Education Policy - Πανελλαδικές: Έρχονται τα «Κοινά Πτυχία» και τα Πτυχία «α λα καρτ»!! Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια!!

Με νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στοχεύει να

Education Policy - Πανελλαδικές: Έρχονται τα «Κοινά Πτυχία» και τα Πτυχία «α λα καρτ»!! Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια!!
Education Policy - Πανελλαδικές: Έρχονται τα «Κοινά Πτυχία» και τα Πτυχία «α λα καρτ»!! Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια!!

Με νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στοχεύει να δημιουργήσει νέο «τοπίο» στα Πανεπιστήμια. Τα «κοινά πτυχία» θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φορά στη χώρα και θα μπορούν να δίνονται από δύο διαφορετικά τμήματα πανεπιστημίων, καθώς και τα πτυχία «α λα καρτ»......

«Kοινά πτυχία» από τα προγράμματα διαφορετικών τμημάτων στα Πανεπιστήμια προωθεί το Υπουργείο Παιδείας

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στο protothema είναι ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ότι δεν θα περιορίζεται πλέον το πανεπιστημιακό Τμήμα σε ένα πρόγραμμα σπουδών όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά όπως ακριβώς γίνεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα, θα μπορούν να δημιουργούνται τμήματα με πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει μαθήματα και από άλλα τμήματα, είτε του ιδίου πανεπιστημίου, είτε και από άλλα τμήματα.

Έτσι αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων τα επόμενα χρόνια να συμπληρώνουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο σχολές, από μία προκαθορισμένη λίστα που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών του να μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες, «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει», όπως είναι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κύριο Διγαλάκη, που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια τα οποία έχουν αυτονομία θα καταρτίσουν μία νέα λίστα σχολών που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των σπουδών.

«Τα Πανεπιστήμια θα προτείνουν συνδυασμούς τμημάτων, από ομοειδείς σχολές, επί παραδείγματι Νομική και Πολιτικό Νομικής που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, όχι σε τέσσερα χρόνια αλλά σε έξι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τμήματα που θα προτείνουν τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα δίνεται το «πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργηθεί μία προκαθορισμένη λίστα σχολών από την οποία οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια θα επιλέγουν σχολές που θα τους οδηγούν σε δύο πτυχία, τα λεγόμενα "dual degree".

Στις συζητήσεις που ήδη γίνονται στα Πανεπιστήμια βασικός «κορμός» για το χτίσιμο των διπλών πτυχίων είναι η αγορά εργασίας και οι δυνατότητες που θα αποκτά ο απόφοιτος που θα κατέχει διπλό πτυχίο.

Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο δεν αφορά στη δημιουργία νέων τμημάτων, αλλά προγραμμάτων που θα προκύψουν διατμηματικά, από δύο πανεπιστημιακά τμήματα.

Βάση εισαγωγής

Παράλληλα με τον νέο νόμο πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ετοιμάζει και αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιήσει εξειδικεύει, σύμφωνα με πληροφορίες τον καθορισμό από τα ΑΕΙ του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Ηδη, από πέρυσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής από τα Πανεπιστήμια προς το υπουργείο Παιδείας, επιστολές με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν, ωστόσο λόγω πανδημίας η διαδικασία σταμάτησε. Επίσης, τα Πανεπιστήμια, θα ορίζουν πλαφόν στη βαθμολογία των πρωτοετών φοιτητών σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Πτυχία «α λα καρτ» και βάση εισαγωγής με το νέο νόμο-πλαίσιο

Ο νέος νόμος φέρνει ένα είδος πτυχίου «αλα κάρτ» (τουλάχιστον αυτό εννοείται από τα λεγόμενα του Βασίλη Διγαλάκη), όπου ο φοιτητής θα μπορεί να επιλέγει μαθήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Εκτός αυτού, αναμένεται και η θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως εξάλλου είχε ήδη αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής, που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο».

Ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφιστεί, τους επόμενους μήνες, μαζί με νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που επίσης ετοιμάζεται. Εξετάζεται ακόμα να έχουν λόγο τα ΑΕΙ και στον αριθμό εισακτέων τους.

Υπενθμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, είχαν αποστείλει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, επιστολή προς τα πανεπιστήμια, με την οποία περιέγραφαν την κατεύθυνση των αλλαγών που προετοιμάζονται, ζητώντας τις προτάσεις των πανεπιστημιακών. Πλέον βρισκόμαστε σε αναμονή για το νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.