28.2 C
Mykonos

Web Radio

Weather

28.2 C
Mykonos
28.7 C
Athens

Η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Τραμπ – Η χαρά των Ευρωπαίων

το είχε χαρακτηρίσει κάποτε ΝΑΤΟ, έχει αλλάξει άρδην, το ίδιο και οι κινήσεις της κυβερνητικής του ομάδας.

Στην έντονη προεκλογική του καμπάνια ο υποψήφιος πρόεδρος Τραμπ είχε μιλήσει υποτιμητικά για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ παράλληλα, εξέφραζε επίδες για την ανοικοδόμηση μιας πιο στενής σχέσης με την Ρωσία. Το Πεκίνο είχε τεθεί επίσης στο στόχαστρο του, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κίνα για «πρωταθλητισμό» στη χειραγώγηση του εθνικού νομίσματός του.

Η αλλαγή

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, αλλά και σε μια χθεσινή συνέντευξή του σε εφημερίδα, ο Τραμπ παρουσιάστηκε με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, σε σύγκριση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας επιδεινώνονται, ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου βελτιώνονται. Παράλληλα, άλλαξε και τη στάση του έναντι του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες απειλές παγκόσμιου χαρακτήρα. «Είχα πει ότι είναι ξεπερασμένο. Δεν είναι πλέον ξεπερασμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

2017 04 12T211353Z 181692619 RC19C79AEC00 RTRMADP 3 USA NATO

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Σε διπλωματικό επίπεδο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αλλαγή στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο έναντι του ΝΑΤΟ όσο κι έναντι των σχέσεων με τη Ρωσία, λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ που είχαν ανησυχήσει για ενδεχόμενη αλλαγή της αμερικανικής στάσης από την επιθετική προεκλογική ρητορική του.

Από την άλλη μεριά, το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και οι πληροφορίες για έναν προσωπικό δεσμό συνεργασίας μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, μπορούν να καλλιεργήσουν κλίμα σύγχυσης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς φοβούνται επέκταση της κινεζικής επιρροής σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη ασιατική περιοχή.

Η αλλαγή της αρχικά επιθετικής στάσης του Τραμπ στα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η υιοθέτηση μιας πιο συμβατικής με τα αμερικανικά πολιτικά δρώμενα γραμμής, αποδίδεται στην αλλαγή των συσχετισμών επιρροής εντός της κυβέρνησής του, με τη σταδιακή υποβάθμιση πρωτοκλασάτων συμβούλων του, όπως ο υπεύθυνος στρατηγικής Στιβ Μπάνον.

2017 04 12T175908Z 1846025868 RC1AC0AE7580 RTRMADP 3 USA RUSSIA TILLERSON

(Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ/REUTERS/Sergei Karpukhin)

Ο Άσαντ η «πέτρα του σκανδάλου»

Πριν από έξι μήνες, ο προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι επεδίωκε μία συμμαχία με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «εάν λέει καλά πράγματα για μένα, θα λέω κι εγώ καλά πράγματα για εκείνον», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ για τον Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη ότι έχει μεγάλες ανησυχίες για τη ρωσική υποστήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. «Πρέπει να είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις σχέσεις μας με τη Ρωσία,» δήλωσε ο Τραμπ μετά την μαζική πυραυλική επίθεση της περασμένης Παρασκευής κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Παράλληλα με την άσκηση κριτικής στη Ρωσία, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Σι καλλιέργησαν ένα θετικό επίπεδο προσωπικής σχέσης κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο τουριστικό θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα την προηγούμενη εβδομάδα. Πριν από τη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προβλέψει τη διεξαγωγή «δύσκολων συζητήσεων» για το εμπόριο.

2017 04 07T173724Z 1834473825 HP1ED471CYB60 RTRMADP 3 USA CHINA

(Η συνάντηση στο θέρετρο Mar-a-Lago/REUTERS/Carlos Barria)

Από την άλλη μεριά, το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του Τραμπ στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», σύμφωνα με τις οποίες δε θα ανακηρύξει την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της, σε αντίθεση με την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την πρώτη ημέρα του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο ίδιος, ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, με την κεντρική προεκλογική εξαγγελία να κρατήσει την Αμερική ασφαλή και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Ο Τραμπ αποκτά «βαθύτερη αντίληψη για πολλά θέματα»

Η Κριστίν Γουόρμουθ, πρώην υφυπουργός Άμυνας στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση ο Τραμπ «έχει αρχίσει ν’ αποκτά μια διαφοροποιημένη και βαθύτερη αντίληψη για πολλά θέματα», τόνισε η ίδια, που είναι σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Η πολιτική μετάλλαξη της στάσης που υιοθετεί ο Τραμπ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δείχνει ν’ απηχεί λιγότερο τις θέσεις της ομάδας στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας και περισσότερο τις απόψεις των υπουργών Άμυνας κι Εξωτερικών Τζέιμς Μάτις και Ρεξ Τίλερσον, αλλά και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Τα στελέχη αυτά της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν δημόσια εκφράσει σκεπτικισμό για τη Ρωσία.

