26.6 C
Mykonos

Web Radio

Weather

26.6 C
Mykonos
29.2 C
Athens

Education & Exams – Πανελλήνιες 2020: Βάσεις!! Οι πρώτες εκτιμήσεις!! Πτώση στο πρώτο πεδίο, άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές!!

Οι υποψήφιοι φαίνεται να έχουν ίδιες επιδόσεις µε την περσινή χρονιά σε Αρχαία και Ιστορία, ενώ στην Κοινωνιολογία και στην Εκθεση δεν κατάφεραν να πετύχουν υψηλούς βαθµούς……

Ολοκληρώθηκαν για τον κύριο όγκο των υποψηφίων οι ιδιαίτερες -λόγω της πανδηµίας- Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι καθηγητές που διορθώνουν τα γραπτά εκτιµούν ότι οι βαθµολογικές επιδόσεις των υποψηφίων δεν θα έχουν εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις συγκριτικά µε το 2019, άρα το ίδιο θα συµβεί και µε τις βάσεις.

Μέχρι στιγµής έχει ολοκληρωθεί η βαθµολόγηση στα δύο πρώτα εξεταζόµενα µαθήµατα (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνικά), ενώ µόλις χθες ξεκίνησε η διαδικασία στα Μαθηµατικά.

Αυτό σηµαίνει ότι οι εκτιµήσεις για τις βάσεις είναι πρόωρες.

Ασφαλέστερα συµπεράσµατα θα προκύψουν όταν ανακοινωθούν οι βαθµοί και τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας.

Σε γενικές γραµµές, όµως, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι πιθανόν να έχουμε µια µικρή πτώση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νοµικές και Κοινωνικές Επιστήμες) και οριακές αυξήσεις σε όλα τα υπόλοιπα, και κυρίως στις χαµηλόβαθµες σχολές. Όπως υπογραμμίζουν εκπαιδευτικοί-αναλυτές, οι υποψήφιοι φαίνεται να έχουν ίδιες επιδόσεις µε την περσινή χρονιά σε Αρχαία και Ιστορία, ενώ στην Κοινωνιολογία -στην οποία φέτος οι µαθητές εξετάστηκαν για πρώτη φορά σε αντικατάσταση των Λατινικών- από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν υψηλές επιδόσεις, όπως γινόταν µε τα Λατινικά τα προηγούμενα χρόνια. Τα ίδια ισχύουν και για την Έκθεση, που φέτος εξετάστηκε για πρώτη φορά µαζί µε τη Λογοτεχνία.

Έτσι µαζί και µε την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, πιθανολογούν ότι µπορεί να έχουμε µια έστω και µικρή πτώση των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

Για τα υπόλοιπα επιστηµονικά πεδία εκτιµούν έστω και µικρή άνοδο στα µόρια, κάτι που θα φανεί και στις πολυπόθητες Ιατρικές Σχολές. Σε αυτό θα συντελέσει και η καλύτερη εικόνα στο µάθηµα της Χημείας φέτος, µε δεδοµένο ότι πέρυσι στο µάθηµα οι υποψήφιοι «πάτωσαν», όπως έγινε και στα Μαθηµατικά.

Ιδιαίτερα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο η άνοδος εντοπίζεται περισσότερο στις χαµηλόβαθµες σχολές!!

Όπως τονίζει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Τυρλής, µαθηµατικός και πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής της Μαθηµατικής Εταιρείας, η πρώτη εικόνα των γραπτών δείχνει ότι «στα Μαθηµατικά έχουµε βελτιωµένες επιδόσεις συγκριτικά µε πέρυσι, όπου το 60% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση.

Αντίθετα, στην Έκθεση καταγράφεται µια οµοιόµορφη πτώση των επιδόσεων 10%-12% συγκριτικά µε πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχαν οι συντελεστές βαρύτητας, θα είχαµε άνοδο των βάσεων στις Θετικές Σχολές, όπως Πολυτεχνικές και Οικονομικές. Τώρα όμως δηµιουργείται µια ισορροπία. Από τη δειγματοληπτική βαθμολόγηση φαίνεται, επίσης, ότι οι επιδόσεις είναι καλύτερες από πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνονται θεαματικές αλλαγές συγκριτικά µε το 2019. Η πανδημία µάλλον επηρέασε αρνητικά τους µαθητές!!

Λογικά θα περιμέναμε να έχουν καλύτερες επιδόσεις λόγω της µείωσης της ύλης, αλλά αυτό δεν προκύπτει µέχρι στιγμής.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα, φαίνεται ότι δεν θα υπάρχουν θεαματικές αλλαγές φέτος στις επιδόσεις των παιδιών».

Συμπλήρωση μηχανογραφικού

Όσον αφορά στην ανακοίνωση των βαθµολογιών των υποψηφίων, στελέχη του υπουργείου Παιδείας εκτιµούν ότι οι αρµόδιες υπηρεσίες θα είναι έτοιµες να εκδώσουν τα αποτελέσµατα έως τις 10 Ιουλίου (πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 28 Ιουνίου, αλλά είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι εξετάσεις, δηλαδή στις 7 Ιουνίου). Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή του µηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι φέτος θα µπορούν να καταθέσουν το µηχανογραφικό τους από τη ∆ευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους από τη ∆ευτέρα 29 Ιουνίου προκειµένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα µπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it. minedu.gov.gr, να µελετούν το Μ∆ και σε πρώτο στάδιο να αποθηκεύσουν προσωρινά τις προτιµήσεις τους (Προσωρινή Αποθήκευση). Μετά την ανακοίνωση των βαθµών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ηµεροµηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, θα πρέπει να «κλειδώσουν» το µηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Μετά την οριστικοποίηση, το µηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καµία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη µεσολάβηση της σχολικής µονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιηµένο µηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόµατα και αριθµό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορούν να δουν τις τελικές προτιµήσεις τους. Υπενθυµίζεται ότι η προθεσµία είναι αποκλειστική και µετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα µπορεί να οριστικοποιήσει το µηχανογραφικό δελτίο.

