ΚΕΔΕ: Επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και η αλλαγή του Καλλικράτη

Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση : «Αν κ

ΚΕΔΕ: Επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και η αλλαγή του Καλλικράτη
ΚΕΔΕ: Επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και η αλλαγή του Καλλικράτη

Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση :
«Αν και πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, ζήτησε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούσαν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων, διαπιστώνουμε ότι το διάστημα που μεσολάβησε δεν επαρκούσε για να μας παρουσιαστεί ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά θα μας δώσει λύσεις. Κατά την άποψη μου, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Π. Σκουρλέτης είναι κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχαμε οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Περιέχει αρκετά θετικά σημεία, κυρίως όσον αφορά ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των ΟΤΑ.
Αλλά δυστυχώς δεν επιλύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους κι επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργία.

Αναφέρομαι σε ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των Δήμων, η καταστατική θέση των αιρετών της αυτοδιοίκησης, η αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού των Δήμων ως πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας, η συμβολή των Δήμων στην αναπτυξιακή προσπάθεια, κλπ.

Με το πολυνομοσχέδιο δεν λύνονται τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τους Δήμους. Το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Η καθυστέρηση έχει κόστος στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας, στην οποία η συμβολή της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η παρουσίαση του νομοσχεδίου υπήρξε αφορμή για την εμφάνιση κάποιων σχολίων με έντονο το στοιχείο του λαϊκισμού. Αναφέρομαι στα αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την αποζημίωση των αντιδημάρχων ή με την αμοιβή των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Θα πρέπει ορισμένοι να αντιληφθούν, ότι η Δημοκρατία έχει κόστος και μάλιστα, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν έχουμε αντίρρηση να προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας, αρκεί να ισχύει αυτό για όλους. Από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, ως τον δημοτικό σύμβουλο του πιο μικρού Δήμου της χώρας».

Δεν επιλύονται στρατηγικής σημασίας προβλήματα των Δήμων

Τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων, και τέθηκαν ως αιτήματα της ΚΕΔΕ στο διάλογο που προηγήθηκε, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με το Πολυνομοσχέδιο αυτό, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Εξακολουθεί να μην προβλέπεται η απόδοση στους Δήμους του συνόλου των πόρων που ορίζει ο Ν.3852/2010. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης, απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας.
  • Δεν προβλέπεται η σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010-2016.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους. Αλλά ούτε και για συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ.
  • Παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη διάταξη που θέτει σε αργία τους αιρετούς Δημάρχους από το αξίωμά τους απλά με αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη για κακουργηματική δίωξη, χωρίς να έχει υπάρξει πρωτόδικη δικαστική απόφαση.
  • Δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΚΕΔΕ για την άρση καταλογισμού στους αιρετούς στην περίπτωση έκδοσης αποφάσεων για δαπάνες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Κεντρικής Κυβέρνησης.
  • Επαναφέρεται με μίζερο τρόπο η πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης των μελών του Δημοτικών Συμβουλίων που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Αποκλείονται όμως το 80% σχεδόν των δημοτικών συμβούλων, αφού εξαιρούν τους δημοτικούς συμβούλους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και όσους κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου.
  • Δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΚΕΔΕ για μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους καθώς και για μόνιμη ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα.
  • Δεν επιλύθηκε το πρόβλημα των συνταξιούχων με τροποποίηση του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δήμους, στους οποίους περικόπτεται σήμερα το σύνολο της σύνταξής τους.

Οι θετικές προβλέψεις του Νομοσχεδίου

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν κι αρκετά θετικά μέτρα, με πιο χαρακτηριστικά:

  • Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής των οφειλών προς τους Δήμους, με δόσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο θα δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, πολίτες κι επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα θα τονωθεί και η ρευστότητα των Δήμων.
  • Ρυθμίστηκε το ζήτημα της αντιμισθίας των Αντιδημάρχων.
  • Παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Το αρχικό αίτημα της ΚΕΔΕ ήταν για πενταετή παράταση.
  • Επεκτάθηκε η παροχή του επιδόματος βαρέων κι ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, πέραν όσων εργάζονται στην Καθαριότητα.
  • Προβλέπεται η παροχή κινήτρων από τους Δήμους ( δωρεάν σίτιση και διαμονή) σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών Δήμων, για τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών ( Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, αστυνομικό, λιμενικό, πυροσβεστικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό).
  • Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ.
  • Δημιουργείται το Μητρώο Πολιτών (τήρηση των στοιχείων του Εθνικού Δημοτολογίου και ληξιαρχικών πράξεων), για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Newsroom, mykonosticker.com