17.6 C
Mykonos

Web Radio

Weather

17.6 C
Mykonos
16.6 C
Athens

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2016: «Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης: Βάζοντας θεμέλια για την Ειρήνη»

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981, για να συμπίπτει με την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Όμως είκοσι χρόνια μετά αποφασίστηκε να γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία χρόνια την συγκεκριμένη ημέρα λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και από ΜΚΟ, θρησκευτικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς αλλά κι εθελοντικές οργανώσεις πολιτών, με σκοπό την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

blank

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης είναι: «Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης: Βάζοντας θεμέλια για την Ειρήνη»

Σημειώνεται ότι το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα σε μια ιστορική Σύνοδο, 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals/SDGs), με ορίζοντα το 2030, που έχουν ως στόχο την εξάλειψη της φτώχιας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση ευημερίας για όλους.

Για τα Ηνωμένα Έθνη οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίτευξης του στόχου της Ειρήνης στις μέρες μας.

Το μήνυμα της Ειρήνης διαδίδουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη οι αγγελιοφόροι της Ειρήνης του ΟΗΕ.

Δέκα γνωμικά για την ειρήνη από ηγετικές μορφές της Ιστορίας

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της διακρατικής συνεργασίας, η ειρήνη εξακολουθεί να μην βασιλεύει στον κόσμο. Για την ανθρωπότητα η ειρηνική επίλυση των διαφορών αποτελεί ακόμα και σήμερα πολυπόθητο ζητούμενο και επιδίωξη.

Για το αγαθό της ειρήνης μίλησαν σημαντικές ηγετικές μορφές της παγκόσμιας σύγχρονης Ιστορίας. Ας θυμηθούμε τις ρήσεις και τα διδάγματά τους περί παγκόσμιας ειρήνης που είναι μέχρι σήμερα επίκαιρα.

«Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη», «Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη», είναι μόνο λίγα από τα αποφθέγματα του μεγάλου Ινδού ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι, η διδασκαλία του οποίου επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη.

Θίοντορ Ρούσβελτ

Θέλουμε την ειρήνη, τη δίκαιη όμως ειρήνη. Επιζητούμε την ειρήνη, γιατί νομίζουμε πως μόνο αυτή φέρνει χαρά στους ανθρώπους, και όχι γιατί φοβόμαστε.

Ηρόδοτος

Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος που να προτιμάει τον πόλεμο απ’ την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.

Ναπολέων Βοναπάρτης

Ο πόλεμος δεν είναι τίποτε άλλο από έργο βάρβαρων ανθρώπων που μ’ αυτόν επιδιώκουν να υποδουλώσουν άλλους ανθρώπους.

Αδαμάντιος Κοραής

Όπου βλέπεις πολέμους μην έχεις καμιά αμφιβολία πως εκεί η πολιτική έχει χωριστεί απ’ την ηθική. Οι συχνοί πόλεμοι είναι σημάδι αδιάψευστο της πλεονεξίας και της βαρβαρότητας των Εθνών.

Καρλ Μαρξ

Όταν εκλείψουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις τάξεις κάθε έθνους, τότε η εχθρότητα μεταξύ των εθνών θα πάρει τέλος.

Ζορζ Κλεμανσό

Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις πόλεμο παρά ειρήνη.

Τζον Λένον

Εάν κάποιος πιστεύει ότι η αγάπη και η ειρήνη είναι κλισέ, που τα αφήσαμε πίσω στη δεκαετία του ’60, αυτό είναι πρόβλημά του. Αγάπη και Ειρήνη είναι αιώνιες αξίες.

Μένανδρος

Η ειρήνη δίνει ψωμί στον γεωργό, ακόμα κι αν βρίσκεται ανάμεσα στα βράχια, αντίθετα ο πόλεμος του φέρνει δυστυχία κι αν ακόμα βρίσκεται στον πιο πλούσιο κάμπο.

Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσει μέσα από αυτή την ιδιαίτερη ημέρα είναι ότι η παγκόσμια ειρήνη δεν αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο. Αν λοιπόν, συμπλεύσουμε όλοι μαζί, όλοι οι πολίτες αυτού του κόσμου, ανεξαρτήτως χώρας, πολιτισμού και θρησκείας, τότε σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα.

Η Ειρήνη δεν είναι ουτοπία…

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!