19.5 C
Mykonos

Web Radio

19.3 C
Athens
19.5 C
Mykonos

Weather

Ημέρα της Γης – Earth Day 2021 theme: “Restore Our Earth” – Επαναφορά της Γης!! [Video]

Ημέρα της Γης 2021: Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στις φυσικές διαδικασίες, τις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες και την καινοτόμο σκέψη που μπορούν να αποκαταστήσουν τα παγκόσμια οικοσυστήματα. Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης……

Earth Day 2021 theme: “Restore Our Earth”

Today (April 22) is Earth Day, an international event celebrated around the world to pledge support for environmental protection. The year 2021 marks the 51st anniversary of the annual celebrations. This year’s theme for Earth Day is “Restore Our Earth”.

“Mother Earth is clearly urging a call to action. Let’s remind more than ever on this International Mother Earth Day that we need a shift to a more sustainable economy that works for both people and the planet”.

Ημέρα της Γης 2021 με θέμα: «Επαναφορά της Γης μας»

Αποκαταστήστε τη Γη μας Σήμερα (22 Απριλίου) είναι η Ημέρα της Γης, μια διεθνής εκδήλωση που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για να υποσχεθεί υποστήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος. Το έτος 2021 σηματοδοτεί την 51η επέτειο των ετήσιων εορτασμών. Το φετινό θέμα για την Ημέρα της Γης είναι «Επαναφορά της Γης μας».

Σύμφωνα με το earthday.org, το φετινό θέμα επικεντρώνεται στις φυσικές διαδικασίες, τις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες και την καινοτόμο σκέψη που μπορούν να αποκαταστήσουν τα παγκόσμια οικοσυστήματα.

«Με αυτόν τον τρόπο, το θέμα απορρίπτει την ιδέα ότι ο μετριασμός ή η προσαρμογή είναι οι μόνοι τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εξαρτάται από τον καθένα από εμάς να αποκαταστήσουμε τη Γη μας όχι μόνο επειδή νοιαζόμαστε για τον φυσικό κόσμο, αλλά επειδή ζούμε σε αυτόν. Όλοι χρειαζόμαστε μια υγιή Γη για να υποστηρίξουμε τις δουλειές μας, τα προς το ζην, την υγεία και την επιβίωση και την ευτυχία. Ένας υγιής πλανήτης δεν είναι επιλογή – είναι αναγκαιότητα », λέει.

Φέτος, επτά μεγάλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κλίμα πραγματοποιούνται παράλληλα στις 22 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης Κορυφής των Ηγετών για το Κλίμα που φιλοξενούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και της Διάσκεψης Κορυφής για την Εκθετική Κλιματική δράση για τη χρηματοδότηση των εκπομπών από τη φυλή προς το μηδέν.

Χρόνο με το χρόνο, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, σύμφωνα με την οποία το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο οικολογικά, με υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικοτόπους.

Σύμφωνα με του επιστήμονες, αυτά τα μικρά κομμάτια της άγριας ζωής που δεν έχουν υποστεί ζημιές από ανθρώπινες δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως σε τμήματα των τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βόρειου Καναδά, καθώς επίσης και στη Σαχάρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χωροκατακτητικά ξενικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των αλεπούδων, των κουνελιών, των αιγών και των καμηλών, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εγγενή είδη στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες να μην βρίσκουν άθικτες περιοχές στην εν λόγω ήπειρο.

Οι ερευνητές, μάλιστα, προτείνουν την εισαγωγή μικρού αριθμού σημαντικών ενδημικών ειδών σε ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές, όπως ελέφαντες ή λύκοι – μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει έως και το 20% των εκτάσεων του πλανήτη καθιστώντας τες και πάλι οικολογικά ακέραιες, όπως εκτιμούν.

Προηγούμενες αναλύσεις, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δορυφορικές εικόνες, εκτιμούν ότι το 20-40% της επιφάνειας της Γης έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τους ανθρώπους.

Mother Earth Day 2021 – António Guterres (UN Secretary-General)

Τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης γιορτάζεται για να θυμίζει σε όλους μας ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν ζωή και τροφή…….

Ωστόσο, οι επιστήμονες της νέας αυτής μελέτης υποστηρίζουν ότι τα δάση, η σαβάνα και η τούνδρα μπορεί να φαίνονται ανέπαφα από ψηλά, αλλά, στο έδαφος, λείπουν ζωτικά είδη.

Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, διασπείρουν τους σπόρους και με μεγάλες ωφέλειες για τα δάση, ενώ οι λύκοι μπορούν να ελέγχουν τους πληθυσμούς των ελαφιών και αλκών.

Η νέα αξιολόγηση συνδυάζει χάρτες που υποδεικνύουν την ανθρώπινη βλάβη σε βιότοπους με χάρτες που δείχνουν την εξαφάνιση των ζώων από τις αρχικές τους περιοχές ή την ελαχιστοποίηση των πληθυσμών τους, με συνέπεια την αδυναμία διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων.

Επιστήμονες μάλιστα δήλωσαν ότι η νέα ανάλυση υποτιμά τις άθικτες περιοχές, επειδή πολλά είδη ζώων χαμένα στους αιώνες είναι ελάχιστα ή καθόλου γνωστά, ενώ οι νέοι χάρτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει το εύρος των ειδών.

Είναι γεγονός ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή κρίση της βιοποικιλότητας, με πολλούς πληθυσμούς άγριων ζώων – από λιοντάρια έως έντομα – να βρίσκονται στο φάσμα της εξαφάνισης, κυρίως λόγω της καταστροφής των οικοτόπων για καλλιέργεια και οικοδόμηση.

