31.5 C
Mykonos

Web Radio

Weather

31.5 C
Mykonos
35.6 C
Athens

Δασικοί χάρτες: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων!! Υπάρχει κίνδυνος να… χαθούν πάνω από 170.000 ακίνητα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων σε επτά περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, στις 27 Φεβρουαρίου 2020 λήγει η ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων…….

Στο… κόκκινο είναι πάνω από 170 χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα (!).

Πηγή του κακού οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες.

Σήμερα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της αγοράς, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το έτος, ή και ακόμη περισσότερο…

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, παραπομπή της ολικής κύρωσης των δασικών χαρτών στο απώτερο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εμπράγματων δικαιωμάτων επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στο μεταξύ, σε οκτώ περιοχές σε όλη τη χώρα αναμένεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου να ξεκινήσει, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ακολουθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020 η ανάρτηση σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις περιοχές στις οποίες ξεκινά η ανάρτηση αλλά και αυτές όπου λήγει η υποβολή αντιρρήσεων στα τέλη του ερχόμενου μήνα, καθώς και τις απαραίτητες πληροφορίες για την υποβολή αντιρρήσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και το κόστος που τις συνοδεύει.

Οι περιοχές

Σε ενάμιση μήνα ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών (αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών) σε:

Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι.

Στη συνέχεια έως τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου αναμένεται, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, η ανάρτηση σε 30 Περιφερειακές Ενότητες:

Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Άνδρου, Θήρας (Δήμος Ιτών), Νάξου, Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων σε επτά περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, στις 27 Φεβρουαρίου 2020 λήγει η ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων (για τους κατοίκους εσωτερικού) σε:

Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση.

Οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν στη διάθεσή τους έναν επιπλέον μήνα (έως τα τέλη Μαρτίου) προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Η υποβολή αντιρρήσεων

Όσοι θέλουν να υποβάλουν αντίρρηση επί του δασικού χάρτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους 120 μέρες για να το κάνουν.

Μετά το προαναφερόμενο διάστημα, ακολουθεί η μερική κύρωση του δασικού χάρτη.

Σημειώνεται πως οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτύξει το Κτηματολόγιο και διατίθεται στην ιστοσελίδα του (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimtologio.gr).

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο ενδιαφέρον.

Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μια ηλεκτρονική φόρμα αντίρρησης, πλην της περίπτωσης που για τμήμα αμφισβητούμενης έκτασης προβλέπεται η υποβολή της αντίρρησης ατελώς.

Διευκρινίζεται πως αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης στον δασικό χάρτη (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κ.λπ.) εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους.

Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ (Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών), εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να κατοχυρωθούν, κατ’ εξαίρεση, από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά, με την οριστική υποβολή της αντίρρησης ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ταχυδρομικά στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, στη διεύθυνση η οποία δίνεται στην εφαρμογή.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους και το έννομο συμφέρον αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο το αργότερο εντός δέκα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες ξεπερνούν τις 170 χιλιάδες.

Αυτός είναι και ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το Κτηματολόγιο επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση τόσο για την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων όσο και για τις «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή των περιοχών με αυθαίρετα μέσα στο δάσος που υπέδειξαν οι δήμοι που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κτηματολογίου Μίμης Βογιατζής «μέχρι σήμερα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας, όπως το ζήτημα των δασωμένων αγρών και των εκχερσωμένων γεωργικών γαιών για τις οποίες λαμβάνονται επιδοτήσεις, δεν έχουν επιλυθεί θεσμικά.

Η πολιτεία θα πρέπει να επιδιώξει πρωτίστως τη θεσμική επίλυση και αυτών προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστος και ενιαίος Δασικός Χάρτης, καθολικά για το σύνολο της χώρας».

Η κύρωση των χαρτών

Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, η κύρωση των δασικών χαρτών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τον συνοδευτικό καθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας, και των υπολοίπων θεσμικών γραμμών, θα κατοχυρώσει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Kαλό μας Μήνα!!! … ήρθε κιόλας ο Αύγουστος!!!

να ταξιδέψουμε και σε ένα νέο παραμύθι, που για τέλος θα έχει το πιο όμορφο και

Tourism and Healthcare: Τέρμα οι δωρεάν επισκέψεις τουριστών στα Κέντρα Υγείας – Θα πληρώνουν 20 ευρώ

Εως σήμερα οι επισκέπτες ειδικά των τουριστικών περιοχών που κατά χιλιάδες έφθαναν στην Ελλάδα το καλοκαίρι και χρειάζονταν υπηρεσίες υγείας, δεν κατέβαλαν κανένα ποσό........ Τέλος...

Premium

Mykonos – Χρυσοχοΐδης: Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε είναι να διατηρηθεί το νησί σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε τη Μύκονο, με αφορμή τη συγκρότηση της...

Στέλιος Μπρίγγος: Η Περιφέρεια συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη και την προβολή της Μυκόνου ως safest destination

Τοποθέτηση Στέλιου Μπρίγγου στη συνάντηση φορέων της Μυκόνου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Στην σημερινή σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη...

Stories for You

Coronavirus & Education: “Πράσινο φως” από την Κομισιόν για live μετάδοση μαθημάτων στα σχολεία!!

Σύμφωνος με τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ο ελληνικός νόμος για τη μετάδοση μαθημάτων, αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή......... Μετά τις τεράστιες αντιδράσεις κομμάτων και...

Reopening Cruise: Την εκτίμηση ότι η εκκίνηση των κρουαζιέρων στην Ελλάδα θα γίνει μετά τις 20/8, εξέφρασε ο Γ. Πλακιωτάκης

Η Ελλάδα με βάση και τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα εξέδωσε τις δικές της Εθνικές οδηγίες. άρα η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί Κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα σήμερα...

More from Mykonos Ticker

Coronavirus & Face Mask: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας!!

Νέα Έκτακτα Μέτρα από 1 έως 31 Αυγούστου!! Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους!! Η Εξαίρεση από τα Νέα Έκτακτα Μέτρα!!..... Την υποχρεωτική...

Property Declaration: 30 ημέρες προθεσμίας για τα “Αθέατα” τετραγωνικά – Τα 6 βήματα SOS για να γλιτώσετε τα αναδρομικά τέλη

Επιπλέον 16,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής σε εκατοντάδες δήμους της χώρας περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ...........οι οποίοι...

Mykonos Monastery: Πρόγραμμα Ιερών παρακλήσεων του Δεκαπενταύγουστου 2020 στην Ι.Μ. ΠαναγίαςΤουρλιανής

«Προς σε καταφεύγω, σωτηρίαν επιζητών» Ανακοινώνεται στους ευσεβείς Μυκονίους και παραθερίζοντες στην νήσο μας, ότι από την Κυριακή 02 Αυγούστου έως την Πέμπτη 13 Αυγούστου...
error: Content is protected !!