20.1 C
Mykonos

Web Radio

Weather

20.1 C
Mykonos
19.6 C
Athens

Η πρώτη σοβαρή κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με γκρίνια πολλές φορές υπάρχει και από μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης!!

Η πρώτη σοβαρή κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι γεγονός. Σε ένα κομβικό Υπουργείο που θα κληθεί σύντομα να χειριστεί το μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού, εκδηλώθηκε η πρώτη μεγάλη κρίση……

που έδειξε ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν εύθραυστες ισορροπίες και ανταγωνισμοί που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωνόταν.

Η κρίση στο Υπουργείο Εργασίας με αφορμή το προ ημερών δημοσίευμα του Reuters, κατά το οποίο στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να πουλήσει χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιωτικές εταιρίες άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.

Ένα δημοσίευμα του Reuters ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου και να ξεκινήσει φημολογία για τη σχέση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού, Νότη Μηταράκη.

Το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου υποστήριζε πως η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές οφειλές 12 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων.

Μάλιστα, το Reuters απέδιδε τις σχετικές πληροφορίες σε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Τις επόμενες ώρες στο Μαξίμου βρίσκονταν σε αναμμένα κάρβουνα και τα τηλέφωνα από κυβερνητικά στελέχη έδιναν και έπαιρναν.

Οι  αντιδράσεις κάποιων υπουργών ήταν έντονες, καθώς θεωρούσαν πως το δημοσίευμα δόθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότη Μηταράκη και πως το άρθρο τον φωτογράφιζε ξεκάθαρα.

Μάλιστα, αποδέκτης της σχετικής δυσφορίας για το δημοσίευμα έγινε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη να θεωρούν απαράδεκτο να υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικό παράγοντα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος διέψευσε σε διάστημα δύο ωρών τις πληροφορίες του Reuters.

Κατά πόσο η αντίδραση Βρούτση ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, με κάποιους κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν πως ο υπουργός Εργασίας λειτούργησε κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον υφυπουργό του.

Η διάψευση από πλευράς του υπουργού Εργασίας ήταν λακωνική:

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης.

Αυτή είναι η μία εκδοχή, διότι κυκλοφόρησε και μια άλλη, που είναι σε τελείως διαφορετική από την παραπάνω γραμμή.

Όπως ακούστηκε, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερωθεί για το δημοσίευμα και είχε δώσει το «πράσινο φως» στον κ. Μηταράκη να μιλήσει στο πρακτορείο για το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτός ήταν ο λόγος που το Μαξίμου δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, άρα δεν πήρε θέση και άφησε τον Βρούτση να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι πληροφορίες που υποστήριξαν πως το σχέδιο τιτλοποίησης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες και είχαν γίνει κρούσεις σε funds και ξένους επενδυτικούς οίκους, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση και θα συνεχίζονταν οι διεργασίες για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να τιτλοποιηθεί ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Πιθανόν η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, ωστόσο το δημοσίευμα μάλλον στάθηκε αφορμή για να ξαναβγούν στην επιφάνεια πληροφορίες για κακή χημεία μεταξύ Βρούτση και Μηταράκη.

Στους διαδρόμους του Υπουργείου εδώ και αρκετό καιρό ακούγεται πως οι σχέσεις του υπουργού και του υφυπουργού είναι τυπικές και το κλίμα μεταξύ τους ψυχρό.

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

Να σημειωθεί πως  η πρώτη κόντρα των δύο ανδρών έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για το ίδιο θέμα, τη μελλοντική τιτλοποίηση χρέους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η επισήμανση που γινόταν είναι ότι πρόκειται για χρέος που αφορά μεγαλο – οφειλέτες, από 200.000 ευρώ και άνω και το οποίο σωρρευτικά, φτάνει στα 15 δισ. ευρώ.

Τότε  ο Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος, το διέψευσε.

Μάλλον οι δύο υπουργοί έχουν μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για το θέμα των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή το συγκεκριμένο θέμα γίνεται η αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τους δυο Υπουργούς ούτε τέθηκε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο.

Αντίστοιχα και ο Υπουργός Εργασίας δηλώνει πως η σχέση με τον υφυπουργό ήταν και παραμένει καλή.

Βεβαίως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και μένει να αποδειχθεί αν το Μέγαρο Μαξίμου παίζει το ρόλο του «πυροσβέστη» μεταξύ των δύο ανδρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν έξαλλοι όταν είδαν ότι με βάση το δημοσίευμα ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης «ηγείται του συγκεκριμένου σχεδίου» και βέβαια από τη συνέχειά του που ήταν η άμεση αντίδραση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα» απάντησε ο Γ. Βρούτσης για να ανταπαντήσει ο Ν. Μηταράκης, «ουδέν σχόλιο» με το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει ότι θα υπάρξει αντικατάστασή του.

Βεβαία προ ημερών είχε βρεθεί στο κόκκινο και ο Γ. Βρούτσης που άναψε φωτιές στο οικονομικό επιτελείο όταν μίλησε για 1 εκατ. εκκρεμούσες συντάξεις, καθώς ουσιαστικά μέτρησε τα εκκρεμή αιτήματα στο πρωτόκολλο των υπηρεσιών.

Εξάλλου όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές να γίνει ο πρώτος διορθωτικός ανασχηματισμός.

