13.3 C
Mykonos

Web Radio

14 C
Athens
13.3 C
Mykonos

Weather

Municipality of Syros: Με 6.000.000 € χρηματοδοτούνται έργα αποχέτευσης και αφαλάτωσης σε Βάρη και Μέγα Γιαλό

Ο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τους πολίτες της Σύρου  ότι με την με αρ. πρωτ. 95434/14-9-2020 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρη, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Νοτίου Αιγαίου δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΣ…….

Το πρώτο έργο έχει τίτλο «Δίκτυα αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου – Β’ φάση» με προϋπολογισμό 5.500.000 €.

Με το έργο αυτό θα κατασκευασθεί το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές Βάρης και Μέγα Γιαλού για την υποδοχή των λυμάτων και τη μεταφορά τους στο ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης μέσω ενδιάμεσων αντλιοστασίων.

Περιλαμβάνει την κατασκευή και ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων σε όλη την έκταση της Βάρης και του Μέγα Γιαλού και αποτελεί συνέχεια των έργων Α΄ Φάσης που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα δίκτυα της Β’ Φάσης θα επεκταθούν σε όλους τους οικισμούς της Βάρης (Ατελιού, Φάμπρικα, Λουσαρδάκι, Λιώνα) και του Μέγα Γιαλού (Αλκυών, Αγ. Μαρίνα, Λιαροπά, Μαυροβούνος, Αγ. Θέκλα).

Έτσι, με αυτή την Φάση, ολοκληρώνεται το αποχετευτικό της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, το οποίο με τη δική του Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στο ΒΙΟΚΑ της Ερμούπολης, που ξεκινά να κατασκευάζεται αυτές τις μέρες, θα ανακουφίσει τους κατοίκους από τη κατασκευή βόθρων και θα προσδώσει ανάπτυξη στην περιοχή.

Με την επαναχρησιμοποίηση δε των επεξεργασμένων εκροών, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπόγειων υδάτων και την αισθητική του τοπίου με την αύξηση του πρασίνου.

Από τεχνικής άποψης, προβλέπεται η κατασκευή καταθλιπτικών αγωγών από πολυαιθυλένιο, μήκους 4.200 μέτρων, και δικτύων συλλογής ακαθάρτων από πλαστικούς σωλήνες PVC συνολικού μήκους περίπου 26.000 μέτρων. Περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή 11 αντλιοστασίων λυμάτων.

Το δεύτερο έργο έχει τίτλο «Κατασκευή δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού προσαγωγής θαλασσίου νερού μονάδας αφαλάτωσης Βάρης νήσου Σύρου» με προϋπολογισμό 400.000 €.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η εξασφάλιση συνεχούς και επαρκούς ποσότητας παροχής θαλασσινού νερού προς επεξεργασία στις υπάρχουσες μονάδες αφαλάτωσης Βάρης. Η σημερινή άντληση κοντά στην ακτή και πλησίον του μικρού παραπήγματος, αποτελεί πρόχειρη λύση και δημιουργεί πολλά λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες αφαλάτωσης, αφού συμπαρασύρει φύκια και άμμο σε βαθμό που, ορισμένες φορές, ιδιαίτερα κατά τους νοτιάδες, να διακόπτεται η λειτουργία τους.

Με το εν λόγω έργο θα παραλαμβάνεται θαλασσινό νερό σε απόσταση εκατό πενήντα μέτρων από την ακτή και σε μέσο βάθος, τρία μέτρα από τον πυθμένα και τρία μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να είναι απαλλαγμένο από φερτά υλικά και καθαρό για την τροφοδοσία των δύο μονάδων αφαλάτωσης, ημερήσιας παραγωγής 750 κυβικών.

Το έργο, εκτός του οφέλους του για τις μονάδες αφαλάτωσης, θα αναβαθμίσει την πλαζ και την αισθητική του χώρου, αφού όλες οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και υπόγεια, ενώ, τέλος, θα αφαιρεθούν οι εμφανείς σήμερα σωληνώσεις που διατρέχουν τους παρακείμενους τοίχους.

Στο συγκεκριμένο έργο, προβλέπεται η κατασκευή δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού αναρρόφησης θαλασσινού νερού, διαμέτρου 250mm και μήκους 325m, καθώς και η κατασκευή φρεατίου προσαγωγής με σύστημα αντλιών. Το σημείο εγκατάστασής τους βρίσκεται εντός του Όρμου Βάρης, με σκοπό την αποδοτικότερη τροφοδοσία των μονάδων αφαλάτωσης Βάρης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και το στελεχιακό δυναμικό των Υπηρεσιών και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!