Coronavirus Travel : Σε σύγκρουση κινδυνεύουν να έλθουν οι κυβερνήσεις με την Κομισιόν για τον Τουρισμό

Σε συγκρουσιακή τροχιά ενδέχεται να μπουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, όσον αφορά τη στήριξη που προσ

Coronavirus Travel : Σε σύγκρουση κινδυνεύουν να έλθουν οι κυβερνήσεις με την Κομισιόν για τον Τουρισμό
Coronavirus Travel : Σε σύγκρουση κινδυνεύουν να έλθουν οι κυβερνήσεις με την Κομισιόν για τον Τουρισμό

Σε συγκρουσιακή τροχιά ενδέχεται να μπουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, όσον αφορά τη στήριξη που προσφέρουν σε ταξιδιωτικές εταιρείες που εκδίδουν κουπόνια (vouchers) για τα ακυρωθέντα πακέτα διακοπών λόγω της πανδημίας, χωρίς όμως......... να προσφέρουν και στους πελάτες τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων σε μετρητά, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Πολωνία δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει μέτρα, ή ότι θα το πράξουν, για να επιτρέψουν την έκδοση τέτοιων κουπονιών για να προστατεύσουν τον τουριστικό κλάδο από τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορονοϊού στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

Εντούτοις, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το οποίο επιτηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ επιστροφής χρημάτων, ή αποδοχής του κουπονιού αυτού για ένα μελλοντικό πακέτο διακοπών.

Το ίδιο πρόβλημα αφορά και τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αποτρέψουν εκατομμύρια αξιώσεις για επιστροφή χρημάτων, έτσι ώστε να αποφύγουν μία ακόμη αποστράγγιση των ταμειακών τους αποθεμάτων, μιας που όλα τα αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί στο έδαφος λόγω της πανδημίας.

«Εάν προσφέρονται, τα κουπόνια θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα έναντι αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και για όλους τους άλλους τρόπους μεταφοράς, για άπαντες», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αλντίνα Βαλεάν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όμως τα στοιχήματα είναι υψηλά. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολεί σχεδόν το 12% του εργατικού δυναμικού της ηπείρου, τονίζει ο Γκάρι Καπέλι, υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, του οποίου η χώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον διάστημα.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα κουπόνια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κατάλληλο εργαλείο, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά καλύπτονται «από ένα κατάλληλο καθεστώς προστασίας από την αφερεγγυότητα» των ταξιδιωτικών φορέων.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο Μπρετόν τόνισε πως οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν επιστροφές χρημάτων εάν οι πελάτες το επιθυμούν, ενώ η Βαλεάν δήλωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν κουπόνια μόνο στην περίπτωση που οι επιβάτες συμφωνούν ρητά ότι δεν θα αξιώσουν επιστροφή σε μετρητά.

Εάν δεν προσφέρεται στους πελάτες μια τέτοια επιλογή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε στο μέλλον να κινήσει διαδικασίες για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας εναντίον των κρατών μελών που τις παραβιάζουν και οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμα.

Ιδίως για τα μεσογειακά έθνη, που αποδείχθηκαν πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο τουρισμός αποτελεί μια στρατηγική βιομηχανία.

Οι υπουργοί Τουρισμού της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας ζήτησαν σε κοινή δήλωση τους χθες τη λήψη «ομοιογενών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να επανεκκινήσουν τα ταξίδια κι ο τουρισμός με έναν ασφαλή τρόπο, καθώς τα lockdown λόγω κορονοϊού μειώνονται.

Σε απάντηση, η Βαλεάν τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα βήματά τους για την έξοδο από τα lockdown προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που προκαλείται από μονομερή μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Οι 27 υπουργοί μεταφορών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν το πώς θα ευθυγραμμίσουν τα μέτρα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κράτη μέλη.