13.9 C
Mykonos

Web Radio

15.6 C
Athens
13.9 C
Mykonos

Weather

Coronavirus variants and mutations: Φοβίζει η Βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού διότι είναι σφοδρή και στα παιδιά!! Αν ξεφύγει η κατάσταση δύσκολα τη «γυρίζεις»

Ανησυχώ!! Αν ξεφύγει η κατάσταση δύσκολα τη «γυρίζεις». Την ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας στη χώρα εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο ΣΚΑΪ….

Ο κ. Τσακρής αναφέρθηκε και στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες σύμφωνα με βρετανικές μελέτες.

“Το θέμα είναι η τάση που διαμορφώνεται και δείχνει ότι υπάρχει ήδη σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, που αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά, μπορεί να έχουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια”.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο» σημείωσε.

Θα τα επανεξετάσουμε όλα την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, είναι πολύ σημαντικό για τις επόμενες αποφάσεις ξεκαθάρισε. Αν δούμε αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες, και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά αποσαφήνισε ο καθηγητής.

«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι, πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμού… Πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού, θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή διαμορφώνεται τάση στην Ελλάδα, ότι υπάρχει σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια.

«Συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες -χάλασε ο καιρός κι οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάνε τη μεταδοτικότητα του ιού- κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα. Αν ξεφύγει η κατάσταση, όπως στην Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω, είναι το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα» είπε.

Άνοιγμα Γυμνασίων

Σύμφωνα με τον κύριο Τσάκρη, έχει σημασία πώς ανοίγει κάτι, χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση, πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων, συντονισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι και πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο αλλά πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να έχουμε τον έλεγχο του τι γίνεται στις σχολικές μονάδες. Με το παραμικρό σύμπτωμα να μένουν στο σπίτι τα παιδιά!! Και να υπάρχουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι που είναι σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων» διευκρίνισε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση γιατί αυτό δεν ισχύει και για τα Λύκεια, ο κύριος Τσακρής απάντησε: 

«Σύμφωνα με τις μελέτες, μέχρι τα 12 έτη η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά κατόπιν αρχίζει και αυξάνει και στα παιδιά του Λυκείου, είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων». Μόνο τα Γυμνάσια είναι ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις “κόκκινες” περιοχές πρόσθεσε.

Βρετανική μετάλλαξη: Το ίδιο επιθετική σε παιδιά και ενήλικες

Διευκρίνισε ότι, η Βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, σύμφωνα με βρετανικές μελέτες. Γενικότερα βέβαια θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις…

“Αν δούμε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες, και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, που δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά” αποσαφήνισε ο καθηγητής.

«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι, πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί… Πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού, θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία» πρόσθεσε.

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!