14.3 C
Mykonos
Τρίτη, Μάρτιος 19, 2019

FT: Η τεχνολογία χωρίζει τον κόσμο σε δύο νέα μπλοκ

Post date:

Category:

All News Breaking News FT: Η τεχνολογία χωρίζει τον κόσμο σε δύο νέα μπλοκ

Του Gideon Rachman

Ο Ψυχρός Πόλεμος έδωσε τη θέση του στην παγκοσμιοποίηση, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν……

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας και η αυξανόμενη πίεση προς τις υπόλοιπες χώρες να διαλέξουν στρατόπεδο. Πώς το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τα λάθη του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου υπήρχε ένα «ανατολικό» και ένα «δυτικό» μπλοκ, και τα κράτη προσδιορίζονταν από το εάν ήταν πιο κοντά στην Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα.

Τώρα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δημιουργούν εκ νέου μια γεωπολιτική διαχωριστική γραμμή. Και από τις χώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αν στέκονται δίπλα στην Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο.

Το τελευταίο παράδειγμα ήρθε την περασμένη εβδομάδα με την είδηση ότι η Ιταλία είναι κοντά στο να γίνει η πρώτη από τις χώρες του G7 που θα υπογράψει ένα MoU υποστήριξης του γιγάντιου κινεζικού σχεδίου έργων υποδομής, γνωστού ως «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» (BRI). Εντός ωρών, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου άσκησε κριτική στο BRI ως σχεδίου «που έγινε από την Κίνα, για την Κίνα» και υπονόησε ότι δεν θα προσφέρει οφέλη για την Ιταλία. Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών απάντησε θυμίζοντας στους Αμερικανούς ότι η Ιταλία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Ο Πρόεδρος Σι σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ιταλία αργότερα αυτό τον μήνα για να σφραγίσει τη συμφωνία.

Ο ανταγωνισμός για την Ιταλία υπογραμμίζει ότι η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας είναι τώρα παγκόσμια. Η οικονομική και πολιτική έλξη της Κίνας φτάνει πολύ πιο πέρα από την ασιατική ενδοχώρα και επεκτείνεται βαθιά στη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, περιοχές που κάποτε θεωρούνταν φυσικό τμήμα της αμερικανικής σφαίρας επιρροής.

Αυτή η σινο-αμερικανική πάλη είναι επίσης αυξανόμενα απροκάλυπτη. Η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ολοκλήρωσε την περίοδο κατά την οποία οι δύο πλευρές μπορούσαν να επιμένουν ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις ήταν «ουδέτερο έδαφος» και μπορούσαν να κρατηθούν εκτός της στρατηγικής αντιπαλότητας. Την ίδια στιγμή οι τεράστιες φιλοδοξίες του BRI έχουν προκαλέσει φόβους στην Ουάσιγκτον ότι η Κίνα μπαίνει σε μια νέα φάση σε ότι αφορά την ανάδειξη της σε μια χώρα με αίγλη μεγάλης δύναμης. Αν το BRI πετύχει, θα συνδέσει την ευρωασιατική ενδοχώρα πολύ πιο στενά με την Κίνα, υπονομεύοντας δυνητικά την σημασία των διατλαντικών δεσμών.

Στην Ουάσιγκτον τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της Κίνας σκανάρονται συστηματικά για τις στρατηγικές τους επιπτώσεις. Το γεγονός ότι κινεζικές εταιρείες επενδύουν σε λιμάνια ανά τον κόσμο αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα ενός αναδυόμενου ναυτικού ανταγωνιστή προς τις ΗΠΑ. Η διεθνής επέκταση της Huawei, της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας, έγινε μέρος μιας ευρύτερης πάλης για την τεχνολογική υπεροχή και την κατασκοπία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξοδέψει τους τελευταίους μήνες παρακαλώντας θερμά τους συμμάχους τους να μην επιτρέψουν στην Huawei να διαχειριστεί τα δίκτυα 5G, υποστηρίζοντας ότι θα είναι ένα ασυγχώρητο ρίσκο ασφάλειας.