Μερικοί επιστήμονες μάλιστα, πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τον αέρα, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα.

«Σε πολλούς από τους βιότοπους που θεωρούμε άθικτους λείπουν είδη που έχουν κυνηγηθεί [και μάλιστα λαθραία] από ανθρώπους ή έχουν χαθεί εξαιτίας ξενικών ειδών ή ασθενειών», δήλωσε στην «Guardian» ο δρ Andrew Plumptre, επικεφαλής της μελέτης, από το Key Biodiversity Areas Secretariat του Cambridge.

«Είναι αρκετά τρομακτικό, γιατί δείχνει πόσο λίγα είναι τα μοναδικά μέρη, τα οποία έχουν πραγματικά λειτουργικά και πλήρως ανέπαφα οικοσυστήματα», αναφέρει.

«Βρισκόμαστε στη δεκαετία που ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και επικεντρώνεται στους υποβαθμισμένους βιότοπους», είπε ο δρ Plumptre.

Και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αποκατάσταση των ειδών, ώστε να μπορούμε να αναπλάσουμε και να αναδημιουργήσουμε περιοχές με οικολογικά ανέπαφα οικοσυστήματα».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χρησιμοποίησε χάρτες με βάση τον Κόκκινο Κατάλογο του IUCN. Τα περισσότερα από τα δεδομένα αφορούσαν θηλαστικά, αλλά περιελάμβαναν επίσης ορισμένα πουλιά, ψάρια, φυτά, ερπετά και αμφίβια.

Πολλές από τις ανέπαφες περιοχές που εντοπίστηκαν ήταν σε περιοχές που διαχειρίζονται αυτόχθονες κοινότητες. Η ανάλυση δεν περιελάμβανε την Ανταρκτική.

Με αφορμή την Ημέρα της Γης, κάποια λόγια “φόρο τιμής” για την Γη:

 1.  “Κοίταξε βαθιά στη φύση και τότε, θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα” Albert Einstein
 2. “Προάστια ονομάζεται το μέρος, που οι μπουλντόζες ξεριζώνουν τα δέντρα και μετά, δίνουν το όνομά τους σε έναν δρόμο” Bill Vaughan
 3. “Έχουμε γνωρίσει τον εχθρό κι αυτός είμαστε εμείς” Walt Kelly
 4. “Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο πεθάνει, ο τελευταίος ποταμός δηλητηριαστεί, το τελευταίο ψάρι πιαστεί, θα καταλάβουμε, ότι δεν μπορούμε να τραφούμε με λεφτά” Cree Indian proverb
 5. “Πιστεύω στον Θεό, μόνο που τον ονομάζω Φύση” Frank Lloyd Wright
 6. “Η γεωργία φαίνεται εύκολη δουλειά, όταν άροτρό σου είναι ένα μολύβι κι όταν βρίσκεται μίλια μακριά από τα χωράφια” Dwight D. Eisenhower
 7. “Σε κάθε περίπατο με τη φύση, καθένας παίρνει πολύ περισσότερα από όσα έψαχνε” John Mui
 8. “Η Γη είναι το μόνο, που όλοι έχουμε κοινό” Wendell Berry
 9. “Αυτό είναι το θέμα με τη Μητέρα Φύση, δεν την ενδιαφέρει σε ποια οικονομική τάξη ανήκεις” Whoopi Goldberg
 10. “Σήμερα ψήλωσα, επειδή περπάτησα με τα δέντρα” Karle Wilson Baker
 11. “Η Φύση παράγει αρκετά, ώστε να καλύψει κάθε ανθρώπινη ανάγκη, αλλά όχι αρκετά για να καλύψει την ανθρώπινη απληστία” Mahatma Gandhi
 12. “Αυτή είναι η πατρίδα σας. Να φυλάτε τους εθνικούς της θησαυρούς, τους φυσικούς πόρους, την ιστορία και τον ρομαντισμό ως ιερή κληρονομιά, για τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας. Μην επιτρέψετε σε εγωιστές ανθρώπους, να ξεριζώσουν από την πατρίδα σας την ομορφιά, τα πλούτη και και τον ρομαντισμό της” Theodore Roosevelt
 13. “Για 200 χρόνια, κατακτάμε τη φύση. Τώρα, την χτυπάμε μέχρι θανάτου” Tom McMillan
 14. “Η φύση δεν βιάζεται, τα πάντα έχουν επιτευχθεί” Lao Tzu
 15. “Γιατί να με ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές; Τι έχουν κάνει αυτές για μένα” Groucho Marx
 16. “Πιστεύω, ότι η εξωγήινη ζωή είναι συνήθης στο σύμπαν, ενώ η ευφυής ζωή όχι και τόσο. Μερικοί λένε, ότι ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στη Γη” Stephen Hawking
 17. “Γνήσιος συντηρητικός είναι εκείνος, που ξέρει, ότι ο κόσμος δεν μας δόθηκε από τους γονείς μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας” John James Audubon
 18. “Ποτέ μην αμφιβάλλεις, για το ότι μία μικρή ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Για την ακρίβεια, αυτό είναι που έχει καταφέρει” Margaret Mea
 19. “Να είσαι κοντά στην καρδιά της φύσης, να κάνεις διαλείμματα κάθε τόσο, να πηγαίνεις σε ένα βουνό ή στο δάσος. Να καθαρίζεις το πνεύμα σου” John Muir
 20. “Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι και η Γη έχει δικαιώματα, να ζει χωρίς μόλυνση. Αυτό που η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται, είναι ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς της Μητέρα Γη… ο πλανήτης όμως μπορεί να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο” Evo Morales

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!