Έχετε ποτέ αναρωτηθεί την σπουδαιότητα της ώρας που κοιμάστε??

Ύπνος!! Πόσο σημαντική είναι η ώρα που κοιμάστε?? Το να κοιμάστε νωρίς είναι πράγματι καλύτερο για την υγεία σας, ακόμη και αν ο αριθμό

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί την σπουδαιότητα της ώρας που κοιμάστε??
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί την σπουδαιότητα της ώρας που κοιμάστε??

Ύπνος!! Πόσο σημαντική είναι η ώρα που κοιμάστε??

Το να κοιμάστε νωρίς είναι πράγματι καλύτερο για την υγεία σας, ακόμη και αν ο αριθμός των ωρών που κοιμάστε δεν αλλάζει,.... διαπίστωσε μελέτη των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι ερευνητές ακολούθησαν μία μικρή ομάδα 22 συμμετεχόντων που κοιμούνταν αργά, περίπου στις 2:30 π.μ. και ξυπνούσαν στις 10:15 π.μ.

Όλοι καθοδηγήθηκαν ώστε να κοιμούνται και να ξυπνάνε περίπου δύο έως τρεις ώρες νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα παρακινήθηκαν να μεγιστοποιήσουν την έκθεση στον ήλιο τα πρωινά και να ελαχιστοποιήσουν το τεχνητό φως τη νύχτα.

Είχαν επίσης οδηγίες να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές και να ελαχιστοποιούν τα σνακ αργά το βράδυ.

Αυτή η ολιστική ανανέωση του ύπνου είχε οφέλη για το μυαλό και το σώμα:

Αν και τεχνικά δεν κοιμούνταν περισσότερο από πριν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική και σωματική λειτουργία τα πρωινά, καλύτερες διατροφικές συνήθειες και μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Οι αλλαγές δεν φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ικανότητα μιας απλής μη φαρμακολογικής παρέμβασης να παρακινούν όσους ξενυχτούν, να μειώσουν τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την υπνηλία, καθώς και να χειριστούν τους χρόνους απόδοσης στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο ερευνητής Elise Facer-Childs.

Ένας ακόμη από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Andrew Bagshaw, πιστεύει ότι όσοι κοιμούνται αργά βιώνουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κακή ψυχική υγεία.

Μπορεί επίσης να επηρεαστεί ο κιρκαδικός τους ρυθμός.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει όσοι ακολουθούν το βιολογικό ρολόι του σώματός τους, έχουν μειωμένες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και κατάθλιψης.

mindbodygreen.com