e-διαβούλευση για την εποπτεία των Δήμων

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση βρίσκεται από χθες Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) το σχέδιο νόμου «Αυτοτελής Υπηρεσία

e-διαβούλευση για την εποπτεία των Δήμων
e-διαβούλευση για την εποπτεία των Δήμων

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση βρίσκεται από χθες Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) το σχέδιο νόμου «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Από τις κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση στην έδρα κάθε περιφέρειας, Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ-ΟΤΑ), η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η νέα υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ αλλά και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους.

Προϊστάμενος της υπηρεσίας θα είναι ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ανώτατος υπάλληλος του κράτους που διορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για πενταετή θητεία, λαμβάνοντας τις αποδοχές γενικού διευθυντή υπουργείου. Για τον διορισμό του απαιτείται μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, με πρώτο πτυχίο από νομικό τμήμα. Για τη θέση μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος κάτοχος πτυχίου νομικού τμήματος, ο οποίος έχει ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για τουλάχιστον ένα έτος ή διεύθυνσης για τρία έτη.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου, η σύσταση της υπηρεσίας προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη», ωστόσο δεν είχε ποτέ εφαρμοστεί. Εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου, δημιουργείται θέση γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ξεχωριστές αρμοδιότητες από τον γ.γ. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θεωρείται ότι επιβάλλεται από το μέγεθος και τις ανάγκες της περιφέρειας.

Επιπλέον, διαμορφώνονται οι όροι σύστασης θέσης γενικού γραμματέα στους ΟΤΑ κάτω των 20.000 κατοίκων, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη λειτουργία των δήμων.

Θεσμοθετείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία της καθαριότητας, ενώ χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου (και τους συμβασιούχους).

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης υπαλλήλων των ΚΕΠ με αναπηρία ή σε γονείς ή συζύγους ατόμων με αναπηρία.

Στην έδρα κάθε Περιφέρειας οργανώνεται και λειτουργεί, χωρίς απαραίτητα τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, αυτοτελές γραφείο για θέματα αναπηρίας και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, υπαγόμενο απευθείας στον περιφερειάρχη, με κύρια αρμοδιότητα τη μελέτη και προώθηση μέτρων εξασφάλισης της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σε δήμους, στα όρια των οποίων υπάρχουν περιοχές χαρακτηρισμένες ως Τουριστικοί Τόποι, ο χαρακτηρισμός «Τουριστικός» επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια του δήμου.

Το σχέδιο νόμου βρισκόταν τους τελευταίους δύο μήνες σε διαδικασία προδιαβούλευσης, έχοντας αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς, οι παρατηρήσεις των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη στο κείμενο που βρίσκεται σήμερα σε διαβούλευση.

Πηγή:kathimerini-Έντυπη Έκδοση

NewsRoom Mykonos Ticker