ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ΑΣΠΡΟΝΗΣΙ" ….. ΜΑΥΡΟ!

(Ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια) Της Μαρίας Σταυρακοπούλου Ένα κρουαζιερόπλοιο 50.000 τόνων εκπέμπει στην ατμόσφαιρα ,σε μία ώρα, ρύπους ίσ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ΑΣΠΡΟΝΗΣΙ" ….. ΜΑΥΡΟ!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ΑΣΠΡΟΝΗΣΙ" ….. ΜΑΥΡΟ!

(Ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια)

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου

Ένα κρουαζιερόπλοιο 50.000 τόνων εκπέμπει στην ατμόσφαιρα ,σε μία ώρα, ρύπους ίσους με αυτούς που εκπέμπουν 50.000 αυτοκίνητα. (Οργανισμός Transport & Enviromment). Οι κυριότεροι πρωτογενείς ρύποι είναι οξείδια του αζώτου και οξείδια του θείου...... Η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες "επιδόσεις" στην Ευρώπη όσον αφορά τις παραπάνω εκπομπές ρυπογόνων αερίων.

Το δυστυχές είναι ότι τα κρουαζιερόπλοια συνήθως είναι σε τουριστικά λιμάνια ,όπου υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα τοπικά. Επειδή οι υψηλές εκπομπές οξειδίων αποδίδονται στην σύνθεση και την ποιότητα των ναυτιλιακών καυσίμων, προτείνεται μεταξύ άλλων το εξής. Όταν δένουν στο λιμάνι να συνδέονται με το επίγειο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Εδώ βέβαια χρειάζεται νομοθεσία που να υποχρεώνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία να αποκτήσει την τεχνογνωσία χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και αντίστοιχα να πράξουν και οι υπεύθυνοι των λιμανιών.

Σημειωτέων, σήμερα τα ναυτιλιακά καύσιμα είναι αφορολόγητα, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια φορολογείται. Άρα χρειάζεται και ευνοϊκή ρύθμιση της χρήσης της από το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι.

Στο νέο λιμάνι του Τούρλου φαίνεται καθαρά αρκετές φορές η ρύπανση από τα φουγάρα των πλοίων και σε κάποιες περιπτώσεις μυρίζει κιόλας. Ο βοριάς σπρώχνει τα καυσαέρια, δυστυχώς δεν τα εξαφανίζει.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικροσκοπικά και καταφέρνουν να εισχωρήσουν σε ιστούς και αίμα. Μπορούν στην συνέχεια να προκαλέσουν καρδιακή και πνευμονική ανεπάρκεια.

Οι εκπομπές των πλοίων μπορεί να έχουν και καρκινογόνο δράση.

Ειδικοί επιστήμονες από τον Γερμανικό Οργανισμό Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (ΝΑΒU) σε συνεργασία με την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ εταιρεία μέτρησαν στην καλδέρα της Σαντορίνης και βρήκαν ατμοσφαιρική ρύπανση 100 φορές υψηλότερη σε σχέση με περιοχές που έχουν καθαρό αέρα.

Φαντάζομαι και το Μυκονιάτικο λιμάνι στον Τούρλο δεν θα πηγαίνει πίσω, αφού οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους Μύκονο - Σαντορίνη.

Νομίζω ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε με επιστημονική σοβαρότητα το πρόβλημα και εδώ στη Μύκονο. Να ληφθούν αποφάσεις που θα προστατεύουν την υγεία μας και την υγεία των παιδειών μας. Άσθμα, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες καρκινογενέσεις, μειωμένη άμυνα δεν θα πήγαινε κανενός το μυαλό να τα αποδώσει στον...."καθαρό" αέρα της Μυκόνου! (φωτογραφία Δημήτρη Κουτσούκου)

*Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία. - Συνεργασία με το Υπουργείο Νέας Γενιάς για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, - Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικός Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Sain Paul" Newsroom, mykonosticker.com