2017 04 10T165425Z 77996421 RC1E5277E800 RTRMADP 3 USA COURT GORSUCH

(REUTERS/Carlos Barria)

Από την άλλη μεριά, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, οδηγήθηκε σε παραίτηση στις 13 Φεβρουαρίου για επικοινωνίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

Ο νέος τόνος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αποδίδεται επίσης, στην προσπάθεια ομαλοποίησης των ισορροπιών που κάνει ο Τραμπ εντός του στενού επιτελείου των συμβούλων και συνεργατών του, στο Λευκό Οίκο και κυρίως μεταξύ του σκληροπυρηνικού Μπάνον και του υψηλόβαθμου συμβούλου Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι ταυτόχρονα και γαμπρός του Τραμπ.

Στη διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα «The New York Times» την Τρίτη, ο Τραμπ προσέφερε μέτρια υποστήριξη στον Μπάνον. «Μου αρέσει ο Στιβ, αλλά όπως θυμάστε είχε ρόλο μόλις στα τελευταία στάδια της προεκλογικής μου εκστρατείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Πηγή:  cnn.gr  

Newsroom MykonosTicker

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Reopen Business – Tax: Φοροελαφρύνσεις για τα εποχικά επαγγέλματα!! Ποιοι ωφελούνται και πόσο!!

Άμεσα σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και δέσμη μέτρων με έμφαση στις εποχικές επιχειρήσεις για να διασωθούν...

Education & Exams – Πανελλήνιες 2020: Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα!! Εκτιμήσεις για Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές!!

Ανακοινώνονται την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, οι βαθμολογίες των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ!!..... Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων...

Premium

Suspension of Cruising: Η Costa Cruises επεκτείνει την αναστολή στις κρουαζιέρες της μέχρι τις 15 Αυγούστου

Η Costa Cruises αποφάσισε να επεκτείνει την παγκόσμια αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τις 15 Αυγούστου, λόγω της τρέχουσας κρίσης του COVID-19....... Αρχικά η εταιρεία...

Reopening Tourism & Quarantine: Ξενοδοχείο Καραντίνας και στην Μύκονο!! 13 στις Κυκλάδες!! [Όλη η λίστα – Έγγραφο]

Όλη η λίστα με τις περιοχές των Τουριστικών Καταλυμάτων Καραντίνας!! Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Τουρισμού την τελική λίστα με τις περιοχές όπου θα μισθωθούν...

Stories for You

Τα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Κυριακής 5 Ιουλίου 2020

Τι γράφει ο Κυριακάτικος Τύπος  Διαβάστε τα 14 πρώτα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων Εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)...... ...

Coronavirus Disease: 25 νέα περιστατικά μόλυνσης – Τα 11 εισαγόμενα, κανένας νέος θάνατος

25 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας , ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 3.511, όπως ανακοίνωσε γραπτώς το...

More from Mykonos Ticker

Ferry Routes: Μηχανική βλάβη στο πλοίο Θεολόγος με 687 επιβάτες!! Κατευθύνεται στη Ραφήνα!!

Μηχανική βλάβη σε μία από τις δύο μηχανές του, παρουσίασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Θεολόγος» νότια της Καρύστου, κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου του...

Mykonos: Αξιόλογη εμφάνιση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα των αθλητών στίβου του Α.Ο. Μυκόνου

Κουτσουρεμένο και διαιρεμένο διεξήχθη το διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου των Κυκλάδων το 2020.  Τα σωματεία χωρίστηκαν σε δύο ομίλους καθώς οι μεταφορές ανάμεσα στα νησιά...

Reopen Business – Tax: Φοροελαφρύνσεις για τα εποχικά επαγγέλματα!! Ποιοι ωφελούνται και πόσο!!

Άμεσα σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και δέσμη μέτρων με έμφαση στις εποχικές επιχειρήσεις για να διασωθούν...
error: Content is protected !!