14.3 C
Mykonos

Web Radio

Weather

14.3 C
Mykonos
11 C
Athens

Δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων με 30ετή ορίζοντα για τις οικιστικές πυκνώσεις σε δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις

Η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων σε δάση* για 30 έτη μετά την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσω ενός πλαισίου που θα καταρτίζεται ανά ομάδες περιοχών και θα προεγκρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας,……

είναι η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις.

* Ως δάση και δασικές εκτάσεις νοούνται και οι οποιασδήποτε φύσεως ασκεπείς εκτάσεις (φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις εξάρσεις και γενικά ακάλυπτοι χώροι) που περικλείονται, αντιστοίχως, από δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και οι υπεράνω των δασών ή δασικών εκτάσεων ασκεπείς κορυφές ή αλπικές ζώνες των ορέων και οι άβατοι κλιτύες αυτών.

Κύριος στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», είναι να μην έχει η νέα ρύθμιση την τύχη της προηγούμενης, η οποία ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματική.

Ως δείγμα συμμόρφωσης με την απόφαση, το υπουργείο «θα αναρτήσει τις περιοχές» που εξαιρέθηκαν προσωρινά από τον δασικό χάρτη όντας μέσα στα όρια οικιστικών πυκνώσεων.

Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα αφορά μια σειρά από ζητήματα (περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο) και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τις ομάδες αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, θα είναι η ακόλουθη:

Κατ’ αρχήν, σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ. 685-688/2019, Ολομέλεια), οι περιοχές που υπέδειξαν οι δήμοι (πλην 24, που δεν ανταποκρίθηκαν) ως οικιστικές πυκνώσεις προκειμένου να εξαιρεθούν από την ανάρτηση, θα αναρτηθούν κανονικά.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα τεθούν «επί ίσοις όροις» με τους υπολοίπους πολίτες απέναντι στον νόμο, έχοντας το δικαίωμα να υποβάλουν αντίρρηση στο περιεχόμενο του δασικού χάρτη ή αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί μια χωριστή διαδικασία, η οποία θα οδηγεί τελικώς στην «τακτοποίηση» για 30 έτη των παράνομων κτιρίων.

Μέσω ειδικής πλατφόρμας (πιθανότατα στην Ελληνικό Κτηματολόγιο, που ούτως ή άλλως χειρίζεται το θέμα των δασικών χαρτών), ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Με την υποβολή της δήλωσης, αυτόματα θα αναστέλλονται προσωρινά όλες οι διοικητικές κυρώσεις για το ακίνητο (πρόστιμο, διοικητική αποβολή, κατεδάφιση).

Η διαδικασία αυτή θα ισχύει και για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης δεν έχει ακόμα αναρτηθεί, ή ο δήμος δεν «δήλωσε» στο υπουργείο τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.

Οικονομοτεχνικές μελέτες

Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή όλων των αιτημάτων, τότε οι Διευθύνσεις Δασών θα συντάξουν ανά Περιφέρεια οικονομοτεχνικές μελέτες.

Στόχος των μελετών αυτών είναι να καθοριστεί ποιες περιοχές συνιστούν (άτυπες αλλά ουσιαστικά οργανωμένες ή ημιοργανωμένες) ενότητες και ως εκ τούτου η κατεδάφισή τους θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για το δασικό περιβάλλον από τη διατήρησή τους, συνεκτιμώντας παράλληλα και το κοινωνικό / οικονομικό κόστος της κατεδάφισης.

Από τις περιπτώσεις αυτές θα εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών που προστατεύονται από την περιβαλλοντική ή αρχαιολογική νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που από τη μελέτη θα προτείνεται ως πιο συμφέρουσα η διατήρηση των οικισμών αυθαιρέτων, αυτό θα γίνεται τελικά μέσω Προεδρικού Διατάγματος (όπως αντιστοίχως γίνεται σήμερα για την έγκριση ή τροποποίηση ενός πολεοδομικού σχεδίου), επομένως θα πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εφόσον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δώσει το πράσινο φως, τότε όποιος έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής θα κληθεί να συμπληρώσει την αίτησή του ώστε να αποφασιστεί αν το αυθαίρετό του μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση ή όχι.

Αν η απόφαση είναι θετική, τότε θα υπολογίζεται και το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβάλει (ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου δεν θα περιλαμβάνεται στην παρούσα νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα συμπληρωθεί αργότερα με υπουργική απόφαση).

Όσοι καταβάλλουν το πρόστιμο, τότε θα εξασφαλίζουν μια 30ετή αναστολή κατεδάφισης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα σημειώνεται ρητά ότι η έκταση δεν αλλάζει χαρακτήρα (δεν αποχαρακτηρίζεται δηλαδή η δασική έκταση).

Για όσους δεν υπέβαλαν αίτημα ή το αίτημά τους απορρίφθηκε, ξεκινάει η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Τα «χταπόδια» βρήκαν… πρόσφορο έδαφος

Οι ισχυρές αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι το βασικότερο «εμπόδιο» το οποίο οφείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος να ξεπεράσει, αν επιθυμεί η νέα ρύθμιση να μην έχει την ίδια τύχη με την παλαιά.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εξέθεσε στην απόφασή του πλήθος προβληματικών σημείων του «νομικού ευρήματος» των οικιστικών πυκνώσεων, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση των ομάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η «πατρότητα» της ρύθμισης ανήκει στον (αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος το 2016) Γιάννη Τσιρώνη.