Αρκετοί κρίσιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας έχουν ήδη ταχθεί με την αμερικανική πλευρά στο θέμα της Huawei. Άλλοι, όμως, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ακόμα το σκέφτονται. Αν η Βρετανία ανοίξει τις πόρτες στη Huawei, θα αναλάβει ένα ρίσκο ασφάλειας το οποίο θα μπορούσε να τραυματίσει τις πολύτιμες συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ. Αν, όμως, την μπλοκάρουν, οι βρετανικές ελπίδες για ένα ανοδικό κύμα στο εμπόριο και τις επενδύσεις από την Κίνα μετά το Brexit, θα τεθούν σε κίνδυνο.

Η συμπίεση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορεί να είναι πολύ άβολη. Αφότου ο Καναδάς υπάκουσε σε αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ και συνέλαβε την Meng Wanzhou, οικονομική διευθύντρια της Huawei, η κινεζική αντίδραση ήταν σφοδρή. Εντός ημερών συνελήφθησαν καναδοί πολίτες στην Κίνα και τα στελέχη της χώρας είναι τώρα πολύ διστακτικά στο να ταξιδέψουν εκεί. Παρομοίως, όταν η Νότια Κορέα συμφώνησε με τις ΗΠΑ να αναπτύξει ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα με το όνομα «Thaad», στους κινέζους τουρίστες δόθηκαν οδηγίες να αποφεύγουν τη χώρα και καταστήματα που ανήκουν στον νοτιοκορεατικό λιανέμπορα Lotte στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισαν αφού προηγουμένως «απέτυχαν» σε ελέγχους ασφαλείας.

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι αυξανόμενα πρόθυμη να ασκήσει άμεση πίεση σε συμμάχους των ΗΠΑ είναι μια μαρτυρία της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που αισθάνεται το Πεκίνο. Αυτό, με τη σειρά του, αντανακλά μια στροφή στην οικονομική ισχύ. Όταν χώρες της ζώνης BRI εξετάζουν το εάν θα αποδεχτούν τα πακέτα υποδομών του Πεκίνου δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ μια αντιπροσφορά από τις ΗΠΑ. Ούτε υπάρχει ακόμα μια αμερικανική εταιρεία που μπορεί να προσφέρει εναλλακτική στην τεχνολογία 5G της Huawei.

Στην μάχη με την Κίνα για την επιρροή το ατού των ΗΠΑ είναι συχνά η ασφάλεια αντί για το εμπόριο. Χώρες περιλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας έχουν μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα απ’ ότι με τις ΗΠΑ. Ολες όμως προσβλέπουν στην τελευταία για στρατιωτική προστασία.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα αν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με την επιθυμία του, που μεταφέρουν ρεπορτάζ, να χρεώσει τους συμμάχους για την αμερικανική προστασία.

Η Κίνα, όμως, δεν ασχολείται επί του παρόντος με την προσφορά εγγυήσεων ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα ένας αναδυόμενος κόσμος δυο μπλοκ είναι απίθανο να στηθεί γύρω από ανταγωνιστικές στρατιωτικές συμμαχίες, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στάθηκε απέναντι στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, είναι η τεχνολογία που θα γίνει η βάση για τον νέο παγκόσμιο διαχωρισμό.

Η Κίνα εδώ και καιρό απαγόρευσε τις Google και Facebook. Τώρα οι ΗΠΑ πασχίζουν να ανακόψουν την Huawei. Με τις ανησυχίες να συσσωρεύονται αναφορικά με τον έλεγχο και την διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων, οι χώρες θα ίσως βρεθούν υπό αυξανόμενη να διαλέξουν μεταξύ του τεχνολογικού σύμπαντος των ΗΠΑ και της κινεζικής εκδοχής, και ίσως ανακαλύψουν ότι τα δυο είναι αυξανόμενα διαχωρισμένα μεταξύ τους. Μια διαίρεση που ξεκίνησε με την τεχνολογία δεν θα παραμείνει εκεί. Τα δεδομένα και οι επικοινωνίες είναι τώρα θεμελιώδη σε σχεδόν κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας ή στρατιωτικής δράσης.

