Notable Death: Πέθανε ο φίλος της Μυκόνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου

Notable Death / Πέθανε ο φίλος της Μυκόνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου

Notable Death: Πέθανε ο φίλος της Μυκόνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου.

Ο Ίακχος, ένας θρύλος, ο οποίος έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα!!

Έλληνας κοσμικογράφος, ένας bon viveur, με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής, ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν μία μοναδική προσωπικότητα της Αθηναϊκής κοινωνίας, γοητευτικός, γλεντζές, λάτρης του γυναικείου φύλου.

Έζησα όπως ήθελα. Χαίρετε!! έλεγε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

«Έζησα όπως ήθελα, θυελλωδώς καλά» έλεγε με αυταρέσκεια.

Γεννήθηκε στην Πλάκα, σε ένα σπίτι με θεόρατη βεράντα που αγαπούσε και σοφέρ, τον Θανάση, που πήγαινε την οικογένεια στις βεγγέρες της εποχής. Κυριακές πρωί πάντα στη Μητρόπολη, όπως έλεγε όταν έκανε αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, μετά όλη η οικογένεια για γλυκό στο Σύνταγμα και τα καλοκαίρια στο εξοχικό στην Κηφισιά.

Η οικογένειά του Ζάχου Χατζηφωτίου ήταν από τα Ψαρά. Η οικογένεια έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος Χατζηφωτίου στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ζάχο Χατζηφωτίου (Μύκονος ’70)

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως έλεγε ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956.

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι.

Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977.

Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγραψε πολλά βιβλία, «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Κάποτε στη Μύκονο», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν μία μοναδική προσωπικότητα της Αθηναϊκής κοινωνίας, γοητευτικός, γλεντζές, λάτρης του γυναικείου φύλου.

Ο γάμος με την Καρέζη, οι γυναίκες της ζωής του

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε πέντε φορές.

Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα.

Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Δανάη Σωσσίδη, γόνος της οικογένειας Κύρου με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα.

Στο Παρίσι έκανε και τον τρίτο γάμο του με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε σε μεγάλο οίκο μόδας.

Η Τζένη Καρέζη ήταν μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Ζάχου Χατζηφωτίου σε έναν γάμο με χιλιάδες κόσμου που έσπευσαν να δουν το λαμπερό ζευγάρι από κοντά.

Μετά το διαζύγιό του με τη Τζένη Καρέζη ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε το μοντέλο Κατερίνα Παπαδημητρίου.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου πέθανε στα 99 του χρόνια

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Όταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου διασκέδαζε στη Μύκονο το '70

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου με μοναδικό στυλ και κλασσικά όμορφη συντροφιά στη Μύκονο της δεκαετίας του 70. Ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους φανατικούς επισκέπτες της.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου με την Ελένη Βλάχου 

Σε παλιότερη συνέντευξη του είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν ξέρω αν εγώ την ανακάλυψα, πάντως πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά επισκέφτηκα το νησί σε ηλικία 17 ετών. Λίγο πριν τον πόλεμο. Ήταν καλοκαίρι του ’40 και μαζί με ωραίες κοπέλες της Κηφισιάς την Ελένη Βλάχου, τη Μελίνα Μερκούρη και άλλες βρεθήκαμε στη Μύκονο. Μια κοινή φίλη, η Ελένη Τζαβέλα, πιανίστα, είχε πάει πιο πριν από μας. Μιλούσε με τα καλύτερα λόγια. Ακόμα και τον χειμώνα ήταν παράδεισος.»

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έχει σημειώσει στην ίδια συνέντευξη:

«Τότε που πηγαίναμε εμείς δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα το νησί. Μόνο λάμπες. Και μόνο κάποιος που είχε προμηθευτεί γεννήτριες. Τότε, να φανταστείς, όταν βλέπαμε από το καράβι να καταφθάνουν μανάδες και πατεράδες με παιδιά και καροτσάκια, πηγαίναμε και τους διώχναμε λέγοντας πως “αυτό το μέρος δεν είναι για εσάς, άντε με το καλό να πάτε στην Αίγινα».

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου στη Μύκονο 

Όσο για τον αν πηγαίνει ακόμα ο Ζάχος Χατζηφωτίου διακοπές στη Μύκονο, εκείνος έχει δηλώσει:

«Έχω πολύ καιρό να πάω στη Μύκονο. Πρωτοπήγα το 1940 το καλοκαίρι με τη Μελίνα, τη Βλάχου και τη Μεραβίλια. Όσοι είναι καλοί μαθητές ξέρουν καλή γεωγραφία, εμείς όμως δεν ήμασταν καλοί μαθητές, ένα νησί ξέραμε μόνο, τη Μύκονο, ενώ η Ελλάδα έχει 120 νησιά! Πού να ψάχναμε να βρούμε άλλο τόπο; Έχει κλείσει πια το βιβλίο της Μυκόνου, την εξαντλήσαμε και δεν υπάρχουν άλλες σελίδες να γράψουμε, κάναμε ό,τι κάναμε, πλέον δεν είμαστε νέοι και «χαρά εδώκαμεν», δεν κάναμε κάποιο έγκλημα».