Government Reform: Θέμα των επόμενων 24ώρων ο ανασχηματισμός!! Τα νέα πρόσωπα, ο γρίφος των μετακινήσεων και οι καραμπόλες!!

Ο πρωθυπουργός οριστικοποιεί τις αποφάσεις του!! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις!! Τα νέα πρόσωπα, ο γρίφος των μετακινήσεων κα

Government Reform: Θέμα των επόμενων 24ώρων ο ανασχηματισμός!! Τα νέα πρόσωπα, ο γρίφος των μετακινήσεων και οι καραμπόλες!!
Government Reform: Θέμα των επόμενων 24ώρων ο ανασχηματισμός!! Τα νέα πρόσωπα, ο γρίφος των μετακινήσεων και οι καραμπόλες!!

Ο πρωθυπουργός οριστικοποιεί τις αποφάσεις του!! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις!! Τα νέα πρόσωπα, ο γρίφος των μετακινήσεων και οι... καραμπόλες!! Η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, στις επιλογές με άρωμα γυναίκας που είναι στο «μικροσκόπιο» του πρωθυπουργικού επιτελείου προς αξιοποίηση......

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλοι στο κυβερνητικό σχήμα και στα βουλευτικά γραφεία βρίσκονται υπ' ατμόν.

Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, φέρεται να είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται ακόμα και αύριο, Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του.

«Ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός, όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Επομένως ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως ο ανασχηματισμός είναι απόφαση και προνόμιο του πρωθυπουργού.

Στ. Πέτσας: «Ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός, όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Ας τον αφήσουμε να πάρει τις αποφάσεις του. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά ενάμιση χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι έτοιμος να αναδιατάξει την κυβέρνησηΤο κυρίαρχο μήνυμα του ανασχηματισμού θα είναι ότι η χώρα και η κυβέρνηση επιστρέφουν πλήρως στην εφαρμογή του προγράμματος ανάταξης που είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές του 2019, ενισχυμένο κι εμπλουτισμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και θα εξυπηρετεί δυο πράγματα: 

  1. Πρώτον, την καλύτερη απόδοση συγκεκριμένων τομέων κυβερνητικής ευθύνης που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κρίνει ότι χρειάζονται αλλαγή στο πηδάλιο,
  2. και δεύτερον την προσαρμογή του κυβερνητικού σχήματος στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας και θα υπερβούν τη δοκιμασία του κορονοϊού. Άρα, τίποτα δεν είναι αναντικατάστατο, ούτε πρόσωπο, ούτε κυβερνητική δομή.

Οι γρίφοι των μετακινήσεων

Δεν διαφαίνεται μετακίνηση Χατζηδάκη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του υπουργού, ο οποίος έχει προωθήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και έχει «σπάσει αυγά», όπως στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, των ΑΠΕ ή των αποβλήτων.

Υπάρχει ένα σενάριο που διακινείται από συγκεκριμένους κύκλους και θέλει άλλον στη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον κ. Χατζηδάκη να μετακινείται στο Παιδείας, αλλά δεν είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή.

Από κει και πέρα, κάθε «μεγάλος» της κυβέρνησης έχει τους λόγους του, που θέλει να παραμείνει στο πόστο του:

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας γιατί ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα εκληφθεί ως αποδοκιμασία στις επιδόσεις του την περίοδο του κορωνοϊού. Άλλωστε, λένε πρόσωπα που συζητούν μαζί του, πρέπει να ολοκληρώσει το τεράστιο έργο της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της επιχείρησης «Ελευθερία» για εμβολιασμό των Ελλήνων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διότι αν μετακινηθεί είναι σαν να δικαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που του έκανε πρόταση μομφής τον Οκτώβριο.

Ο Νίκος Δένδιας διότι το μήνυμα θα είναι ότι δεν πήγε καλά η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όταν έχει δύο συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία κι Αίγυπτο, μια συμφωνία για παραπομπή στη Χάγη (με Αλβανία), την επιτυχημένη εθνική στάση στο τεράστιο πρόβλημα με την Τουρκία στον Έβρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο ίδιος είναι με μια βαλίτσα στο χέρι επί ενάμιση χρόνο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης γιατί θα φανεί ότι έχει βάση η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «καθυστέρησης των επενδύσεων».

