Έρχεται αναμόρφωση της νομοθεσίας, για την προστασία των οφειλετών από την συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των οφειλετών από δικηγορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην εν

Έρχεται αναμόρφωση της νομοθεσίας, για την προστασία των οφειλετών από την συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών
Έρχεται αναμόρφωση της νομοθεσίας, για την προστασία των οφειλετών από την συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των οφειλετών από δικηγορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη......

Τα δικηγορικά γραφεία και οι δικηγορικές εταιρείες δεν εμπίπτουν στον Ν. 3758/2009, που αφορά στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και οι καταγγελίες για καταχρηστικές πρακτικές πληθαίνουν. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να δοθεί λύση με νομοθετική ρύθμιση.

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση για τις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών.

«To θέμα το οποίο θέτετε, που αφορά πράγματι την καθημερινότητα των πολιτών, είναι σημαντικό θέμα και καλώς το θέτετε και μπορώ να πω ότι η τοποθέτησή σας σάς τιμά υπό την έννοια ότι πράγματι δεν είναι καινοφανής. Είχατε ασχοληθεί με αυτό το θέμα και κατά την περίοδο που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα καλώς γνωρίζετε πως υπάρχει μια νομική γκρίζα ζώνη. Ποια είναι η νομική γκρίζα ζώνη για να το καταλάβει ο κόσμος; Ο νόμος του 2009, που αφορά στις εισπρακτικές εταιρείες δεν έχει ως πεδίο εφαρμογής τους δικηγόρους.

Πώς το ξέρουμε αυτό; Το 2012 ετέθη ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατόπιν –τότε- καταγγελιών πολιτών για την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων και τη μετατροπή τους σε εισπρακτικές εταιρείες. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ομόφωνη γνωμοδότησή του κατέληξε ότι οι δικηγόροι και τα δικηγορικά γραφεία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ασκήσεως του ν. 3758/2009.

Οφείλω, δε, να σας πω ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί και να παρέμβει, διότι, όπως καλώς γνωρίζετε, το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δικηγόροι καθορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και όχι από τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατ’ αποκλειστικότητα και συνταγματικά. Άρα, για να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στα θέματα που θίξατε, ειδικά για τους δικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες, ο αρμόδιος Υπουργός είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Οφείλω να σας πω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί όλα όσα αναφέρετε είναι πραγματικά περιστατικά. Συμβαίνουν, εγώ θα σας πω ότι συμβαίνουν και καταχρηστικά, ταλαιπωρούν και κόσμο, ο οποίος πράγματι δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά δεν έχει να πληρώσει. Ασφαλώς πλέον ως Κυβέρνηση, όχι ως Υπουργός Ανάπτυξης, σας λέω ότι μας απασχολεί και αναμένεται τέτοιου είδους πρωτοβουλία από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης για να ρυθμιστεί αυτό το γκρίζο σημείο που δυστυχώς από το 2009 και από το 2012 μέχρι σήμερα -2019- δεν έχει ρυθμιστεί. Δεν ρυθμίστηκε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου κακώς. Άρα, να αναμένετε σχετική πρωτοβουλία που θα βάζει κανόνες και ως προς τις δικηγορικές εταιρείες και τους δικηγόρους στο κομμάτι της προσπάθειας εισπράξεων των χρεών των δανειοληπτών».

Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός είπε: «Καταλαβαίνετε τώρα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόμαστε. Αν υποπτευθεί ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει τον κοινωνικό διάλογο που ήθελε να κάνει για ένα τόσο σοβαρό θέμα χρειάστηκε τεσσεράμισι χρόνια και σε τεσσεράμισι χρόνια δεν προκάνατε, όπως είπατε, φαντάζομαι να μας δώσετε στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα εξάμηνο. Είμαστε προφανώς πολύ πιο γρήγοροι από εσάς, να μειώσουμε τα τεσσεράμισι χρόνια σε έξι μήνες και να μας πείτε και μπράβο. Άρα, σας λέω για να μην χάνουμε χρόνο, ότι η πολιτική μας βούληση είναι ασφαλώς και να παρέμβουμε. Τώρα, αν πάρουμε τον νόμο σας, τον οποίο εξετάζουμε -η αλήθεια είναι πως σε κάποια σημεία συμφωνούμε, ενώ σε άλλα διαφωνούμε, όπως συμβαίνει στις κυβερνήσεις-, σαν να σας βλέπω μπροστά μου να βγαίνετε στα κανάλια και να λέτε “τρώτε από τα έτοιμα και κάνετε τα ίδια που κάναμε εμείς”.

