"Ξεπαγώνουν" οι επενδύσεις στην αφαλάτωση σε 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου

προαπαιτούμενο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υποδομών, μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων (EIP

"Ξεπαγώνουν" οι επενδύσεις στην αφαλάτωση σε 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου
"Ξεπαγώνουν" οι επενδύσεις στην αφαλάτωση σε 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου

προαπαιτούμενο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υποδομών, μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων (EIPP), αναζητεί επενδυτές για τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, διατήρηση και εκμετάλλευση μονάδων αφαλάτωσης, την υλοποίηση μονάδων βιολογικού καθαρισμού και την ανακατασκευή δικτύων απορροής όμβριων. Το έργο είναι συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προωθείται ως σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και διαθέτει χρονοδιάγραμμα έναρξης τον Μάρτιο του 2017.

Σε δεκάδες νησιά

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης σε 11 νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και μία παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής, την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης ή την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και την κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε 22 νησιά και την υλοποίηση εργασιών ανακατασκευής του δικτύου απορροής ομβρίων.

Στόχος είναι το νερό που θα προέρχεται από τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού να χρησιμοποιείται στην ύδρευση, ενώ μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται να μειωθεί το υψηλό κόστος για τη μεταφορά νερού στα νησιά.

Βέβαια, ερώτημα αποτελεί ποια όπλα θα επιστρατεύσει το "lobby της υδροφόρας", αν και το μόνο βέβαιο είναι ότι διαθέτει το χρόνο με το μέρος του, καθώς, η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονάδων αφαλάτωσης θα αποτελέσει μια μακρά και χρονοβόρο διαδικασία. Εξάλλου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο στόχος για έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών την άνοιξη του 2017 είναι, εν πολλοίς, ανέφικτος, ενώ απαιτούνται τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη του έργου, το κόστος για την κατασκευή των μονάδων αφαλάτωσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, το κόστος εργασιών αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης τοποθετείται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας τοποθετείται στα 55 εκατ. ευρώ.

Το project προωθείται ως ΣΔΙΤ, η κατασκευή και λειτουργία θα ανατεθεί σε σχήμα ειδικού σκοπού, με τα έσοδα του αναδόχου να προέρχονται από τέλη ύδρευσης και απορροής όπως και από δυνάμει κρατική συμμετοχή.

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή:capital-Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο"

NewsRoom Mykonos Ticker