Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαρβόγλου.

Έσπευσε δε να αναφέρει ότι οι μαθητές της τωρινής Α’ Λυκείου που θα είναι στη Γ’ Λυκείου τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα εισαχθούν στα ΑΕΙ με βάση το νέο σύστημα που θα προκύψει από την αναμόρφωση του λυκείου. 

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που αποτελεί και τη βάση του διαλόγου, είναι ότι, έπειτα από μια διαδικασία πολλαπλού ελέγχου ως προς την απόδοση των μαθητών, διαμορφώνεται ένας τελικός βαθμός απολυτηρίου Γ’ Λυκείου που περιλαμβάνει τις επιδόσεις τους σε εργασίες, εξετάσεις τετραμήνων, ολιγόλεπτα τεστ, στην προφορική παρουσία και στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις.

«Με τον βαθμό αυτό θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια από το 2020», εξηγεί και συμπληρώνει: «Άρα, η πρόσβαση θα γίνεται με το απολυτήριο λυκείου και η εξεταστική διαδικασία, αποδραματοποιημένη πλέον, θα είναι ένα μέρος του συνολικού βαθμού του απολυτηρίου».

Επισημαίνει δε ότι έως τότε θα έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να αρχίσει η βαθμιαία κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων.

Για τις αλλαγές στις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, τονίζει ότι «στόχος δεν είναι η αναδιάρθρωση του αριθμού των σχολείων, αλλά η σταδιακή αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, με την ενίσχυση των συμμετοχικών μοντέλων στην οργάνωση και τη διοίκηση της εκπαίδευσης, όπου θα συμμετέχουν η Πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, μέσω των μαθητικών συμβουλίων, καθώς και η ευρύτερη κοινωνία, μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ και για το εάν κάτι τέτοιο εντάσσεται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι «το θέμα του διορισμού εκπαιδευτικών είναι μόνιμα από εμάς ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων που κάνουμε με τους θεσμούς.

Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε σύντομα τον στόχο που προσδοκούμε», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here