Λοιπόν, να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα και να θέσω και το ευρύτερο πολιτικό θέμα. Οι κυβερνήσεις έχουν κάποιο χρόνο θητείας. Κρίνονται γι’ αυτά που έκαναν και όχι γι’ αυτά που δεν πρόλαβαν. Αυτά που δεν πρόλαβαν, να τα προλάβαιναν είναι η απάντηση. Άρα, αν φτάσατε μετά από τεσσεράμισι χρόνια να καταθέσετε ένα σχέδιο νόμου δώδεκα άρθρων ενάμιση μήνα προ των ευρωεκλογών -επειδή ήμασταν μαζί και στο προηγούμενο Κοινοβούλιο-, είχατε το όλο το χρονικό περιθώριο, είτε προ των ευρωεκλογών είτε και μετά από τις ευρωεκλογές, που, όπως υπενθυμίζω, άνοιξε η Βουλή και νομοθέτησε, παραδείγματος χάριν, τους νέους ποινικούς κώδικες. Δεν καταλαβαίνω εσείς ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ζητήσατε έστω εκείνη την εβδομάδα που ψηφίσατε τους ποινικούς κώδικες, το έτοιμο νομοσχέδιο κατατεθειμένο στη Γενική Γραμματεία της Κυβερνήσεως να γίνει νόμος του κράτους, αφού το θεωρείτε τόσο πολύ σοβαρό!

Άρα, προφανώς η προηγούμενη Κυβέρνηση απέτυχε στη ρύθμιση αυτού του θέματος. Απέτυχε. Κι εμείς τώρα θα κριθούμε για το αν θα καταφέρουμε να το ρυθμίσουμε. Δεν θα μπορούμε να λέμε εκ των υστέρων ότι δεν προκάναμε. Σας λέω λοιπόν, η πρόθεσή μας είναι να προκάνουμε. Και ήδη τα πρώτα βήματα της Κυβερνήσεώς μας σε αυτούς τους τομείς για να μη μιλάμε γενικώς για τις προθέσεις, είναι πολύ συγκεκριμένα.

Πρέπει να σας πω ότι εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Παπαθανάση και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επιβάλαμε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε ελληνική τράπεζα, πριν από λίγες ημέρες, διότι δέσμευσε ακατάσχετο λογαριασμό μισθοδοσίας και η καταγγελία είχε έλθει στο Υπουργείο Ανάπτυξης πολλούς μήνες προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Το Υπουργείο Ανάπτυξης προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν έβαλε πρόστιμο στην τράπεζα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά τις εκλογές 7ης Ιουλίου έβαλε πρόστιμο στην τράπεζα. Άρα, εμείς προκάναμε να βάλουμε το πρόστιμο.

Επιπλέον, να σας πω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης είχε φτάσει καταγγελία για μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για καταχρηστικούς όρους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν έβαλε πρόστιμο στη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έβαλε πρόστιμο στη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία.

Κυρίως το λέω γιατί υπάρχει και μία φήμη για το ποια κυβέρνηση είναι με τους μεγάλους και ποια κυβέρνηση με τους μικρούς, για να ακούει ο ελληνικός λαός και να συνεννοούμαστε. Εσείς ήσασταν με τους μικρούς στα κανάλια, αλλά στα πρόστιμα ήσασταν με τους μεγάλους. Εμείς ήμασταν με όλους, και με τους μεγάλους και με τους μικρούς, και λέμε σε όλους το ίδιο: “Η χώρα έχει κανόνες. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται, είτε αφορά στους μικρούς είτε αφορά στους μεγάλους. Αυτή είναι η διαφορά των δύο κυβερνήσεων”.

Και για να διορθώσω κάτι που ακούστηκε, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει δεν αποτελεί γνωμοδότηση του 2009 και εκείνης της κυβερνήσεως. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι του 2012. Πράγματι, αναφέρατε ορθώς ότι ο τότε αρμόδιος Υπουργός, προκάτοχός μου, της Κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου πολύ σωστά έκανε αποδεκτό το πρώτο σκέλος της νομικής γνωμοδότησης, αλλά ευτυχώς δεν έκανε αποδεκτό το δεύτερο.

Ακριβώς επειδή τότε, λοιπόν, ο Υπουργός της Κυβερνήσεως Σαμαρά δεν έκανε δεκτό το δεύτερο σκέλος, δυνάμεθα σήμερα να νομοθετήσουμε. Γιατί αν τότε ο Υπουργός της Κυβερνήσεως Σαμαρά είχε κάνει δεκτό και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή ότι δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε γιατί αυτό είπε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τώρα δεν θα ήμασταν εδώ να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση.

Το μεγάλο ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας, είναι ένα: Γιατί ενώ η Κυβέρνηση Σαμαρά, υπέρ των φτωχών, είπε ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε, η Κυβέρνηση Τσίπρα χρειάστηκε τεσσεράμισι χρόνια για να το σκεφτεί και τελικά δεν πρόκανε; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα του ελληνικού λαού ως προς την καθημερινότητά του. Αυτές είναι οι αποτυχίες της προηγουμένης κυβερνήσεως ως προς την καθημερινότητα των απλών Ελλήνων πολιτών, γι’ αυτό ο κόσμος ψήφισε πολιτική αλλαγή στις 7 Ιουλίου. Και μην ανησυχείτε θα προκάνουμε και γρήγορα».