Exams for Greek Nationality: Με γραπτές εξετάσεις από Τράπεζα Θεμάτων, η χορήγηση Ελληνικής Ιθαγένειας [Νομοσχέδιο]

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων π

Exams for Greek Nationality: Με γραπτές εξετάσεις από Τράπεζα Θεμάτων, η χορήγηση Ελληνικής Ιθαγένειας [Νομοσχέδιο]
Exams for Greek Nationality: Με γραπτές εξετάσεις από Τράπεζα Θεμάτων, η χορήγηση Ελληνικής Ιθαγένειας [Νομοσχέδιο]

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων πολιτογράφησης και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες......

Το Νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και αποτελείται από 8 κεφάλαια και 58 άρθρα.

Κάθε χρόνο περίπου 8.000 αλλογενείς αλλοδαποί (δηλαδή μη ομογενείς) αιτούνται να γίνουν Έλληνες πολίτες. Για να φτάσουν σε αυτό σημείο θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα και να έχουν αποκτήσει σημαντικούς δεσμούς με αυτή, έχοντας ενταχθεί στην κοινωνική μας πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον «Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», Έλληνες πολίτες γίνονται όσοι διαπιστωμένα διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του Έλληνα πολίτη.

Άλλωστε, αυτό επιτάσσει κι ο όρκος που δίνουν, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.Οι Επιτροπές Πολιτογράφησης Αλλογενών περνούν από συνέντευξη κατ’ έτος το πολύ 4.000 αιτούντες, με συνέπεια να δημιουργούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία (από τρία έως έξι χρόνια!).

Επιπλέον, πολλοί αλλοδαποί κάνουν αίτηση, πληρώνουν το παράβολο των 550 ευρώ, αλλά δίνοντας τη συνέντευξη δεν πείθουν την Επιτροπή ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή γνωρίζουν επαρκώς τη γλώσσα μας, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι, αν και υπάρχει ένα –αρκετά παλιό– ηλεκτρονικό βιβλίο με τις απαραίτητες πληροφορίες, κάθε Επιτροπή (19 λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα) αντιμετωπίζει τον εξεταζόμενο με κάποια υποκειμενικότητα.

Η αίτηση πολιτογράφησης θα υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, με σειρά δικαιολογητικών (όπως ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου, πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση, πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο και επικυρωμένο, εκκαθαριστικά σημειώματα για τα έτη παραμονής του στη χώρα).

Με γραπτές εξετάσεις η ιθαγένεια

Στο Υπουργείο Εσωτερικών η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, αξιοποιώντας και τη σχετική μελέτη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κατέληξε ότι το σύστημα αυτό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να αποκτήσει χαρακτηριστικά διαφάνειας, αντικειμενικότητας, ισονομίας και ταχύτητας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα σχεδόν όλων των κρατών της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ προτείναμε στον Υπουργό την κατάργηση των Επιτροπών Πολιτογράφησης.

Στη θέση τους θα διεξάγονται από το Υπουργείο, εξετάσεις τύπου Πανελλαδικών δύο φορές τον χρόνο, μέσω των οποίων οι αλλογενείς αλλοδαποί που επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης θα αποκτούν το Πιστοποιητικό Γνώσεων Πολιτογράφησης.

Έτσι, θα αποδεικνύεται με αδιάβλητο κι αντικειμενικό τρόπο και η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, ώστε ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά και οι γνώσεις τους για την ιστορία, την γεωγραφία, τον πολιτισμό, τις συνήθειες του ελληνικού λαού, τους θεσμούς και η ικανότητα ενεργής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας, που τόσο θέλουν να κάνουν νέα τους πατρίδα.

Για τις εξετάσεις αυτές θα δημιουργηθεί Τράπεζα Θεμάτων που θα είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται εντός δέκα το πολύ ημερών.

Ο καθένας θα μπορεί να δίνει την εξέταση όσες φορές θέλει.

Οι ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (δυσλεκτικοί, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι) θα εξετάζονται προφορικά.

Η διακρίβωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτεύματος, θα πιστοποιείται από την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.

Η αναμόρφωση της διαδικασίας συνίσταται στην εισαγωγή της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων, πριν την κατάθεση της αίτησης πολιτογράφησης.

Ως απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας ορίζεται το κοινώς αποδεκτό επίπεδο Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου για ξένες γλώσσες.

Επιπλέον, καθιερώνεται η διαμόρφωση τράπεζας θεμάτων που θα είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά στους αιτούντες, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα των γραπτών εξετάσεων.

Σε περίπτωση αποτυχίας του στις εξετάσεις, ο αλλοδαπός διατηρεί το δικαίωμα νέας συμμετοχής του σε αυτές χωρίς περιορισμό με νέα δήλωση συμμετοχής και την καταβολή του σχετικά προβλεπόμενου εξέταστρου.

Για τους αιτούντες που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος ή δεν μπορούν να συμμετέχουν λόγω διαγνωσμένης δυσκολίας σε γραπτές εξετάσεις, προβλέπεται προφορική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο Νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων Διευθύνσεων σε Αττική και Μακεδονία, που θα εξετάζουν αιτήσεις πολιτογράφησης των αλλοδαπών οι οποίοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοίτησαν στην ελληνική εκπαίδευση ή εκείνων που ήρθαν στη χώρα και αποφοίτησαν από το ελληνικό σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

Χωρίς εξετάσεις, φυσικά και καθυστερήσεις που σήμερα τους ταλαιπωρούν ιδιαίτερα, θα τους δίνεται η δυνατότητα να γίνονται Ελληνες πολίτες ως «μετέχοντες της ημετέρας παιδείας» κατά τον Ισοκράτη.

Η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται αύριο 1η Οκτωβρίου στις 10 το πρωί.

Το Νομοσχέδιο

Ανοίξτε το Αρχείο

Η Αιτιολογική Έκθεση

Ανοίξτε το Αρχείο