Domestic Violence: Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία - Δίκες εξπρές και κακούργημα
Domestic Violence / Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία - Δίκες εξπρές και κακούργημα
Domestic Violence / Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία - Δίκες εξπρές και κακούργημα
Ριζικές αλλαγές στις δίκες για την ενδοικογενειακή βία - Θα διευκολύνονται οι γυναίκες να καταθέσουν
Οι προτάσεις του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας
Παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία εξετάζουν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το υπουργείου Δικαιοσύνης μετά και τα πρόσφατα περιστατικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ρυθμίσεις, που θα «φρενάρουν» την απελευθέρωση κατηγορουμένων για ενδοοικογενειακή βία πριν δικαστούν από το αυτόφωρο.
Οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο με τις πληροφορίες να θέλουν την Εισαγγελέα, αλλά και την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι εντός της εβδομάδας θα αποστείλουν τις προτάσεις τους.
- Να αυξηθεί στις 15 ημέρες το ανώτατο όριο κράτησης για τους κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία, ώστε να δίνεται ο χρόνος στο αυτόφωρο να συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται για το αποδεικτικό υλικό.
- Να γίνει υποχρέωση της ιατροδικαστικής υπηρεσία να αποστέλλει κατα προτεραιότητα το πόρισμά της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
- Παράλληλα, η εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξετάζουν τη δυνατότητα όταν ο κατηγορούμενος έχει κακοποιητική συμπεριφορά κατ' εξακολούθηση τότε να αντιμετωπίζει την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.
Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης εξατάζονται:
- Δίκες χωρίς την παρουσία θύματος, δηλαδή να μπορούν οι δικαστες να αποφασίζουν μόνο με τις καταθέσεις.
- Ο εισαγγελέας να παραπέμπει απευθείας στον ανακριτή κι όχι στο αυτόφωρο, ακόμα κι αν είναι πλημέλλημα κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία.
Σε δηλώσεις του στον Alpha, o υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξει πως η πολιτεία έχει δώσει τα θεσμικά εργαλεία στους δικαστές για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή αντί για την αναβολή 15 ημερών σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία άμεσα, να δώσει αναβολή για τρεις ημέρες.
Στο διάστημα αυτό κρίνοντας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και όσα έχει υπόψη ο ίδιος από την εισαγγελία, από τις αστυνομικές αρχές, βλέποντας την προσωπικότητα του δράστη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης που κρίνει, αποφασίζει αν πρέπει να αφήσει ελεύθερο σε αυτό το τριήμερο τον δράστης ή να διατάξει την προσωρινή κράτησή του.