Δομικές Αλλαγές στα Δημοτικά και Γυμνάσια, διδασκαλία με θεωρητικό και βιωματικό σκέλος!! Εισαγωγή στα ΑΕΙ, δέσμη καινοτόμων αλλαγών και στις τρεις βαθμίδες!!

Ένα νομοσχέδιο με νέο πακέτο αλλαγών φέρνει και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα για τις αλλα

Δομικές Αλλαγές στα Δημοτικά και Γυμνάσια, διδασκαλία με θεωρητικό και βιωματικό σκέλος!! Εισαγωγή στα ΑΕΙ, δέσμη καινοτόμων αλλαγών και στις τρεις βαθμίδες!!
Δομικές Αλλαγές στα Δημοτικά και Γυμνάσια, διδασκαλία με θεωρητικό και βιωματικό σκέλος!! Εισαγωγή στα ΑΕΙ, δέσμη καινοτόμων αλλαγών και στις τρεις βαθμίδες!!

Ένα νομοσχέδιο με νέο πακέτο αλλαγών φέρνει και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα συνυπολογίζεται η επίδοση στο Λύκειο.....

Για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, για μικρές αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα μαθήματα και τις ώρες τους στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε Δημοτικά και Γυμνάσια, από το επόμενο σχολικό έτος, έκανε λόγο σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάφορα θέματα. Μεταξύ αυτών:

• Θα δημιουργηθεί δίκτυο Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 240 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση (εύλογα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα του ενός). Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση. Στη δευτεροβάθμια θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις.

• Επανέρχεται η θέση του σχολικού συμβούλου.

Θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις, με κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των σχολείων.

• Στα ΑΕΙ θα «επιστρέψει» η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του πρυτανικού συμβουλίου.

Πλέον θα θέτουν υποψηφιότητα πρυτανικά σχήματα (για τη θέση του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων), ενώ τώρα ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικά ψηφοδέλτια.

• Προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης στα ΑΕΙ των αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών.

• Νέα προγράμματα σπουδών για τις δύο βαθμίδες με συγγραφή 180 νέων βιβλίων.

Σχεδιάζονται τα νέα προγράμματα σπουδών για τις δύο βαθμίδες, τα οποία θα συνοδευτούν με τη συγγραφή περίπου 180 νέων βιβλίων.

Διδασκαλία νέων θεματικών ενοτήτων στα σχολεία με θεωρητικό και το βιωματικό σκέλος

Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι οι προσαρμογές είναι απαραίτητες ώστε να εισαχθεί η διδασκαλία νέων θεματικών ενοτήτων στα σχολεία.

Η υπουργός εξήγγειλε επίσης αλλαγές σε όλα τα προγράμματα σπουδών (είτε με τροποποιήσεις, είτε με πλήρη αντικατάστασή τους) αλλά και νέα βιβλία για όλα τα μαθήματα από το Δημοτικό έως και το Λύκειο.

Η κ. Κεραμέως, όσον αφορά τις θεματικές ενότητες που θα εισαχθούν στα σχολεία [κυκλοφοριακή αγωγή-οδική ασφάλεια, περιβάλλον, υγιεινή, ευαισθητοποίηση κατά της βίας] ανέφερε πως η διδασκαλία θα έχει δύο σκέλη. Το θεωρητικό και το βιωματικό. Οι νέες θεματικές αναμένεται να εισαχθούν από τα νηπιαγωγεία έως και τα γυμνάσια.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα συνυπολογίζεται η επίδοση στο Λύκειο

Για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ αναφέρθηκε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

«Είναι αδιανόητο να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο με 1,8 ή 1,4. Θα αλλάξει το σύστημα σε βάθος χρόνου»

Καίριο λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών, θα έχουν τα Πανεπιστήμια είπε η υπουργός για να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή δεν έχουν ρόλο ούτε στην εισαγωγή.

Επεσήμανε ότι από την πρώτη λυκείου ξεκινά η Τράπεζα θεμάτων.

«Πρόθεση μας να συνυπολογίζεται η επίδοση του μαθητή στο λύκειο για την εισαγωγή του στο Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δίκαιο να κρίνεται το μέλλον ενός παιδιού από μια εξέταση λίγων ωρών».

Για τα παιδιά που θα μπαίνουν τη χρονιά 2020 -2021 θα προσμετράται για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο θα προσμετράται η επίδοσή τους στο Λύκειο. «Θα συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε φειδωλοί στις αιφνίδιες αλλαγές». Ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν 24 πρότυπα και 38 πειραματικά.

Περιστατικά bullying στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας ερωτηθείσα για τα περιστατικά βίας που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και την πρόθεση της να θεσμοθετηθεί δάσκαλος – καθηγητής εμπιστοσύνης, διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητές του θα είναι η επικοινωνία με τα παιδιά, η ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων αλλά και η επικοινωνία με τους γονείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναφέρουν.

Τις αρμοδιότητες του δασκάλου ή καθηγητή εμπιστοσύνης θα μπορούν να αναλάβουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και όχι ψυχολόγοι ή κοινωνικοί λειτουργοί. Θα ληφθούν μέτρα τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του σχολείου με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ όπως είπε στα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι η εισαγωγή νέων θεματικών.

Μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, να δώσουν στα παιδιά μια πιο σφαιρική προσέγγιση.

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά τι σημαίνει "σέβομαι".

Μεταξύ των θεματικών, θα υπάρχει και ο σεβασμός στον άλλον!!

Δηλαδή, το τι σημαίνει να συνυπάρχεις σε ένα κοινωνικό σύνολο. Τι σημαίνει να βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά, σεβόμενος και τη συμπεριφορά των άλλων» εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε την ομαλή συνύπαρξη των παιδιών» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού, η υπουργός ανέφερε ότι «σε κάθε ιστορία υπάρχουν δύο οπτικές».

«Μετά το περιστατικό στο Βύρωνα, πήγα εκεί, μίλησα με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, την οικογένεια. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες για την έρευνα του κάθε περιστατικού για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε» είπε.

Στον βαθμό που θα υπάρχουν έκνομες ενέργειες επεμβαίνει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Δεν αλλάζει η κοινωνία από τη μια μέρα στην άλλη» κατέληξε.

Ξεκινάμε τις αλλαγές από το νηπιαγωγείο. Ξεχνάμε πόσο κρίσιμα είναι αυτά τα χρόνια έως την ηλικία των έξι ετών. Αναφέρθηκε στη δίχρονη εκπαίδευση δηλαδή

«Εμπλουτίζουμε το νηπιαγωγείο και το εμπλουτίζουμε με νέες δραστηριότητες, αγγλικά, νέες τεχνολογίες»

Αλλάζουν όλα τα βιβλία και τα προγράμματα σπουδών. Ενημερώνουμε τα βιβλία, για παράδειγμα.

Πρέπει να χρίζουμε να επικαιροποιούμε και να προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις τις νέας εποχής.

Επιφέραμε ελάχιστες αλλαγές για να εξορθολογίσουμε κάποιες στρεβλώσεις τους συστήματος. Δεν αιφνιδιάζουμε, βάλαμε πάνω από όλα τους μαθητές.