19.9 C
Mykonos

Web Radio

Weather

19.9 C
Mykonos
17.2 C
Athens

Έφυγε ο Γιώργος Δελαστίκ…. ο δημοσιογράφος, διανοούμενος, αγωνιστής… Μεγάλη απώλεια για την ασυμβίβαστη δημοσιογραφία

Ο Γιώργος Δελαστίκ, δεν είναι πια μαζί μας… Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, 15 Οκτώβρη 2020. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την μαχόμενη και ιδιαίτερα την κομμουνιστική δημοσιογραφία…

Άνθρωπος με σπάνια Συγκρότηση και Ήθος, Έντιμος, Σοβαρός, Ευπρεπής, Εγγράμματος, Πολύτιμος φίλος, έφυγε από κοντά μας.
Ο Γιώργος Δελαστίκ, με πορεία αξιοθαύμαστη, άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημοσιογραφία, ένα χώρο που τον υπηρέτησε με αξιοπρέπεια, δίνοντας την μάχη των ιδεών!!
Γιατί ο Γιώργος Δελαστίκ αλλά και η αξεπέραστη ψυχή του, ο άνθρωπος που με το έργο του και το παράδειγμά του διεύρυνε τους ορίζοντες του ανεξάρτητου και επαναστάτη δημοσιογράφου στην εποχή μας.
Ο Γιώργος ήταν μια ευγενική μορφή που συνέβαλε στη διαμόρφωση πλήθους μαχόμενων δημοσιογράφων.
Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952 και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.
Από μικρός είχε εικόνα του πως ζούσαν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες, με αποτέλεσμα να γνωρίζει καλά και να αναγνωρίζει τη λαϊκότητα και το ταξικό δίκιο, το οποίο πάντα υπηρετούσε.

Τον κέρδισε η δουλειά του δημοσιογράφου, όπου ξεκίνησε να εργάζεται από το 1979. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Ριζοσπάστη κι αργότερα στην Πρώτη, Το Παρόν, στην Καθημερινή, στην Ελευθερία Λάρισας και το Έθνος, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015, καθώς και στο περιοδικό Επίκαιρα.

Εργάστηκε επίσης ως αναλυτής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα Δίαυλος 10, ΑΝΤ1 και MEGA. Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Δελαστίκ δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι μπροστά στην αστική ιδιοκτησία των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να πληρώσει δύο φορές με απόλυση την ασυμβίβαστη στάση του, από την Πρώτη και την Καθημερινή το 2007.

Τον Μάιο του 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό Πριν στο οποίο διετέλεσε διευθυντής, όπως και στην εβδομαδιαία εφημερίδα Πριν, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1990. Από τότε ο Γιώργος έδινε κάθε βδομάδα την μάχη για την έκδοση της εφημερίδας, χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες, ξενύχτια και δυσκολίες.

Ο Γιώργος Δελαστίκ ήταν ένας διανοούμενος, με ευρύτατες γνώσεις και μεγάλη γλωσσομάθεια. Πραγματοποίησε πολλές διεθνείς δημοσιογραφικές αποστολές και αναγνωρίστηκε πλατιά ως ένας από τους πιο έγκυρους διεθνούς αναλυτές στην Ελλάδα.

Έγραψε πέντε βιβλία [“Το τέλος των Βαλκανίων”, “Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία”, “Η νέα Γιάλτα – ΕΟΚ, ΗΠΑ, Βαλκάνια“, “Συνωμοσία στη Μεσόγειο”, “Αφγανιστάν”] ενώ συμμετείχε σε πολλά άλλα.

Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Το 1989 διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, καθώς είχε βαθιά διαφωνία με την υποταγή της Αριστεράς και του ΚΚΕ στην αστική συναίνεση, όπως εκφράστηκε με την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δελαστίκ εντάχθηκε στο ΝΑΡ, συνέβαλε μέχρι το τέλος στην προσπάθεια για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση και έδινε σταθερά το παρών με την αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά σε όλες τις μάχες, συμμετέχοντας και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Γιώργος Δελαστίκ αφήνει βαρύ αποτύπωμα στη ζωή. Χάραξε χνάρι για μια άλλη πορεία στην επαναστατική στράτευση στη δημοσιογραφία, που να συνδυάζει την ευρύτητα πνεύματος με την λαϊκότητα, την αταλάντευτη ταξικότητα με την αξιοπιστία, τη βαθιά κομματικότητα με το κριτικό και αναλυτικό πνεύμα.

Γι’ αυτό όχι μόνο θα μείνει αξέχαστος, αλλά αποτελεί φωτεινό άστρο για την κάθε μαχόμενη συλλογικότητα….

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήριά στην οικογένεια του….

                                                                               Αντίο φίλε.….

Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις συναδέλφων του:

Διονύσης Ελευθεράτος: Ευγενικός, πράος. Πρόθυμος να βοηθήσει κάθε νέο συνάδελφό του, αλλά & να συζητήσει – με χαρά- κάθε διαφωνία: Ο Γ. Δελαστίκ όπως τον γνώρισα (το ’86, στην εφημ. “Πρώτη”) & όπως συνέχισε να είναι. Για την καλλιέργεια & την ευρυμάθειά του, περιττεύουν οι υπομνήσεις.

Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια ο Γιώργος Δελαστίκ, μια σπουδαία προσωπικότητα της κομμουνιστικής δημοσιογραφίας. Μοιράζομαι με τους συντρόφους του από το ΝΑΡ, το ΠΡΙΝ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη θλίψη για τη μεγάλη απώλεια. Αποχαιρετώ τον δάσκαλο, τον φίλο.