Ο κόσμος των δυο μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου αντικαταστάθηκε από την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τώρα η ίδια η παγκοσμιοποίηση μπορεί να απειλείται από την επανεμφάνιση του κόσμου των δυο μπλοκ.

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

Translate This Page

GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

Follow Us

3,660ΥποστηρικτέςΚάντε Like
308ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
261ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Weather in Mykonos

Mykonos
scattered clouds
14.3 ° C
15 °
13.9 °
82 %
5.1kmh
40 %
Τρ
17 °
Τε
17 °
Πε
16 °
Πα
15 °
Σα
13 °

Exclusive Videos

Μύκονος Πρώτη Ξανά

What to Read Next...

Related stories You May Like

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την τιμή εκκίνησης των επτά τηλεοπτικών αδειών

σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

H έννοια του αθόρυβα αποτελεσματικού

το οποίο μπορεί να συνδεθεί με την έννοια της αποτελεσματικότητας.

Γυναίκες: Τα ψυχολογικά αίτια του πόνου στο σεξ

τους επαναλαμβανόμενους, επίμονους ακούσιους σπασμούς των μυών του κόλπου που παρεμποδίζουν τη συνουσία.

Ελικόπτερο έριξε βόμβα στο τουρκικό κοινοβούλιο

Λίγη ώρα αφότου είδε το «φως» της δημοσιότητας η πληροφορία ότι ο αρχηγός των πραξικοπηματιών παραδόθηκε και

In Case You Missed It

Vice Governor Stelios Brigos Helps Aegean Islands Open Up Brazil’s Tourism

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πρότζεκτ της vogue Βραζιλίας στην Μύκονο.

«Κλεισθένης 1»: Σύσταση Διαδημοτικού Συνδέσμου Τεχνικής Υπηρεσίας -Αποσπάσεις & μετατάξεις προσωπικού...

Εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 180 και 182-184 του ν.4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α’0, «Πρόγραμμα »ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» » όσο και ως προς την αποτελεσματική...

Οι 13 δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξη της μικρομεσαίας...

Εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού  ακατάσχετου λογαριασμού ώστε,...

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγγου με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της...

Προωθητικές ενέργειες προβολής των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  στη Βραζιλία, ως ιδανικό προορισμό που προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα........ Στα πλαίσια νέων συνεργασιών και συμμαχιών σε...

Best of Mykonos Ticker

More from Mykonos Ticker

περισσότερο

  Εταιρεία «φάντασμα» διενήργησε δημοσκοπήσεις σε Δήμους και στο Δήμο Μυκόνου

  Τη δημοσκόπηση μιας νέας και εντελώς άγνωστης εταιρείας παρουσίασε η γνωστή εφημερίδα «Παραπολιτικά»........ και βιάστηκαν να πανηγυρίσουν οι «αυλοκόλακες» του Δήμαρχου Φυλής Χρήστου Παππού στα...

  Έρχονται οι νέες ταυτότητες με τσιπ, αποτύπωμα και ομάδα αίματος – Όλες οι αλλαγές

  Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι νέες ελληνικές ταυτότητες, που θα έχουν μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας....... Τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί με την απόρρητη...

  Δεν αντέχω άλλο να σε βλέπω να λάμπεις…

  Κάθε φορά που εντυπωσιάζεις, αποκτάς κι έναν εχθρό. Για να είσαι δημοφιλής πρέπει να είσαι μετριότητα Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Ενρίκε Ρόχας αναφέρει πως...

  Στην Βουλή προς ψήφιση το ν/σ για Ιθαγένεια και Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Ολόκληρο το Νομοσχέδιο)

  Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών....... «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση...

  Γεμίσαμε αγενείς που νομίζουν ότι είναι ειλικρινείς

  Έχω κουραστεί να βλέπω (και να ακούω κυρίως) ανθρώπους να προσβάλλουν, να μειώνουν και να φέρνουν σε δύσκολη θέση φίλους, συγγενείς και γνωστούς τους,...

  Πρόσκληση της της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου σε ομιλία με θέμα: «Οι υδάτινοι πόροι των Κυκλάδων»

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου προσκαλεί όλους την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητος των εν...