Η Νίκη Κεραμέως διότι εάν απομακρυνθεί όντας στη μέση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία θα το χρεωθεί προσωπικά, ενώ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια.

Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται στους σίγουρους, με το έργο του να αποτιμάται θετικά.

Προς περαιτέρω αξιοποίηση είναι και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, καθώς και η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Οι καραμπόλες 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μετακινήσεις, από την αμοιβαία μετακίνηση Γεωργιάδη και Χατζηδάκη (ή μετακίνηση του ενός στο Παιδείας), έως τη μετάθεση Δένδια στο Υπουργείο Άμυνας (από όπου έχει ξαναπεράσει για δυο μήνες στα τέλη του 2014) με πιθανό διάδοχο τον Γιώργο Γεραπετρίτη ή άλλο όνομα «έκπληξη». Και τα δυο σενάρια ΔΕΝ είναι τα πιθανότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Επίσης μπορεί να υπάρξει άλλη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Σταϊκούρα- Σκυλακάκη, αλλά και προώθηση στην «πρώτη κατηγορία» Υφυπουργών και, αντίστοιχα, γραμματέων…

Στο πεδίο των Υφυπουργών, εκτός από τις δυο αναβαθμίσεις του Αυγούστου, όταν οι κ.κ. Παπαθανάσης και Σκυλακάκης έγιναν αναπληρωτές Υπουργοί, θα γίνουν κι άλλες αλλαγές.

Στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης είναι και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν τον κ. Πέτσα στο Υπουργείο Εργασίας, εκτός αν ο πρωθυπουργός τον «επιστρατεύσει» και πάλι, αυτή τη φορά για να δώσει μεγάλη ώθηση στον Τουρισμό, έναν τομέα που δοκιμάστηκε σκληρά τη χρονιά που τελειώνει λόγω της πανδημίας.

Επίμονες είναι οι φήμες για γυναίκα αντικαταστάτη του κ. Πέτσα.

Τα νέα πρόσωπα

Στο… σπορ της ονοματολογίας, τα δυο μεγάλα ονόματα που έχουν ακουστεί σε όλο το Μέγαρο Μαξίμου είναι του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη για καίρια Υπουργική θέση στον οικονομικό τομέα και του πρώην Υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ίσως για το Εργασίας ή το Τουρισμού.

Από εκεί και πέρα, το Μαξίμου έχει «μετρήσει» πολλούς Βουλευτές που υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο στα Μέσα Ενημέρωσης κι έχει φτιάξει μια λίστα «υπουργήσιμων» με κριτήριο την πολιτική επάρκεια και τη μετριοπάθεια:

  • Πρόκειται για τους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σπήλιος Λιβανός, Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Μπούγας, άρα θα υπάρξει ανασχηματισμός και στην εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή.
  • Ένα άλλο όνομα που ακούγεται πολύ είναι του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, χωρίς να αποκλείεται και μια έκπληξη μεγατόνων.
  • Τα ονόματα που διακινούνται από την Κ.Ο. είναι των Ταραντίλη, Κώτσηρα,  Κόνσολα, Μαρκόπουλου, Κατσαφάδου, Κωνσταντινίδη, Κατσανιώτη, Μπουκώρου, Πλεύρη.
  • Οι Γραμματείς των Υπουργείων που είναι σύμφωνα με πληροφορίες προς αναβάθμιση, είναι οι Πάνος Σταμπουλίδης, Θάνος Πετραλιάς.
  • Οι επιλογές με άρωμα γυναίκας που είναι στο «μικροσκόπιο» του πρωθυπουργικού επιτελείου προς αξιοποίηση είναι οι Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ζωή Ράπτη και Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ στο «μπλοκάκι των πιθανών» βρίσκονται οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Βούλτεψη, Ζέττα Μακρή, Γεωργία Μαρτίνου, Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου και Κατερίνα Μονογυιού)
  • Αλλά και οι Γραμματείς Υπουργείων, Αλεξάνδρα Σδούκου, Νίκη Δανδόλου, Σίσσυ Γκίκα, Άννα Στρατινάκη, Μαρία Συρεγγέλα και Ειρήνη Αγαπηδάκη.