12.5 C
Mykonos

web Radio

12 C
Athens
12.5 C
Mykonos

Weather

Coronavirus Disease: Coronavirus affects male fertility; Νέα μελέτη προκαλεί διχογνωμία

The serious cases coronavirus may affect the quality of the male sperm, therefore the fertility, according to a new study published in the scientific journal Reproduction…..

"The study provides the first direct evidence to date that Covid-19 infection affects sperm quality and male reproductive capacity", the study states.

However, the results of the study are treated with skepticism by scientists who did not participate in it.

«Το να αρρωστήσει κανείς από έναν οποιοδήποτε ιό, όπως της γρίπης, μπορεί προσωρινά να μειώσει (ακόμη και να εκμηδενίσει) τον αριθμό των σπερματοζωαρίων για λίγες εβδομάδες ή και μήνες. Αυτό δυσχεραίνει τη διαπίστωση κατά πόσο αυτές οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην μελέτη αυτή οφείλονται ειδικά στην Covid και όχι στο γεγονός ότι κάποιος είναι άρρωστος», προσθέτει ο σύμβουλος στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και ανδρολογία στο Imperial College London, δρ Channa Jayasena.

Furthermore, «είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για παρουσία του ιού στο σπέρμα καθώς και κανένα στοιχείο ότι αυτός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος», λέει η Άλισον Μέρντοχ, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Επιφυλάξεις

Η μελέτη είχε ως δείγμα 105 γόνιμους άνδρες χωρίς Covid-19 και 84 γόνιμους άνδρες με Covid-19 και επί 60 ημέρες ανέλυε την ποιότητα του σπέρματός τους ανά 10ήμερο.

Σε σχέση με τους υγιείς, το σπέρμα των ασθενών ανδρών εμφάνισε σημαντική αύξηση σε φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Η συγκέντρωση, η κινητικότητα και το σχήμα του σπέρματος επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από τον ιό, ενώ όσο πιο σοβαρά νοσούσε κάποιος, τόσο περισσότερο επηρεαζόταν η ποιότητα του σπέρματος.

«Αυτές οι επιδράσεις στα σπερματοζωάρια σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και μειωμένο δυναμικό γονιμότητας. Αν και αυτά τα αποτελέσματα τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, παρέμειναν σημαντικά και ασυνήθιστα υψηλότερα στους ασθενείς με COVID-19 και το μέγεθος αυτών των αλλαγών σχετίζεται επίσης με ασθένειες σοβαρότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Behzad Hajizadeh Maleki, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν στην Έσση της Γερμανίας.

«Από την έναρξη της πανδημίας, υπήρξε μια κατανοητή (αλλά θεωρητική) ανησυχία σχετικά με το εάν αυτός ο κορωνοϊός μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη γονιμότητα των ανδρών που μολύνθηκαν», δηλώνει ο Πάσεϊ.

Αφού εξέτασε περίπου 14 studies που δημοσιεύθηκαν σχετικά με το θέμα, ο καθηγητής είπε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οποιαδήποτε μετρήσιμη επίδραση του κορωνοϊού στην ανδρική γονιμότητα ήταν πιθανώς μόνο μικρή και προσωρινή».

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, added, θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία του ιού, τους οποίους οι συγγραφείς αναγνώρισαν επίσης στη μελέτη.

"Therefore, το μόνο που βλέπω σε αυτό το σύνολο δεδομένων είναι πιθανές διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ ανδρών που είναι άρρωστοι με εμπύρετη ασθένεια (fever) και εκείνων που ήταν καλά. Γνωρίζουμε ήδη ότι μια εμπύρετη ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος, ανεξάρτητα από το τι την προκάλεσε», είπε ο Πασέι.

Η Sheena Lewis, μια ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, μοιράστηκε παρόμοιες σκέψεις: "My concern is that men with Covid had significantly higher body weight and made a series of therapeutic treatments. We know that obesity alone reduces sperm quality. Covid treatments can do the same, despite the disease itself ".

Based on all the above, scientists agree on the need for further studies on the subject.

Does Covid-19 impact male fertility? Experts urge caution about new evidence, by Sandee LaMotte, CNN

Follow Us

eshop in minutes!

Create your eshop with your own domain with simple steps to the easiest eshop subscription platform.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Thousands of products. Shops from all over Greece. MarketHUB definitely has something you are looking for!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!