Coronavirus Travel: Στην τελική ευθεία το σχέδιο διάσωσης του τουρισμoύ

Κρατικές επιδοτήσεις με παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρηματικών κλάδων και τη στήριξη της απασχόλησης.......... Τις πρώτ

Coronavirus Travel: Στην τελική ευθεία το σχέδιο διάσωσης του τουρισμoύ
Coronavirus Travel: Στην τελική ευθεία το σχέδιο διάσωσης του τουρισμoύ

Κρατικές επιδοτήσεις με παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρηματικών κλάδων και τη στήριξη της απασχόλησης..........

Τις πρώτες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουρισμού, των αερομεταφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρηματικών κλάδων, αλλά και τη στήριξη της απασχόλησης πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας (από μέρα σε μέρα).

H βουτιά της λίρας, θηλιά για τον Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στην αιχμή του δόρατος των παρεμβάσεών της για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας περιλαμβάνονται:

1. Το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης (vouchers) κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών και μισθών εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία στους οποίους οι επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Εξέλιξη η οποία θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή που θα λάβει το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

2. Οι μειώσεις του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, ρόφημα σοκολάτας που πωλούνται σε καφέ, καθώς και για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

3. Η ενεργοποίηση από τις 27-28 Μαΐου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19, ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

4. Η επιδότηση πτήσεων της αεροπορικής Aegean, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα επιχείρηση.

5. Η ολοκλήρωση κλαδικών μελετών που εκπονεί η McKinsey προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις σε μεταφορές, βιομηχανία, ακτοπλοΐα και να εντοπιστούν ενδεχόμενες επιπλέον θεσμικές παρεμβάσεις.

6. Η επίσπευση διαδικασιών απλοποίησης στις αδειοδοτήσεις για μεγάλες επενδύσεις.

7. Η επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις με την κατάθεση περισσότερων από τα 26 νομοσχέδια που έχει αναγγείλει ο Πρωθυπουργός ως το καλοκαίρι.

Πάντως προς ώρας η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο «Βήμα», αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών και θέσεων στα εποπτικά και διοικητικά τους όργανα.

Στήριξη εταιρειών από το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Βασικό εργαλείο για την οικονομική στήριξη εταιρειών θα αποτελέσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. Υπάρχει προθεσμία έως τις 26 Μαΐου προκειμένου όσες τράπεζες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση αξιοποιώντας τις εγγυήσεις της ΕΤΑ να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι το «παρών» θα δώσουν οι μεγάλες συστημικές αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Με το Ταμείο θα δίνονται εγγυήσεις έως και 80% για τη δανειοδότηση όλων των κατηγοριών των επιχειρήσεων.

Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκειας έως 5 έτη και καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Αδειοδοτήσεις επενδύσεων

Εξάλλου, το υπουργικό επιτελείο του Αδωνι Γεωργιάδη, οι υφυπουργοί Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, παρεμβαίνουν και σε διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Ετσι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις γύρω από την επένδυση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, ενώ υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται και η υπόθεση του Ελληνικού τόσο στο μέτωπο του καζίνου όσο και της επικείμενης έναρξης των εργασιών κατεδάφισης κτισμάτων του Δημοσίου. Οι τελευταίες αναμένονται να εκκινήσουν περί το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται και η περίπτωση της μοναδικής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean, κατόπιν και σχετικών συνεννοήσεων με τη διοίκησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Πρωθυπουργού επεξεργάζεται σενάριο επιδότησης κενών θέσεων στη διάρκεια πτήσεων που θα ζητηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται.

Στο ίδιο μέτωπο υπό τον υφυπουργό Ακη Σκέρτσο γίνεται και ο συντονισμός σειράς μελετών από την McKinsey προκειμένου να μετρηθούν οι ανάγκες σε ρευστότητα και επιπλέον παρεμβάσεων σε επιχειρηματικούς κλάδους που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό και το lockdown. Στο σημείο αυτό δεν αποκλείονται επίσης θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν τη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και τη στήριξη του κλάδου των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.