Χωρίς παγίδες Ιστορία – Πληροφορική, πολύ δύσκολα τα θέματα στη Φυσική

Την εβδομάδα που πέρασε οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν στην Ιστορία, την Πληροφορική, τη Φυσική και ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις µε Χημεία και Πληροφορική.

Τα θέματα της Ιστορίας κρίθηκαν βατά και χωρίς να κρύβουν «παγίδες».

Ανάλογη η εικόνα και για τα θέματα Πληροφορικής. Οι καθηγητές των φροντιστηρίων τα έκριναν αναμενόμενα, χωρίς παγίδες και σοβαρές δυσκολίες. Στο θέμα Α ήθελε προσοχή µόνο το Α3. Επίσης στο θέμα Β απαιτούσε προσοχή το Β2.

Στη Φυσική Προσανατολισμού τα θέματα ήταν σαφή και χωρίς ανακρίβειες, εκτός από το θέμα Α3, αλλά κάλυπταν το µεγαλύτερο µέρος της εξεταστέας ύλης, µε αποτέλεσμα οι µαθητές να δυσκολευτούν να απαντήσουν µέσα στο τρίωρο σε όλα τα ερωτήματα. Τόσο το θέμα Β2 όσο και το Γ ήταν µεγάλης δυσκολίας. Ειδικά για το θέμα Α3 οι καθηγητές ζήτησαν να ληφθούν ως σωστές και οι δύο απαντήσεις [γ) και δ)], έτσι ώστε να µην αδικηθεί κανένας υποψήφιος. Μάλιστα η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), σε ανακοίνωσή της, τόνισε:

«Mε υπευθυνότητα και αντιλαµβανόµενη το χρέος της απέναντι στη µαθητική κοινότητα, στους γονείς και τους καθηγητές, κατόπιν της σύµφωνης γνώµης της Επιτροπής Επίλυσης των Θεµάτων, ανέδειξε το πρόβληµα που δηµιουργήθηκε µε το θέµα Α3. Θεωρούµε άδικο για ένα παιδί, το οποίο έχει απαντήσει µε σωστό σκεπτικό, να έχει την επίπτωση της αφαίρεσης µονάδων! Ενηµερώνουµε, λοιπόν, τη µαθητική κοινότητα ότι η ΕΕΦ, στο πλαίσιο των θεσµικών της αρµοδιοτήτων, κατέθεσε αίτηµα αποδοχής δύο σωστών απαντήσεων για το συγκεκριµένο θέµα στο γραφείο της υπουργού, στο γραφείο της υφυπουργού και στο γραφείο της γενικής γραµµατέως του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων. Από το σηµείο αυτό και µετά, ο λόγος ανήκει στο υπουργείο».

Όσον αφορά τα δύο µαθήµατα της Παρασκευής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Coronavirus Pandemic: Τέλος τα πανηγύρια και λοιπές μαζικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου!!

Τέλος τα πανηγύρια και λοιπές μαζικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου!! Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας!!....... Φρένο...

Hellenic Coast Guard: “Λόγω καιρού στα Ελληνικά ύδατα τα Τουρκικά αλιευτικά”

Δεν ψαρεύουν εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων Τουρκικά αλιευτικά Απάντηση σε δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων,...

Premium

Θανάσης Μέγας: Στον καλό μας φίλο Γιάννη Κονταράτο

Αγαπημένε και καλέ μου φίλε Γιάννη, Άξιε συνεργάτη μας, Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη ώρα όταν ξαφνικά αποχαιρετάς έναν καλό και άξιο φίλο, έναν άριστο συνεργάτη,...

Digital Governance: Στα ΚΕΠ με βιντεοκλήση!! Ο νέος τρόπος εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων!!

Επανάσταση στα ΚΕΠ!! Με βιντεοκλήση ο νέος τρόπος εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων!!..... Τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων από τα ΚΕΠ...

Stories for You

Vehicle taxation in Greece: Μειώνονται οι φόροι για νέα ΙΧ – Ευνοϊκότερο καθεστώς για μη ρυπογόνα αυτοκίνητα

Τι ισχύει για υβριδικά και μεταχειρισμένα οχήματα!! Αναλυτικοί πίνακες με τις μεταβολές των τελών ταξινόμησης Ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης για τα νέα μη ρυπογόνα Ι.Χ. αυτοκίνητα...

Mykonos – Φ. Βιγλιάρης: Διακοπή υδροδότησης για την αποκατάσταση βλάβης στην περιοχή “Καμινάκι”

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου, το συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α. Μυκόνου, θα προβεί σε αποκατάσταση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην...

More from Mykonos Ticker

Coronavirus Pandemic: Ανιχνεύσιμη και πάλι η παρουσία του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού,...

Coronavirus Pandemic: Τέλος τα πανηγύρια και λοιπές μαζικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου!!

Τέλος τα πανηγύρια και λοιπές μαζικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου!! Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας!!....... Φρένο...

Hellenic Coast Guard: “Λόγω καιρού στα Ελληνικά ύδατα τα Τουρκικά αλιευτικά”

Δεν ψαρεύουν εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων Τουρκικά αλιευτικά Απάντηση σε δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων,...
error: Content is protected !!