13.9 C
Mykonos

Web Radio

16.4 C
Athens
13.9 C
Mykonos

Weather

Local & Regional elections: Μειώνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στην Μύκονο από 27 σε 21 – Ενός ανδρός Αρχή στους ΟΤΑ!! Αναλυτικά οι αλλαγές!!

Ο Νέος Εκλογικός Νόμος για Δήμους και Περιφέρειες!! Επανέρχεται η ενός ανδρός Αρχή στους ΟΤΑ!! Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023!!

Οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες με ποσοστά κάτω του 50% καθίστανται παντοδύναμοι κερδίζοντας το 60% των εδρών στα συλλογικά όργανα, ενώ η αντιπολίτευση περιορίζεται, με το κατώτατο όριο εισόδου 3% στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και με τον αριθμό των εδρών στα αυτοδιοικητικά όργανα….

Ισχυρές έως και ανεξέλεγκτες τοπικές αρχές και αποδυναμωμένες αντιπολιτεύσεις επιφυλάσσει για τους δήμους και τις περιφέρειες η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησε το Mykonos Ticker  στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις, με το κύρος του www.mykonosticker.com

Στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες με εκλογικά ποσοστά μικρότερα του 50% καθίστανται παντοδύναμοι κερδίζοντας το 60% των εδρών στα συλλογικά όργανα, ενώ η αντιπολίτευση περιορίζεται με δύο τρόπους: αφενός μπαίνει κατώτατο όριο εισόδου 3% στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αφετέρου περιορίζεται ο αριθμός των εδρών στα αυτοδιοικητικά όργανα, μεσοσταθμικά κατά 20%.

Βασικοί άξονες του προωθούμενου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών είναι οι εξής:

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνει ποσοστό 43%. Αυτό που παραμένει προς συζήτηση είναι εάν θα προβλεφθεί κι ένα όριο διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψηφίου, της τάξης του 5%. Δηλαδή, σύμφωνα με το σενάριο, εάν ο πρώτος συγκεντρώνει το 43% και ο δεύτερος το 40% των ψήφων, θα προκύπτει και δεύτερος εκλογικός γύρος. Μεγαλύτερες διαφορές ποσοστών θα χαρίζουν την εκλογική νίκη σε αυτόν που πετυχαίνει ποσοστό 43% ή μεγαλύτερο.
Σε κάθε περίπτωση, ο νικητής των εκλογών θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών στο Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο. Προφανώς, ίδια πλειοψηφία θα κατέχει ο Δήμαρχος / Περιφερειάρχης και στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες έχουν σήμερα περάσει κρίσιμες αρμοδιότητες με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα και είναι άγνωστο εάν θα επιστρέψουν στα Δημοτικά / Περιφερειακά Συμβούλια. Πάντως οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των «μονοπρόσωπων διοικήσεων». Οι υπόλοιπες έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των λοιπών Συνδυασμών, με βάση τα ποσοστά του Α’ γύρου εφόσον έχουν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3 %. Εξαίρεση: Αναλογική κατανομή εδρών θα υπάρξει μόνο σε όσους ΟΤΑ εκλέγεται διοίκηση με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Αν εκλεγεί στον Α’ γύρο με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, οπότε και οι έδρες κατανέμονται αναλογικά.

● Μπαίνει εκλογικό όριο εισόδου 3%. Η συγκεκριμένη παράγραφος έρχεται να αποκλείσει από τα αυτοδιοικητικά όργανα κυρίως παρατάξεις εναλλακτικές φωνές.

● Μειώνεται ο αριθμός των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πολύ συγκεκριμένες:

α) Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι έδρες μειώνονται από 101 σε 71 (δηλαδή 30%). Επομένως, ο Περιφερειάρχης θα έχει 43 Συμβούλους και η αντιπολίτευση 28 – από 63.

β) Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων οι έδρες μειώνονται από 49 σε 41 (δηλαδή 16%). Επομένως, ο Δήμαρχος θα έχει 25 έδρες και όλη η αντιπολίτευση 16 (από 28 σήμερα).

γ) Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα μειωθούν από 27 σε 21 οι έδρες όλων των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων με πληθυσμό μεταξύ 10.001 – 30.000 κατοίκων (μείωση 23%).

● Επανέρχεται η 5ετής θητεία Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Οι νέες Δημοτικές / Περιφερειακές αρχές που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023 θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2024 μέχρι 31/12/2028.

● Καταργείται η τρίτη κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια. Ήδη το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις συγκεκριμένες αλλαγές. Τα μηνύματα δυσφορίας απέναντι στη σχετική πρόβλεψη έρχονται από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

● Καταργούνται τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων καθώς και στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής (με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μάνδρας–Ειδυλλίας και Μεγαρέων) καθώς και στους Δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. «Τα συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (γνωστά παλαιότερα και Διαμερισματικά Συμβούλια) εξαιρούνται αυτής της κατάργησης», αναφέρει το Υπουργείο.

● Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξάγονται Οκτώβριο και με το Νομοσχέδιο τίθεται καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των συνδυασμών η 30ή Ιουνίου «ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι», αναφέρει το Υπουργείο.

Το Νέο Εκλογικό Σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!