"Κλειστή" επ'αόριστον η e-Πολεοδομία

που καλούνται να διευθετήσουν οι νέοι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εσωτερικών Γιώργος Σταθάκης - Σωκράτης Φάμελλος

"Κλειστή" επ'αόριστον η e-Πολεοδομία
"Κλειστή" επ'αόριστον η e-Πολεοδομία

που καλούνται να διευθετήσουν οι νέοι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εσωτερικών Γιώργος Σταθάκης - Σωκράτης Φάμελλος και Π.Σκουρλέτης, αντίστοιχα. 
 
Ουσιαστικά, η e-Πολεοδομία, η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και χορήγησης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων εργασιών δόμησης θα έπρεπε να είναι "ενεργή” από τις 24 Φεβρουαρίου 2015. Άλλωστε, η σύνταξη της απαιτούμενης ΚΥΑ είχε ολοκληρωθεί λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Από τότε είναι έτοιμο και το λογισμικό που επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών κτλ. 
 
Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εσωτερικών, κωλυσιεργούν να υπογράψουν την ΚΥΑ που θα δώσει τέλος στην ανομία των Πολεοδομιών. Ανομία που περιορίστηκε μόνον λόγω της οικοδομικής κρίσης, με το "φακελάκι”, το γρηγορόσημο και τις "στενές σχέσεις” κατασκευαστών με υπαλλήλους Πολεοδομιών να παραμένουν μονόδρομος για την επιτάχυνση των διαδικασιών ή για την παράκαμψη της νομιμότητας...
 
Νέα καθυστέρηση 
Η αδράνεια κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς το Δημόσιο πληρώνει για τη συντήρηση ενός συστήματος που δεν έχει τεθεί, ακόμη, σε λειτουργία. 
 
Παρόλ' αυτά, η υπογραφή της απαιτούμενης ΚΥΑ θα καθυστερήσει περαιτέρω, καθώς η έκδοση της προβλέπεται, πλέον, από το νέο νόμο Σκουρλέτη - Τσιρώνη (άρθρο 45) για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Η διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2016, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι η e-Πολεοδομία θα παραμείνει στα χαρτιά επί μακρόν.
 
Οφέλη
 Όπως σημειώνουν ειδικοί, με το νέο σύστημα θα επιτυγχανόταν η διαφάνεια στους ελέγχους θα εξαλειφόταν κάθε "ευκαιρία" για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η επίσκεψη του συναλλασσόμενου στις υπηρεσίες δόμησης. Ακόμη θα επιτυγχανόταν η μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θα απελευθερώνονταν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
 
Ουσιαστικά, εάν και εφόσον τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας υποβάλλονται και διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι μηχανικοί, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης και οι ιδιοκτήτες μπορούν, από τον υπολογιστή τους, να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
 
Μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας με την έκδοση της ταυτότητας του κτηρίου και ταυτοχρόνως γίνεται, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης, από την λίστα των μηχανικών που έχουν ήδη διαπιστευτεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες κατά τα προβλεπόμενα στάδια κατασκευής κάθε νέας οικοδομής.
Δημήτρης Δελεβέγκος [email protected]

Πηγή: capital.gr 

Newsroom MykonosTicker