Greece's low birth rate - Reuters: Η χαμένη μάχη της Ελλάδας με την υπογεννητικότητα - «Αν έχεις οικογένεια είσαι ήρωας»

Greece's low birth rate - Reuters / Ειδικό αφιέρωμα για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Η χαμένη μάχη της Ελλάδας με την υπογεννητικότητα - «Αν έχεις οικογένεια είσαι ήρωας»

Greece's low birth rate - Reuters: Η χαμένη μάχη της Ελλάδας με την υπογεννητικότητα - «Αν έχεις οικογένεια είσαι ήρωας»

Greece's low birth rate - Reuters / Ειδικό αφιέρωμα για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Η χαμένη μάχη της Ελλάδας με την υπογεννητικότητα - «Αν έχεις οικογένεια είσαι ήρωας»

Στο ειδικό αφιέρωμα του Reuters αναδεικνύεται η σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της υπογεννητικότητας, η οποία απειλεί την μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσκολίας που συνεπάγεται η αντιστροφή αυτής της τάσης.

Οι παράγοντες που συντελούν στην υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, περιλαμβάνουν την οικονομική ανασφάλεια, την ανεργία και τις δυσκολίες συμβατότητας μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και συνεχή μείωση του πληθυσμού. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικογενειακή δημιουργία και θα παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τη γέννηση παιδιών. Ωστόσο, η αντιστροφή αυτής της τάσης απαιτεί ολοκληρωμένες προσπάθειες και μακροπρόθεσμες πολιτικές παρεμβάσεις.

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη

Το ποσοστό γονιμότητας της Ελλάδας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη: ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια. Τον Μάιο η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει νέα μέτρα για την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Το σχέδιο περιλαμβάνει οπαροχές σε χρήμα για οικογένειες, οικονομικά προσιτή στέγαση για νέους, οικονομικά κίνητρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με αξιωματούχους που συντάσσουν τις πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικογένειας. Το πλήρες μέγεθος και το κόστος του σχεδίου δεν είναι ακόμη σαφές.

Τα δύο τρίτα των κατοίκων άνω των 70 ετών

Το χωριό του Γιαννακίδη, το Ορμένιο και ο ευρύτερος δήμος Ορεστιάδας – ένας από τους φτωχότερους της χώρας – αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο πληθυσμός της Ορεστιάδας, μιας αγροτικής περιοχής που συνορεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, συρρικνώθηκε κατά 16% μεταξύ 2011 και 2021, δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής. Το Ορμένιο κάποτε ήταν γεμάτο παιδιά, αλλά τώρα τα δύο τρίτα των 300 κατοίκων είναι άνω των 70 ετών, είπε ο πρόεδρος του χωριού κ.Στράτος Βασιλειάδης.

Ο Νίκολας, ο μόνος 13χρονος στο Ορμένιο, περνά πολλά από τα Σαββατοκύριακά του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μόνος του. Θέλει να φύγει στα 18. «Μπορεί να τον στείλω στην αδερφή μου στη Γερμανία για σπουδές», είπε ο πατέρας του. Η σιωπή που σκεπάζει το Ορμένιο σπάει περιστασιακά από τις καμπάνες των εκκλησιών που χτυπούν πάνω από κλειστές επιχειρήσεις και μια άδεια παιδική χαρά, και από τα μηχανάκια που οδηγούν τους ηλικιωμένους στο καφέ για να παίξουν τάβλι.

Τα περισσότερα από τα στασίδια της εκκλησίας δεν είναι κατειλημμένα στη λειτουργία της Κυριακής. Τα τρένα που περνούσαν από το Ορμένιο συνήθιζαν να φέρνουν επισκέπτες, αλλά σήμερα μεταφέρουν τανκς με προορισμό την Ουκρανία. Ένας πρόσφατα επεκτεινόμενος φράχτης στα σύνορα στην περιοχή, μέρος της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, κρατά εκτός τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

«Μαζευόμασταν σε γάμους, σε βαφτίσεις. Τώρα συναντιόμαστε σε κηδείες», είπε η 61χρονη Χρυσούλα Ιωαννίδου. «Υπάρχουν πολύ λίγες γεννήσεις». Ο αδερφός του κ Βασιλειάδη, Θοδωρής, λογοθεραπευτής, διοργανώνει εργαστήρια τέχνης για περίπου 20 παιδιά από τα γύρω χωριά. Είπε ότι η απομόνωση είχε μειώσει τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ο τραυλισμός ενός αγοριού επιδεινώθηκε επειδή δεν είχε φίλους να μιλήσει, είπε. Ένας άλλος κυκλοφορεί μόνος στους άδειους δρόμους του χωριού.

Η κατάσταση του χωριού αντικατοπτρίζεται σε διάφορους βαθμούς σε όλη την Ελλάδα και την ΕΕ, όπου κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ισπανία έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα υπέρ των παιδιών – συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Η οικονομία της Ελλάδας έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια, αλλά η πτώση των γεννήσεων είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυρ&iot