Εκεί που λύνεται η εξάρτηση αρχίζει η αγάπη

μέσω της συνάντησης με τον/την άλλον/ην. Ως συνάντηση θεωρώ ότι είναι η διάθεση για συμπληρωματικότητα και συναισθηματικό μοίρασμα, με άλλα λ

Εκεί που λύνεται η εξάρτηση αρχίζει η αγάπη
Εκεί που λύνεται η εξάρτηση αρχίζει η αγάπη

μέσω της συνάντησης με τον/την άλλον/ην. Ως συνάντηση θεωρώ ότι είναι η διάθεση για συμπληρωματικότητα και συναισθηματικό μοίρασμα, με άλλα λόγια είναι η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία.

Η κάθε σχέση εμπεριέχει σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις, συμπεριφορές καθώς αλληλεπιδρά ο ένας σύντροφος με τον άλλον. Ο νοητικός και συναισθηματικός κόσμος του ατόμου επηρεάζεται και από τον τύπο της σχέσης που διατηρεί. Ένα εύλογο ερώτημα είναι ποιοι είναι οι τύποι των ερωτικών σχέσεων;

Όταν λέω «τύπο» δεν εννοώ κάποια κατηγορία, εννοώ το βαθμό της εξάρτησης που υπάρχει στη σχέση. Όσο περισσότερο εξαρτημένος είναι ο ένας από τον άλλον, δηλαδή όσο περισσότερο έχει ανάγκη ο ένας τον άλλον τόσο λιγότερο είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Όταν οι σύντροφοι είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, σαν να είναι δεμένοι με κάποια αόρατα λουριά, δυσφορούν από την ασφυξία (έλλειψη ελευθερίας) με συνέπεια να θυμώνουν, σε βαθμό που πολλές φορές είναι αδύνατο να γνωρίζει πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Ένα άγχος εμφανίζεται κάθε φορά που ένας από τους δύο παίρνει απόσταση, ο φόβος του αποχωρισμού παρουσιάζεται με τη μορφή της παθολογικής ζήλειας, του ελέγχου, με τον τρόμο στην ιδέα της εγκατάλειψης, με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή ακόμα και με το πάγωμα του συναισθήματος. Για να γίνει περισσότερο καταννοητή η εξαρτητική σχέση θα την παρομοιάσω με ένα βιβλίο, αν τοποθετήσουμε ένα βιβλίο ακριβώς μπροστά στα μάτια μας το μόνο που θα κατορθώσουμε να δούμε είναι ένα σκιαγράφημα, όταν το ίδιο βιβλίο το απομακρύνουμε λίγο θα δούμε τα χρώματα που το περιβάλλουν, ίσως και τον τίτλο του, όταν το ίδιο βιβλίο το τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερη απόσταση θα μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα το βιβλίο, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σε άλλες σχέσεις που η αίσθηση του αποχωρισμού είναι ασθενέστερη έως και καθόλου, η συνάντηση των δύο συντρόφων παράγει ώριμους καρπούς που μπορούν να γευτούν και να χαρούν εξίσου και οι δύο.Η ελευθερία της έκφρασης καλλιεργείται καθώς ο αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον είναι η ενθαρρυντική δύναμη για συναισθηματικό μοίρασμα και συμπληρωματικότητα.Ένα ζευγάρι θεωρώ ότι αλληλεπιδρά μόνο όταν και οι δύο εκτιμούν την ελευθερία και είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν τα πραγματικά τους συναισθήματα και σκέψεις με τον σύντροφό τους.

Σύντομο Βιογραφικό Τάσου Δαφνομήλη

Η ανάγκη μου να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση σε συνδυασμό με την εμπειρία μου ως συμβουλευόμενος με ώθησε να σπουδάσω Συνθετική Συμβουλευτική όπως και να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία.Ωστόσο, καθώς η ψυχολογία είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη, φροντίζω διαρκώς για την επαγγελματική μου μετεκπαίδευση, παρακολουθώ τις σύγχρονες εξελίξεις και αναπτύσσω τους τρόπους αυτούς.

Έχω συνεργαστεί με το δήμο Παλλήνης ως συντονιστής ομάδας ηλικιωμένων,είμαι εθελοντής ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο δίκτυο “ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ” καθώς επίσης είμαι και τακτικό μέλος στην ελληνική εταιρεία ανθρωπιστικής συνθετικής θεραπευτικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Βλαχάκη 62 Ψυχικό, 6985089194, http://psyxologia.net/