Από το επόμενο έτος αλλάζουν τα πάντα στα τέλη κυκλοφορίας, im Zusammenhang mit der Harmonisierung der griechischen Rechtsvorschriften mit den entsprechenden europäischen……

Το προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είπε σχετικά:

«Το σύστημα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων… πρέπει να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και πρέπει να γίνει και δικαιότερο το σύστημα για τους κατόχους αυτοκινήτων λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια».

Παράλληλα τόνισε ότι:

«Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων αλλά κι ενός στόχου για την ανανέωση του παλιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις μας να είναι αποτέλεσμα σωστής αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και ορθής εκτίμησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών».

Σύμφωνα με την νέα ευρωπαϊκή οδηγία, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να εφαρμόσει ένα Εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος.

in Griechenland, από τον Οκτώβριο του 2010 τα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινομούνται υπολογίζονται µε βάση τις εκπομπές CO2 που έχουν και µε τη χρήση των συντελεστών της αντίστοιχης κλίμακας που είναι σε ισχύ.

Auf der anderen Seite, για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2010, ο υπολογισμός των τελών γίνεται αποκλειστικά µε τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσιμους ίππους που προκύπτουν από αυτά.

Το νέο πρότυπο ονομάζεται WLTP (Weltweit Leichte Fahrzeuge Testverfahren harmonisiert), είναι πιο αυστηρό από τα προηγούμενα και οδηγεί σε καταγραφή αυξημένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα.

es Weltweit Leichte Fahrzeuge Testverfahren harmonisiert είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού εκπομπής ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου που αντικατέστησε το NEDC τον Σεπτέμβριο του 2017 και βάση προγραμματισμού θα τον έχει αντικαταστήσει πλήρως το 2021.

Το νέο αυτό πρότυπο που φέρει τον κωδικό WLTP προβλέπεται πιο αυστηρό από το προηγούμενο και θα οδηγεί σε καταγραφή αυξημένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα.

Η κλίμακα υπολογισμού των ετήσιων τελών για τα οχήματα αυτά έχει ως εξής:

[τιμές ανά γραμμάριο Co2]

0-90 g. CO2 – Μηδέν ευρώ

91-100 g. CO2 - 0,90 Euro / Gramm

101-120 g. CO2 - 0,98 Euro / Gramm

121-140 g. CO2 - 1,20 Euro / Gramm

141-160 g. CO2 - 1,85 Euro / Gramm

161-180 g. CO2 - 2,45 Euro / Gramm

181-200 g. CO2 - 2,78 Euro / Gramm

201-250 g. CO2 - 3,05 Euro / Gramm

mehr als 251 g. CO2 - 3,72 Euro / Gramm

Δεν αλλάζει τίποτε εφέτος στα τέλη κυκλοφορίας

Από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, durch 15 Νοεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί τα νέα τέλη κυκλοφορίας, που ωστόσο για φέτος δεν θα έχουν καμία διαφορά με τα αυτά που ήταν πέρυσι.

Η πληρωμή τους θα γίνει μέχρι τις 31 Dezember.

Ένας από τους τρόπους είναι να πληρωθούν μέσω web banking.

Απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, während Kreditkarteninhaber mit ausreichendem Kredit können Gebühren mit Programmen zahlen 12 lose Raten.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν όταν ανέβουν στο Taxis, απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους να μπουν στο www.aade.gr και να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.

Bußgelder

Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, wie jedes Jahr.

andernfalls, η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% Die Gebühren zuzurechnenden das Fahrzeug.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.

0 Euro, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 Euro.

Κατάθεση πινακίδων

Wie in jedem Jahr, δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όσοι καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Dezember, θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία.

Όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31 Dezember 2019, θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.