Όπως προβλέπει, για τον χαρακτηρισμό μιας ομάδας αυθαιρέτων ως «οικιστική πύκνωση» χρειάζονταν κατ’ ελάχιστον 50 κτίρια σε έκταση 25 στρεμμάτων.

Ο ορισμός δεν έθετε κριτήρια ως προς την πυκνότητα ή την ελάχιστη απόσταση των κτιρίων, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να δηλώσουν οικιστικές πυκνώσεις «χταπόδια», που χρησιμοποιούσαν λεπτές λωρίδες γης για να συμπεριλάβουν μεμονωμένα κτίρια σε απόσταση από τον «οικισμό».

Ακολούθησε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (με πρόεδρο τότε τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου), που έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4389/16 για τις οικιστικές πυκνώσεις είναι αντισυνταγματική.

Όπως έκρινε η Ολομέλεια, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται από το Σύνταγμα σε ιδιαίτερα αυστηρό προστατευτικό καθεστώς με σκοπό τη διατήρησή τους.

Η αλλαγή της χρήσης τους είναι κατ’ εξαίρεσιν επιτρεπτή εφόσον προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση, επιβαλλόμενη από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σε καμία περίπτωση όμως, ανέφερε η απόφαση, δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος η οικιστική αξιοποίησή τους.

Λίγο πριν από τις εκλογές, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε στη Βουλή (τυπικά, αφού δεν μπορούσε πια να προχωρήσει) ένα σχέδιο νόμου το οποίο έδινε ένα πλαίσιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων για 25 χρόνια έναντι προστίμου.

Στο κείμενο του σχεδίου αντικατοπτριζόταν πλήρως η στιγμή στην οποία κατατέθηκε, αφού περιλάμβανε πλήθος «φιλολαϊκών» μέτρων, όπως εκπτώσεις, δυνατότητα σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφελείας κ.ά.

Follow Us

Trending Now

Super League : Αφαίρεση 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ, -12 στην Ξάνθη!

Την αφαίρεση 7 βαθμών σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη αποφάσισε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Super League ! Αφαίρεση 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ, -12 στην Ξάνθη! Ένοχοι...

Πως θα γίνει η τακτοποίηση αυθαιρέτων, το παράβολο των 250 ευρώ και τα βήματα της διαδικασίας

Οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 250 ευρώ αρχικά προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση που θα τους δώσει προσωρινά...

Premium

To «υπερόπλο» της εφορίας: Σύνθετοι έλεγχοι εισοδημάτων, καταθέσεων και ακινήτων

Τι προβλέπει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο 2020 - 2024 Εκτεταμένες διασταυρώσεις των φορολογικών δεδομένων, για εισοδήματα, καταθέσεις,...

Απουσίες μαθητών λόγω Κορονοϊού: Τι ισχύει, πως καταχωρούνται, πως θα προσμετρώνται

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών. Με νέα απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ρυθμίζονται οι απουσίες των...

Stories for You

Κορωνοϊός – κρουαζιέρα: Εμφανές το ενδεχόμενο «καραντίνας» για την αγορά της κρουαζιέρας

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η δραστηριότητα της κρουαζιέρας και στην Ελλάδα, μετά τις αλλεπάλληλες πληροφορίες για μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού (COVID-19) ανά την υφήλιο και...

Αλλαγές στην Καταγραφή των Ατόμων που Ταξιδεύουν με Επιβατηγά Πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς ή από Ελληνικούς λιμένες [ΦΕΚ]

Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία!! Για πλήρη ενημέρωση, για καλύτερη εξυπηρέτηση!! Γενικοί όροι ταξιδιού!!...... Καταγραφή των ατόμων που ταξιδεύουν με...

MarketHUB
Το Ελληνικό Marketplace.

Χιλιάδες προϊόντα και καταστήματα από όλη την Ελλάδα με 1 κλικ, χωρίς να ψάχνεις.
markethub.gr

More from Mykonos Ticker

Κορωνοϊός – κρουαζιέρα: Εμφανές το ενδεχόμενο «καραντίνας» για την αγορά της κρουαζιέρας

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η δραστηριότητα της κρουαζιέρας και στην Ελλάδα, μετά τις αλλεπάλληλες πληροφορίες για μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού (COVID-19) ανά την υφήλιο και...

Επείγουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και τις «στενές επαφές»

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας μετά τη ραγδαία εξάπλωση του ιού μέσα σε μόλις μία ημέρα.......... Ο κοροναϊός «δείχνει» τα δόντια...

Ποιές αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων μεταφέρονται στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων [Έγγραφο]

Λίγο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου - "σκούπα", με τη 2η πολυτροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών εκπρόθεσμα, αφαιρέθηκαν δύο αρμοδιότητες από τα Δημοτικά...
error: Content is protected !!