Λεωνίδας Βατικιώτης: Έχασε τη μάχη με τη ζωή σήμερα το πρωί ο Γιώργος Δελαστίκ. Ένας δάσκαλος της δημοσιογραφίας, ανυποχώρητος κομμουνιστής, αξιοπρεπής εργαζόμενος. Με το παράδειγμα και την αταλάντευτη στάση του ενέπνευσε πολλούς νέους δημοσιογράφους στους οποίους συγκαταλέγομαι. Δε θα τον ξεχάσουμε.

Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε «τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου της Αριστεράς, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Δελαστίκ.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Δελαστίκ απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους της περιόδου της Μεταπολίτευσης».

«Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις των δημοσιογράφων που σφράγιζε με το κριτικό του πνεύμα και την ευρυμάθειά του την επικαιρότητα, προσεγγίζοντας με τόλμη ακόμα και τα πιο απαιτητικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι «αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νεότερούς του δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργάστηκε, ανοίγοντάς τους δρόμους στη δημοσιογραφία».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση σημειώνει:

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Γιώργος Δελαστίκ, δημοσιογράφος και διευθυντής του ΠΡΙΝ. Ο Γιώργος Δελαστίκ ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ ως το 1989, όπου και αποχώρησε και εντάχθηκε στο ΝΑΡ».

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Γ. Δελαστίκ».

Λαϊκή Ενότητα

Η Λαϊκή Ενότητα στο μήνυμά της για τον θάνατο του σπουδαίο δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Υπήρξε ο ορισμός του κομμουνιστή, αγωνιστή και διανοούμενου της Αριστεράς, ο οποίος παρέμεινε πιστός στις αρχές και στην ιδεολογία του, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του έως το τέλος», αλλά και «παράδειγμα μαχόμενου δημοσιογράφου, που αγωνίστηκε μέσα από την αρθρογραφία του ενάντια στην φτώχεια και στην κοινωνική αδικία και για την στάση του αυτή απολύθηκε από εφημερίδες, όπως από την Πρώτη το 1989 και από την Καθημερινή το 2007».

«Με το έργο του και το παράδειγμά του, ενέπνευσε πολλούς νέους δημοσιογράφους και αναδείχθηκε σε εμβληματική μορφή διανοούμενου της Αριστεράς. Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του και στους οικείους του», καταλήγει.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Θα μας μείνει για πάντα η συνέπειά του στον αγώνα, η βαθιά του μόρφωση και καλλιέργεια, η λαϊκότητά του και η ευγένεια, που δεν ήταν επίχρισμα καλών τρόπων, αλλά πήγαζε από τη στράτευσή του στην πιο ευγενική περιπέτεια της ιστορίας, στον ασίγαστο αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της αλλοτρίωσης και του σκοταδισμού.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γ. Δελαστίκ και στους δικούς του ανθρώπους και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Σε αυτό τον αγώνα η ζωή και το έργο του Γιώργου είναι πολύτιμη παρακαταθήκη.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Turkish Aggression: Σε διάταξη μάχης ο Ελληνικός στόλος στο Καστελόριζο απέναντι στο Oruc Reis και τη «συνοδεία» του [Photos]

Παρατείνουν τη Navtex οι Τούρκοι για το Oruc Reis!! Επέκταση ερευνών σε Ρόδο και Κρήτη!! Νέες τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απέναντι στην Ελλάδα, καθώς την...

Christmas 2020 Coronavirus rules: Πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα!!

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και μιλούν για αλλαγή χρονιάς...

Premium

Building in Mykonos: Ανάκληση οικοδομικών αδειών στην Μύκονο λόγω ελλιπών στοιχείων κατά την προέγκρισή τους

Πλήθος παρατυπιών διαπίστωσε το Yπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από έλεγχο στις προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για τη Μύκονο, λίγο πριν από την επιβολή της...

Construction restrictions – Χατζηδάκης: Νέα φόρμουλα για την εκτός σχεδίου δόμηση

Δεν θα φτάσει τελικά στη Βουλή η μία από τις δύο βασικές προτάσεις που έκανε το καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον περιορισμό της...

Stories for You

Aegean islands – Business Support: Ανοίγει στις 21 Οκτ. η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ”, για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων 

Ανοίγει στις 21 Οκτωβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ”, για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων  του Νοτίου Αιγαίου Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε...

New 5 Euro Banknote: Κυκλοφόρησε το νέο Χαρτονόμισμα 5 ευρώ, με την υπογραφή της Christine Lagarde [pic]

Τα νέα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι πλέον γεγονός!! Τα παρουσίασε η ίδια..... Η κα Λαγκάρντ φωτογραφήθηκε με καμάρι...

More from Mykonos Ticker

Port Police e-Services: Ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία [e-ΔΛΑ]

Ηλεκτρονικά πλέον θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία . Καταχώριση και διεκπεραίωση αιτήσεων αρμοδιότητας της Λιμενικής Αστυνομίας ηλεκτρονικά. Στην αρχική...

Coronavirus Vaccine: Το ρωσικό εμβόλιο θα κάνει την κατάσταση με τον κορωνοϊό διαχειρίσιμη σε διάστημα 10-12 μηνών

Ο διευθυντής του Εθνικού επιστημονικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ ευελπιστεί ότι...

Building in Mykonos: Ερώτηση στη βουλή από το ΜέΡΑ25 για την πληθώρα παρατυπιών σε οικοδομικές άδειες στη Μύκονο

Eρώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Φωτεινής Μπακαδήμα, αναφορικά με τις οικοδομικές άδειες στην...
error: Content is protected !!