αιγαίου Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε...

More from Mykonos Ticker

Discounts on shopping: Ξεκινούν οι ενδιάμεσες Φθινοπωρινές εκπτώσεις 2020 από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Tην 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 14 του ίδιου μήνα...... Τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν την...

National Holiday of October 28th: Πώς θα γίνουν οι εορτασμοί σε Γυμνάσια και Λύκεια

Χωρίς μαθητικές παρελάσεις, αλλά με εκδηλώσεις ανά τμήμα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου και παράδοση σημαίας στους σημαιοφόρους από τους διευθυντές θα εορταστεί φέτος στα...

Coronavirus – UK no-quarantine list:Η Αγγλία έβαλε στη λίστα των «ασφαλών» περιοχών τη Μύκονο, τη Δανία και τα Κανάρια Νησιά

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η Αγγλία πρόσθεσε τη Μύκονο, τα Κανάρια Νησιά, τις Μαλδίβες και τη Δανία στη λίστα των «ασφαλών» χωρών και περιοχών......... Αυτό σημαίνει...
error: Content is protected !!