Ήδη πολλοί βρίσκονται στο κόκκινο κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργού Άκη Σκέρτσου.

Ο Ν. Μηταράκης απλά με τον τρόπο που κινήθηκε ανέδειξε, ένα από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, αυτό των εγωισμών και των ισχυρών ανταγωνισμών και βέβαια των διαφορετικών συμφερόντων, τα οποία δημιουργούν και ισχυρές συγκρούσεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ατυχείς δηλώσεις μελών της κυβέρνησης ή οι συνειδητές ιδεολογικές αναφορές που δείχνουν και την μεγάλη αντίθεση στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου.

Εκνευρισμό προκάλεσαν και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις της Yφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου που μετά τα όσα ατυχή είχε πει για τον εθελοντισμό της 28ης Οκτωβρίου και την απροθυμία να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. για ρατσιστικές συμπεριφορές σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΣΟΕΕ με την εξής φοβερή διαπίστωση –προκάλεσε πληθώρα ειρωνικών σχολίων στο εσωτερικό της κυβέρνησης- ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο εντοπίστηκαν όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας.

Σε αρκετά Υπουργεία υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός!!

Ενδεικτικά αναφέρονται, το υπουργείο Υγείας, όπου δεν υπάρχει καθόλου καλή χημεία μεταξύ του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ιδιαίτερο ρόλο με κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου έχει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικός Δημήτρης Κράνης που κυριολεκτικά υπερακαλύπτει τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας διαπιστώνει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο υπό τον ταλαντούχο Δημήτρη Μητρόπουλο, στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, έχει ιδιαίτερο και επαυξημένο ρόλο στα διπλωματικά ζητήματα, ενώ κεντρικό ρόλο θα παίξει πλέον και ο νέος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Κυρ. Μητστοτάκη, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής, ο άριστος διπλωμάτης αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος δεν έχει αρμοδιότητες και αδικείται από το ρόλο που του έχει ανατεθεί, ενώ ο νέος ισχυρός παίκτης είναι ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ένας ικανότατος πρώην αρχηγός ΓΕΣ, που έχει πλέον την επιχειρησιακή ευθύνη για το μεταναστευτικό, ενώ έχει ιδιαίτερο βάρος η παρουσία του στο Πεντάγωνο που επισκιάζει εν πολλοίς τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Γκρίνια πολλές φορές υπάρχει από μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης, όπως τον Ν. Δένδια, τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη για σκληρές δεξιές τοποθετήσεις υπουργών, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη πρόσφατα.

Άρης Ραβανός

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Tax Settlement : Όλο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία – Σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις

Tον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η νομοθετική διάταξη για την έκτακτη ρύθμιση, με βάση την οποία όλοι οι...

Rental Property: Οι 4+1 αλλαγές στη δήλωση ενοικίων που πρέπει όλοι να ξέρετε

Αναλυτικά οι νέες υποχρεώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές τι προβλέπεται για τα ενεργειακά πιστοποιητικά - Τι ισχύει για συμβάσεις προ του 2014 και ποια...

Premium

Mykonos – Reopening Sports: Ο στίβος της Μυκόνου στη γραμμή εκκίνησης

Μετά από προπονητική και αγωνιστική αδράνεια μηνών ο στίβος της Μυκόνου "πατάει" ταρτάν και ξεκινά τους αγώνες του........ Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη στις...

Travel’s Reopening – Βρετανία: Ετοιμάζεται η “αερογέφυρα” με την Ελλάδα!! Ανακοινώσεις στις 29 Ιουνίου!!

Στις 29 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον τις συμφωνίες για “αερογέφυρες” χωρών με τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα...... Συγκεκριμένα, ο...

Stories for You

Education: Πώς θα λειτουργούν τα νηπιαγωγεία από τον Σεπτέμβριο – Όλα τα δεδομένα

Το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο καθορίζει την αναλυτική λειτουργία των νηπιαγωγείων της χώρας. Παρουσιάζονται τα δεδομένα που χρειάζονται να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί και γονείς....... Στην...

Αυτοδιοίκηση – Κυρ. Μητσοτάκης: Τα επόμενα χρόνια, 2,5 δισ. ευρώ σε χιλιάδες έργα, με 40.000 θέσεις εργασίας [Video]

«Εμβληματικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του Νέου Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης»,...... στο Κέντρο...

More from Mykonos Ticker

Turkey-Libya maritime EEZ-Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα ανεχτεί τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη

Η Γαλλία δεν θα ανεχτεί την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγορώντας την Άγκυρα ότι παίζει...

Health: Ο ΕΦΕΤ δημιούργησε το εγχειρίδιο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι»!! Τα πέντε «κλειδιά» ορθής υγιεινής πρακτικής και ασφάλειας τροφίμων!! [Έγγραφο]

ΕΦΕΤ: Πέντε κινήσεις-κλειδιά για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα το καλοκαίρι!! O ΕΦΕΤ με αφορμή το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός τροφιμογενών λοιμώξεων έχει διεθνώς καταγραφεί...

Coronavirus Pandemic-Δημ. Σαρηγιάννης: Η διάδοση του Covid-19 μπορεί να γίνει και μέσω αιωρουμένων μικροσωματιδίων

Tα αιωρούμενα μικροσωματόδια μπορεί να διαδώσουν τον covid-19 ανέφερε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής........ Ο κ. Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου...
error: Content is protected !!