17.3 C
Mykonos

Web Radio

Weather

17.3 C
Mykonos
17.9 C
Athens

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και οι πυλώνες του νέου κράτους

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για δημόσια διοίκηση, φορολογία και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο γαλάζιος σχεδιασμός για επενδύσεις, ασφάλεια, δικαιοσύνη, υγεία και εκλογικό νόμο……….

Η καθιέρωση κουπονιού ύψους 180 ευρώ μηνιαίως, ώστε κάθε οικογένεια να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς όταν δεν βρίσκει θέση στους δημοτικούς

Οργάνωση της κυβέρνησης, φορολογικό, αναπτυξιακό, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εκλογικός νόμος αποτελούν τα πρώτα νομοσχέδια που σχεδιάζει να προωθήσει η Ν.Δ. μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου.

Στις γαλάζιες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται όμως και παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία, αλλαγές στο πλαίσιο για την Υγεία, αλλά και η υλοποίηση της δέσμευσης ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο πλάνο νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων για το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης, ενώ επιδίωξή του θα είναι να αποσαφηνίσει πλήρως το τοπίο και να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα για ολόκληρη την κυβερνητική θητεία.

Τόσο σε πολιτικό επίπεδο φέρνοντας εξαρχής -και σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο- τον νέο εκλογικό νόμο όσο και στην οικονομία διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του πλαισίου μέσω της προώθησης φορολογικού νόμου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Εμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή πολιτική, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αναμόρφωση του Δημοσίου συνιστούν τα δύο μεγαλύτερα οριζόντια «εργαλεία» για τη νέα κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πρέπει να είναι παρά τω πρωθυπουργώ, ώστε να έχει την οριζόντια εποπτεία όλης της δημόσιας διοίκησης.

Διαπιστώνοντας τον κατακερματισμό που υπάρχει σήμερα π.χ. στα πληροφοριακά συστήματα διαφόρων υπουργείων, θα επιδιωχθεί να μπουν όλα κάτω από ενιαία ομπρέλα, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και να επιτευχθεί μεγαλύτερη αξιοποίηση αυτών των συστημάτων.

Θα προβλεφθεί, εξάλλου, μία νέα δομή στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θα ενοποιηθούν όλες οι δομές της επιχειρηματικής εξωστρέφειας σε σχέση τόσο με την ενίσχυση των εξαγωγών όσο και με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτήν θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στα υπουργεία Εξωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο, που θα αφορά στη διάρθρωση της κυβέρνησης και την οργάνωση του κράτους ή στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η δημιουργία της αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού με αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις.

Δεύτερο νομοσχέδιο αναμένεται να είναι το φορολογικό, στο οποίο θα ενσωματώνονται όλες οι μειώσεις φόρων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ν.Δ., ενώ θα υπάρχουν και τα κίνητρα για επενδύσεις.

Οι μειώσεις φόρων αφορούν στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο χρόνο), στον φόρο για τις επιχειρήσεις σε 20% σε μία διετία, στα μερίσματα σε 5%, στον φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στα 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί.

Τα επενδυτικά κίνητρα που προβλέπει το γαλάζιο πρόγραμμα αφορούν υπεραποσβέσεις, διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας.

Επόμενο νομοσχέδιο θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το αναπτυξιακό, το οποίο θα έχει ευρύτατο περιεχόμενο, που θα σχετίζεται τόσο με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης όσο και με το ζήτημα της ρευστότητας, με παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους κ.ο.κ.

Θα επιδιωχθεί δραστική μείωση της γραφειοκρατίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις ξεκινώντας από το πώς γίνεται η αδειοδότηση, τα επιχειρηματικά πάρκα κ.ο.κ.

Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια αναμένεται να είναι και αυτό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα ακυρώνει μία σειρά από διατάξεις των νόμων Φίλη-Μπαλτά-Γαβρόγλου, θα καταργεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο και θα προωθεί διατάξεις για την υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας του πανεπιστημίου, τη στενότερη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, τα ξενόγλωσσα προγράμματα, όπως και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, την αξιολόγηση των πανεπιστημίων από μία ανεξάρτητη Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμα είναι, πάντως, είναι και τα νομοσχέδια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η κατάργηση της απλής αναλογικής και ο νέος εκλογικός νόμος που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Πρόκειται, πάντως, για κατεξοχήν πεδίο πολιτικής συνεννόησης με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ηγεσία της Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να συζητήσει και για αναλογικότερο μπόνους εδρών, ενώ, ακόμη και αν δεν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει.

Η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει και την υλοποίηση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καθιέρωση κουπονιού ύψους 180 ευρώ μηνιαίως, ώστε κάθε οικογένεια να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όταν δεν βρίσκει θέση στους δημοτικούς.

Επίσης, η προώθηση νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της πολιτικής προστασίας με βασικό στόχο την αντιμετώπιση «του χάους των αρμοδιοτήτων που σήμερα δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πάρει μία απόφαση» και το κράτος να είναι «πιο αποτελεσματικό, πιο επιχειρησιακό, πιο ευρωπαϊκό», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Βελτιώσεις, επίσης, και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία, όπως εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης και διάφορα άλλα που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Follow Us

Weather in Mykonos

Mykonos
few clouds
17.3 ° C
17.8 °
17 °
93 %
1.8kmh
20 %
Πα
22 °
Σα
22 °
Κυ
23 °
Δε
23 °
Τρ
22 °

10 Stylish φθινοπωρινά σύνολα!! Οκτώβριος με update layering!!

Ιδέες για τα πιο κομψά φθινοπωρινά σύνολα -Τον Οκτώβριο κάνουμε layering!! Τα καταστήματα ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ έχουν πλημμυρίσει με όλα τα φθινοπωρινά trends..... Τα ράφια...

Τι προσέχει μια γυναίκα πάνω σου;

Οι γυναίκες που αναζητούν κάτι εφήμερο φαίνεται ότι επικεντρώνεται σε 5 μεμονωμένα χαρακτηριστικά αντί για ολόκληρο το πρόσωπο, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of...

3 Χρήσιμα Tips για το καθάρισμα του κινητού!! Χρειάζεται τρόπος και προσοχή!!

Ένα από τα αντικείμενα που συγκεντρώνει πολλά μικρόβια επάνω του και θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, είναι το κινητό μας τηλέφωνο.... Ωστόσο, καθώς πρόκειται για...

Wi-Fi: Εντοπίστε αυτούς που σας… κλέβουν το internet!! Πώς θα τους σταματήσετε!!

Wi-Fi στο σπίτι. Καμία φορά η σύνδεσή σας μπορεί να σας προβληματίσει. Σας προβληματίζει η ταχύτητα του ίντερνετ στο σπίτι σας; Μήπως όμως δε φταίει...

Market Hub, ένα innovative marketplace e-commerce πολλαπλών καταστημάτων με πολλαπλά οφέλη

Σ ένα κορεσμένο χώρο, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, το Market Hub είναι μια αξιόλογη καινοτόμα πρόταση που διαμορφώνει νέα δεδομένα στο ελληνικό e-commerce, πολλαπλών...

2 Έξυπνοι τρόποι για να βρείτε το κινητό σας όταν βρίσκεται στην «Σίγαση»

Δύο εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βρείτε το κινητό σας ακόμα κι αν το έχετε σε αθόρυβη λειτουργία!!...... Είναι από τα πιο...

What to Read Next...

Related stories You May Like

Ασκήσεις που γυμνάζουν ταυτόχρονα κοιλιά και χέρια!! [Video]

, Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και οι πυλώνες του νέου κράτους
Τι γίνεται όταν ένα μοντέλο της Victoria’s Secret συναντά έναν διάσημο personal trainer;.... Δημιουργούν το πιο απαιτητικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής για επίπεδη κοιλιά και...

