Με μήνυμα τη Δικαιοσύνη και με ιδιαίτερο συμβολισμό η "Εκάβη" στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου μετά από 2100 χρόνια

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Αργινίου ταξίδεψε μέχρι τη Μύκονο και Δήλο. “Ποτέ δε μπήκα στη ζωή μου σε καράβι”. Μον

Με μήνυμα τη Δικαιοσύνη και με ιδιαίτερο συμβολισμό η "Εκάβη" στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου μετά από 2100 χρόνια
Με μήνυμα τη Δικαιοσύνη και με ιδιαίτερο συμβολισμό η "Εκάβη" στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου μετά από 2100 χρόνια

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Αργινίου ταξίδεψε μέχρι τη Μύκονο και Δήλο.

“Ποτέ δε μπήκα στη ζωή μου σε καράβι”. Μοναδική  παράσταση, βασισμένη στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας, η οποία είναι μια ελάχιστη προσφορά στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου.

Η παράσταση είναι οι μονόλογοι της Εκάβης από την "Εκάβη" και τους "Τρωάδες" του Ευριπίδη καθώς και το επεισόδιο της Κασσάνδρας και του Αστυάνακτα από τις Τρωάδες και της Πολυξένης από την Εκάβη. Ένας συνδυασμός των δύο τραγωδιών.

Το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου επιβάλλεται με το δέος του και εντυπωσιάζει με την ηρεμία του. Ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθησε η πολιτιστική δημιουργία. Εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης.

παρακολουθήστε video:

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=YdArsqkNJrg{/youtube}

 

παρακολουθήστε video:

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=uqw1QuYMI8o{/youtube}

 

παρακολουθήστε video:

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=Abskp8wmOfU{/youtube}

 

"Απο το ιερό νησί του Φοίβου Απόλλωνα και το μυσταγωγικό αρχαίο θέατρο στάλθηκε το μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβιάς, εναντίον της προσφυγιάς και του πολέμου που ξεκληρίζει σπίτια, χωριά, πολιτείες και χώρες ολόκληρες! Είναι η ώρα που όλοι οι Έλληνες, διδασκόμενοι από την ιστορία μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων! Άλλωστε ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τα δεινά του πολέμου και της προσφυγιάς με όλα όσα έχουμε περάσει ως έθνος. Μεγάλος ο συμβολισμός! Το θέατρο ανάσανε ξανά μετά απο 2100 χρόνια! Έσπασε τη σιωπή του για να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας!" Σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου.

Ενθουσιασμό και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε επίσης η ανακοίνωση του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά που στο χαιρετιστήριο λόγο του,

αφού καλωσόρισε τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυριά Βλαζάκη, τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κύριο Αθανασούλη και τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γιώργο Παπαναστασίου για τη συμμετοχή και τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου, τόνισε «Ένα έργο που θα κοστίσει σε πρώτο στάδιο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έχει εκπονήσει τη μελέτη.

Ενέργειες σημαντικές που σηματοδοτούν την αναβάθμιση του πολιτιστικού ρόλου της Μυκόνου στην παγκόσμια κοινότητα, μιας και το θέατρο θα μπορεί να υποδεχθεί περισσότερες σημαντικές παραστάσεις και εκδηλώσεις».

Δείτε εικόνες από την παράσταση:

 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Στους δύσκολους και δίσεκτους καιρούς που ζούμε όπου το «μεταναστευτικό» είναι στη σκέψη όλων μας, η παρουσίαση των μονολόγων της τραγικής βασίλισσας- μετανάστριας σε μια ενιαία ενότητα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, μετά από 2100 χρόνια, θεωρούμε ότι αποτέλεσε ένα ιδεώδες σκηνικό για τις δύο και μοναδικές παραστάσεις – ρεσιτάλ σε ερμηνεία της πιο σπουδαίας εν ζωή Ελληνίδας τραγωδού κι ένας ελάχιστος όρος τιμής στα συμβάντα του καιρού μας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ
Επιλογή κειμένων/Σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
Σκηνικό: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΦΑ
Φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μουσική: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φωτογραφίες: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ / ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Στον ρόλο της Εκάβης η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ

Παίζουν:

Πολυξένη : ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΦΑ
Κασσάνδρα : ΚΑΤIA ΖΑΡΚΑΔΑ
Αστυάνακτας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΕΒΩΝΗΣ
Φύλακας Α΄: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φύλακας Β΄ :ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΡΣΟΣ
στον ρόλο του Ταλθύβιου ακούγεται ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ
στα κρουστά ο ΜΑΚΗΣ ΦΕΓΓΟΥΛΗΣ