Janus: Ποιος είναι ο θεός των ενάρξεων «Ιανός» από τον οποίο πήρε το όνομά της η κακοκαιρία; Τα δύο πρόσωπα και οι μύθοι!!

Ο Ιανός σαρώνει την Ελλάδα με πολλές περιοχές να είναι στο κόκκινο, ο κρατικός μηχανισμός σε συναγερμό ενώ ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Ποιος εί

Janus: Ποιος είναι ο θεός των ενάρξεων «Ιανός» από τον οποίο πήρε το όνομά της η κακοκαιρία; Τα δύο πρόσωπα και οι μύθοι!!
Janus: Ποιος είναι ο θεός των ενάρξεων «Ιανός» από τον οποίο πήρε το όνομά της η κακοκαιρία; Τα δύο πρόσωπα και οι μύθοι!!

Ο Ιανός σαρώνει την Ελλάδα με πολλές περιοχές να είναι στο κόκκινο, ο κρατικός μηχανισμός σε συναγερμό ενώ ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Ποιος είναι όμως ο αληθινός Ιανός;.....

Η κακοκαιρία Ιανός ονομάστηκε έτσι από έναν εκ των παλαιότερων θεών των Ρωμαίων, τον Ιανό, ο οποίος αναφέρεται ως θνητός βασιλιά του Latium, που κυβερνούσε μια πόλη σε έναν λόφο και είχε ως γιο τον Τίβερη.

Ο Ιανός απεικονίζεται με δυο πρόσωπα και αποκαλείτο Janus Βifrons, δηλαδή διπρόσωπος Ιανός.

Επίσης, στις πρώιμες περιόδους απεικονιζόταν με το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να το αποδώσουν σε ζεύγη αντιθέτων, όπως είναι ο ήλιος και η σελήνη ή το γήρας και η νιότη.

Ο ίδιος ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων και απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Κατά τη διάρκεια των θυσιών το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων.

Μάλιστα, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Επιπλέον, ο Ιανός εντοπίζεται και ως Θεός στους Ετρούσκους, στους οποίους βασίστηκαν οι Ρωμαίοι εν μέρη στην μυθολογία τους. Στα ετρουσκικά ονομάζονταν janua που σημαίνει θύρα και αντίθετα με άλλες θεότητες ο Ιανός έχει σημαντικές επιρροές από τις ετρουσκικές θρησκευτικές αντιλήψεις.

Ιανός: Ο θεός των ενάρξεων

Έτσι, το θεμέλιο της πεποίθησης ότι ο συγκεκριμένος Θεός αντιπροσώπευε τις ενάρξεις, ενδέχεται να κρύβεται και στο ρόλο του ως Φύλακα των Εισόδων και των Εξόδων.

Επίσης, για να ξεφύγουμε από τον Ιανουάριο και την πρώτη μέρα του έτους, χρειάζεται εδώ να αναφερθεί ότι αρχικά, στις πρώιμες φάσεις της λατρείας του ο Ιανός ήταν παρών στην πρώτη μέρα κάθε διαφορετικού μήνα, όπως επίσης ήταν παρών κατά την πρώτη μέρα της σποράς και την πρώτη μέρα της συγκομιδής. Ήταν παρών στη γέννηση, το γάμο και στο θάνατο, σε όλες δηλαδή τις μεταβάσεις της ανθρώπινης ζωής.

Η λέξη έναρξη ούτως ή άλλως υπονοεί και τη μετάβαση από μια πρότερη κατάσταση ύπαρξης.

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί, σύμφωνα με το meteo.gr, στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Una splendida testa fittile del II sec. a.C. da #Vulci, rappresentante Giano bifronte - oggi esposto al #Museo Nazionale #Etrusco di Villa Giulia a Roma. #Giano, in latino: #Ianus, è il dio degli inizi, materiali e immateriali, ed è una delle divinità più antiche e più importanti della religione romana, latina e italica. Di solito è raffigurato con due volti, poiché il dio può guardare il futuro e il passato, l’inizio e la fine. La sua dimora era il colle del #Gianicolo, che in latino significa appunto "luogo abitato da Giano". Da qui il dio, che secondo altre versioni era un antichissimo sovrano divinizzato dopo la morte, avrebbe regnato sui primitivi abitanti del Lazio insegnando loro le arti della navigazione e della coltivazione della terra, nonché i costumi del vivere civile e il rispetto della legge. #testafittile #janushead #janus #gianobifronte #museonazionaleetruscodivillagiulia #museonazionaleetrusco #etruschi #etruscans #instaetruschi #instaetruscans #instaarchaeology #mythology #etruscanmythology #romanmythology #rasenna #rasna #instawow #instalike #archeologram #archaeologylovers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anticae Viae (@anticaeviae) στις