4 ζώδια που είναι πιθανό να γνωρίσουν νέο έρωτα μέσα στον...

, Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και οι πυλώνες του νέου κράτους
Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου που έγινε στις 12/10 μεταξύ άλλων, φέρνει νέα ξεκινήματα στα ερωτικά!! Όχι για όλα τα ζώδια... Η Πανσέληνος των Κυνηγών, όπως...

In Case You Missed It

Τράπεζες: Χρέωση ακόμη και για αλλαγή PIN στις κάρτες!! Νέες προμήθειες...

, Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και οι πυλώνες του νέου κράτους
Οι προμήθειες των τραπεζών συνεχίζονται!! Ποιες συναλλαγές αφορούν!! Αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων οι τράπεζες χρεώνουν προμήθειες. Για παράδειγμα Επιβάλλεται χρέωση για την έκδοση...

Ο Διαμιανός Δακτυλίδης γνωστοποιεί την στήριξή του στον Α.Ο. Μυκόνου

, Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και οι πυλώνες του νέου κράτους
Την πρόθεσή του να ανταποκριθεί άμεσα ως χορηγός , εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τμημάτων του Α.Ο Μυκόνου, και να  συνεχίσει το έργο και...

More from Mykonos Ticker

Ασκήσεις που γυμνάζουν ταυτόχρονα κοιλιά και χέρια!! [Video]

Τι γίνεται όταν ένα μοντέλο της Victoria’s Secret συναντά έναν διάσημο personal trainer;.... Δημιουργούν το πιο απαιτητικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής για επίπεδη κοιλιά και...

4 ζώδια που είναι πιθανό να γνωρίσουν νέο έρωτα μέσα στον Οκτώβριο!!

Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου που έγινε στις 12/10 μεταξύ άλλων, φέρνει νέα ξεκινήματα στα ερωτικά!! Όχι για όλα τα ζώδια... Η Πανσέληνος των Κυνηγών, όπως...

7 ιδανικές τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις!!

Επτά τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις και είναι δανικές για την αρθρίτιδα!! Κάθε φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος αποκαλείται...

Ποια είναι η αθώα καθημερινή συνήθεια που μας γερνάει πρόωρα??

Η.... αθώα καθημερινή συνήθεια που μας γερνά πρόωρα και επηρεάζονται όλα μας τα όργανα και επιταχύνει τη γήρανση, είναι η έλλειψη ύπνου...... Αυξάνει επίσης τη...

Μάικ Πενς: Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε σε πενταήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ο  Μάικ Πενς εξήγησε ότι θα υπάρξει...

Η ιδανική ώρα της ημέρας για γυμναστική, που ξυπνά τον μεταβολισμό!! [Νέα Έρευνα]

Όταν γυμναζόμαστε ψάχνουμε πάντα να βρούμε τον τρόπο, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: την άσκηση που υπόσχεται γράμμωση στα χέρια και τους...

Το αφήγημα να φέρουμε περισσότερους τουρίστες έχει τελειώσει -Τα νέα δεδομένα για τον τουριστικό κλάδο είναι να παίξει επίθεση και όχι άμυνα

Η διαχείριση των τουριστικών προορισμών, υπο το πρίσμα των υψηλών ροών τουριστών που δέχεται η Ελλάδα είναι το μεγάλο στοίχημα της τουριστικής βιομηχανίας. Από...

Εφορία : Επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων στα ακίνητα που έχουν δηλώσει στο Ε9 οι φορολογούμενοι

Επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε σπίτια, αυλές και κάθε μορφής ακίνητο που έχουν δηλώσει στο Ε9 οι φορολογούμενοι, και...

Τα πλαστικά που «καταργούνται» στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2020!!

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, που ενδέχεται να υπερβεί ακόμα και όσα ορίζει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ετοιμάζει η κυβέρνηση και...
error: Content is protected !!