Φ. Ζαννετίδης: Να δοθεί στις Περιφέρειες η διαχείριση του Προγράμματος Αλιείας,

για θέματα αλιευτικής πολιτικής Μετά από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ.

Φ. Ζαννετίδης: Να δοθεί στις Περιφέρειες η διαχείριση του Προγράμματος Αλιείας,
Φ. Ζαννετίδης: Να δοθεί στις Περιφέρειες η διαχείριση του Προγράμματος Αλιείας,

για θέματα αλιευτικής πολιτικής

Μετά από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης τα «Ζητήματα αλιευτικής πολιτικής».

Ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος εκπροσώπησε στην συνεδρίαση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, ο οποίος έκανε άμεσα αποδεκτή την πρόταση για την σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της αλιείας.

Στην συνεδρίαση, η οποία έγινε παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες για τα θέματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, και Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των αλιέων των εν λόγω Περιφερειών, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές της Δωδεκανήσου κκ. Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός και ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άπαντες εξήραν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προκαλέσει την σημερινή συνεδρίαση, όπου δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για τα προβλήματα του κλάδου και τις προοπτικές του.

Το βασικό θέμα που έθεσε ο κ. Ζαννετίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν το πάγιο αίτημα να δοθεί η διαχείριση του Προγράμματος Αλιείας στις Περιφέρειες, καθώς η εμπειρία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου έδειξε ότι η κεντρική διαχείριση του Προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων, αφού μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων δεν απορροφήθηκε.

«Εμπιστευθείτε μας», είπε ο κ. Ζαννετίδης θέτοντας το αίτημα στον κ. Αποστόλου, ο οποίος πάντως δεν το απέρριψε, καθώς το άφησε ανοιχτό σε μελλοντική επανεξέταση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στον Υπουργό και την Επιτροπή των Περιφερειών υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

Προτάσεις για την ανάπτυξη της αλιείας

- Στα μικρά παράκτια σκάφη που είναι και η πλειονότητα των σκαφών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα πρέπει να τους επιτραπεί η δυνατότητα αύξησης τόσο της χωρητικότητας όσο και της ιπποδύναμης, με την οποία θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των αλιευτικών πεδίων γύρω από τη βάση εξόρμησής τους και θα δοθεί η δυνατότητα πέραν της ασφαλείας του πληρώματος και η άσκηση αλιείας σε βραχονησίδες απομακρυσμένες καθώς και η ορθολογική εκμετάλλευση ευρύτερων περιοχών.

- Θέσπιση μέτρων επιδότησης για την αντικατάσταση αλιευτικών εργαλείων (δίχτυα) που καταστρέφονται από δελφίνια, φώκιες, χελώνες (προστατευόμενα είδη ).

- Την σύνταξη διαχειριστικής μελέτης για την αειφορική ανάπτυξη της αλιείας με πρόβλεψη καθορισμού αλιευτικών ζωνών.

- Κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων και αλιευτικών σταθμών και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων που θα περιλαμβάνουν ψυκτικούς θαλάμους, παγοποιείο ,παροχή νερού, ρεύματος και χώρους ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών. Οι εν λόγω υποδομές θα αποτελέσουν τη βάση για την ασφαλέστερη και ευκολότερη πρόσβαση και ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών καθώς και την γρηγορότερη και υγιεινή διακίνηση των νωπών αλιευμάτων.

- Την πλήρη και σχολαστική αστυνόμευση τόσο της επαγγελματικής όσο και της ερασιτεχνικής αλιείας με την επάνδρωση των λιμενικών αρχών και τη διάθεση πλωτών μέσων.

- Την ανάπτυξη νέων τεχνικών αλιείας και αλιείας βαθέων υδάτων.

Προτάσεις για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας

- Την συνδυασμένη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών ,της επαγγελματικής αλιείας και του τουρισμού ,με την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας ,στα πλαίσια προώθησης της πολυδραστηριότητας και εξασφάλισης της συμπληρωματικότητας των τομέων παραγωγής.

- Τη δημιουργία εκμεταλλεύσεων (Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί και Μονάδες εκτροφής) σχετικών με παραγωγικές επενδύσεις σε είδη μεγάλης εμπορικής αξίας ,εκτός των προς κατανάλωση υδροβίων οργανισμών, όπως διακοσμητικά είδη ιχθύων, φύκια, σπόγγοι.

- Την διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος των υδατοκαλλιεργειών και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων καλλιέργειας ,οι οποίες θα συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών.

- Την παραγωγή ποιοτικών οργανικών (βιολογικών) προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

- Την επίλυση των προβλημάτων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών όπως είναι η έλλειψη υποδομών εξυπηρέτησης για την προώθηση των προϊόντων, η γειτνίαση τους με άλλες ανταγωνιστικές χρήσεις και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τα κέντρα αγοράς.