Η επόμενη μέρα στην Τουρκία και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Το "Ναι" επικράτησε στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, αν και με οριακή διαφορά από το "Όχι", παρά τις αρχικές προσδοκίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Η επόμενη μέρα στην Τουρκία και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Το "Ναι" επικράτησε στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, αν και με οριακή διαφορά από το "Όχι", παρά τις αρχικές προσδοκίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποτελέσματα:

το «Ναι» έλαβε το 51% των ψήφων σε απόσταση αναπνοής από το "Όχι"

Πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για μια Πύρρειο Νίκη του Ερντογάν, μια νίκη που δεν την περίμενε επ' ουδενί καθώς ανέμενε η επικράτηση του να είναι απείρως πιο εύκολη κι ευρεία. Κι όμως, ήρθαν τα ίδια τα γεγονότα να τον διαψεύσουν: η αλήθεια είναι λοιπόν πως ο Ερντογάν έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς από τα 30 μεγάλα αστικά κέντρα που έχει η Τουρκία, τα 13 ψήφισαν Ναι και τα 17 Όχι.

Δηλαδή, τα σχέδια του Ερντογάν καταψήφισαν οι μορφωμένοι, νέοι Τούρκοι των μεγάλων αστικών κέντρων και των παραλίων, αλλά και οι κουρδικές περιοχές -κάτι αναμενόμενο.

Αντίθετα, τον υπερψήφισε η πολύ συντηρητική και ηλικιακά γηρασμένα “βαθιά” Ανατολία, αν κι εκεί ακόμη τα ποσοστά του δεν ήταν τόσο υψηλά, όσο παλιότερα.

Π.χ. στην επαρχία Τουντσελί, που αποτελεί προπύργιο της αγροτικής παραγωγής, 8 στους 10 Τούρκους είπαν “όχι”. Μόλις το 20% τέθηκε υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ανατολή εναντίον Δύσης 

Λίγο πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να προκαταβάλουν το τελικό αποτέλεσμα ως μια “επανάσταση της περήφανης Ανατολίας”. Όμως, όπως έλεγε και ο υπουργός Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, Γιόζεφ Γκέμπελς, πως όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να το πιστέψουν, το ίδιο συμβαίνει κι εδώ.

Γιατί η Ανατολία πάντα αποτελούσε το “δυνατό” χαρτί του Ερντογάν, δεν είναι πως ξαφνικά η Ανατολία “ξεσηκώθηκε” κι αγάπησε τον Ερντογάν. Πάντα δίπλα του ήταν.

Ωστόσο, ο τουρκος πρόεδρος, σε μια πρώτη ένδειξη νευρικότητας μετά το τελικό αποτέλεσμα, προσπάθησε να... κάνει το μαύρο-άσπρο και δεν είδε την προφανή αλήθεια: λόγου χάρη, πως μετά από 15 χρόνια τον “άδειασε” μέχρι και η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη όπου διέθετε παραδοσιακά ερείσματα.

Και να ήταν μόνο αυτό: και οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και Σμύρνη, έδωσαν λοιπόν ένα βροντερό ΟΧΙ στον Ερντογάν -κι αυτό δεν είναι ένα απλό “καμπανάκι” κίνδυνου, είναι ολόκληρο το... κωδωνοστάσιο της Αγιά Σοφιάς.

Έχει απέναντι του την μισή Τουρκία κι όλη την αντιπολίτευση

Κι επειδή η στατιστική λέει (σχεδόν) πάντα την αλήθεια, τα νούμερα λένε πως μπορεί μεν ο Ερντογάν να έχει μαζί του 25 εκατ. Τούρκους που ψηφίσαν ΝΑΙ, όμως από αύριο θα βρει απέναντι του άλλους 24 εκατ. Τούρκους που ψηφίσαν ΟΧΙ.

Και σαν μέγας μάστορας του διχασμού που είναι, έχει από το βράδυ της Κυριακής απέναντι του και σύσσωμη την αντιπολίτευση: Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, ζήτησε την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Και μπορεί φυσικά τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ να εμφανίστηκαν ενωτικοί, και να τόνισαν πως "δεν υπάρχουν χαμένοι και νικητές", αλλά, προς επίρρωση του διχασμού που κατάφερε να πετύχει ο Ερντογάν, μια ματιά στον εκλογικό χάρτη δείχνει ότι μιλάμε πλέον για δύο Τουρκίες: μία των παραλίων, των μεγάλων αστικών κέντρων και των Κούρδων και μία της υπόλοιπης χώρας, κυρίως δε της Ανατολίας.

Νέος κύκλος επικίνδυνης εσωστρέφειας

Όπως φαίνεται, η νίκη του Ερντογάν αντί να του δώσει “φτερά” στα πόδια, αντιθέτως αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να ρίξει τον ίδιο, το κόμμα του ΑΚΡ, αλλά και την ίδια την χώρα σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Γιατί ο πρόεδρος μπορεί μεν να επαίρεται πως κέρδισε το δημοψήφισμα. Αυτό που δεν μπορεί να αγνοήσει, όσο κι αν δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί, είναι το ότι η ελάχιστη δυνατή διαφορά ανάμεσα σε ΝΑΙ και ΟΧΙ, η ήττα που υπέστη στις μεγάλες πόλεις και οι φωνές αντίδρασης εναντίον του, ενδέχεται να τον εκνευρίσουν ακόμη περισσότερο κι όχι να τον κάνουν πιό μετριοπαθή και λογικό, όπως θα περίμεναν αρκετοί από έναν “μεγαλόθυμο” ηγέτη, ειδικά μετά από ένα αποτέλεσμα που είναι προς το συμφέρον του.

Όμως αυτό δεν θα συμβεί: αντιθέτως, ο Ερντογάν θα επιδοθεί στο γνωστό του παιχνίδι, το “κυνήγι μαγισσών” εντός κι εκτός Τουρκίας και στην προσφιλή του συνήθεια για στοχοποίηση των "κακών άλλων που είπαν όχι".

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Όμως όλοι οι γεωπολιτικοί αναλυτές περιμένουν μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Τουρκίας -ακόμη και το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.

Κι αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός, ειδικά δε της Ελλάδας και των ανοιχτών μετώπων που υπάρχουν με τη γείτονα. 

Γιατί με μια, σχεδόν αναμενόμενη, καθοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας από την απομάκρυνση ξένων επενδυτών από την χώρα, αλλά και μια πιθανή κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι σε πολιτικά κόμματα ή και ομάδες του πληθυσμού, η Τουρκία θα μετατραπεί σε μια κοινωνικοπολιτική πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να εκραγεί.

Αν δίπλα σε αυτά προσθέσουμε και τις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, που όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι εδώ και καιρό, διάγουν την χειρότερη περίοδο εδώ και μια 15ετια, τότε είναι εύλογο να υποθέσουμε πως σύντομα η Τουρκία... θα θερίσει θύελλες.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Πηγή:thetoc

NewsRoom mykonosticker