Μοναδική η Κυριακή 2 Φεβρουαρίου!! Η μοναδική στον 21ο αιώνα με καρκινική γραφή!!.

Καρκινικές επιγραφές ή καρκίνοι ονομάζονται συμμετρικές φράσεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή είτε από το τέλος..... Απ

Μοναδική η Κυριακή 2 Φεβρουαρίου!! Η μοναδική στον 21ο αιώνα με καρκινική γραφή!!.
Μοναδική η Κυριακή 2 Φεβρουαρίου!! Η μοναδική στον 21ο αιώνα με καρκινική γραφή!!.

Καρκινικές επιγραφές ή καρκίνοι ονομάζονται συμμετρικές φράσεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή είτε από το τέλος.....

Από μια εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς η Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, είναι μοναδική για τον 21ο αιώνα εξαιτίας του πώς γράφεται και πώς διαβάζεται.

Μπορεί, ξημερώνοντας η Κυριακή, να έμοιαζε με πολλές άλλες, αν όμως δοκιμάσετε να τη γράψετε σε ένα χαρτί θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μια καρκινική γραφή.

Έτσι είναι και η εν λόγω ημερομηνία, από όπου και να την διαβάσετε θα ακουστεί ως 02022020. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει σχετικά συχνά στην αμερικανική γραφή των ημερομηνιών (όπου ο μήνας προηγείται της ημέρας) και στην ευρωπαϊκή γραφή, ωστόσο πολύ σπάνια και οι δύο γραφές συμπίπτουν.

Καρκινικές επιγραφές ή καρκίνοι ονομάζονται συμμετρικές φράσεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή είτε από το τέλος.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο με ημερομηνία ήταν πριν από 909 χρόνια, δηλαδή στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121.

Καρκινικά ή Παλίνδρομα κειμένα

Ο χαρακτηρισμός "καρκινική επιγραφή" προέρχεται από την κίνηση του "καρκίνου" (κάβουρα), ο οποίος κινείται πλαγίως, και προκειμένου να προχωρήσει μπροστά πηγαίνει δεξιά-αριστερά-δεξιά-αριστερά.

Διαβάζοντας μια καρκινική επιγραφή, το βλέμμα μας πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως δηλαδή θα κινείτο αν παρακολουθούσε έναν κάβουρα (καρκίνο) να προχωρά. Εξ ου και "καρκινική" επιγραφή.

Στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, για τον χαρακτηρισμό των καρκινικών επιγραφών χρησιμοποιείται η λέξη "παλίνδρομοι".

Υπό μια ευρύτερη έννοια, έχουμε καρκινικές φράσεις όπου η "καρκινική μονάδα" είναι η λέξη, και καρκινικά κείμενα όπου "καρκινική μονάδα" είναι η πρόταση.

Ένα καρκινικό Παλίνδρομο κείμενο διαβάζεται ανάποδα πρόταση-προς-πρόταση.

Για παράδειγμα τα ονόματα Άννα ή Σάββας, αλλά και πόλεις όπως Σέρρες, είναι καρκινικές. Μια από τις πιο διάσημες καρκινικές γραφές είναι η φράση που, όπως φημολογείται, υπήρχε πάνω σε μια κρήνη στο προαύλιο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη: «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», (δηλαδή: «ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου»).

"Νοσώ. Σύ ος η ίαμα, Ιησού, σώσον" "Νόμον, ο κοινός, έχε σον οικονόμον" "Σος ειμί, τίμιε, σός" "Σοφά ται και μη, γη μια και τάφος"

Οι Ρωμαίοι είχαν επίσης γράψει καρκινικές επιγραφές με παράδειγμα την:

"In girum imus nocte et consumimur igni"

(Μπαίνουμε στη νύχτα και μας καταναλώνει η φωτιά - αναφερόμενο σε έντομα που πέφτουν στη φλόγα, τη νύχτα).

Πολλοί τέτοιοι στίχοι έχουν γραφτεί από Βυζαντινούς, ανάμεσά τους και από τον αυτοκράτορα Λέοντα Σοφό, αλλά και από Λατίνους μοναχούς.