Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: "Health for Justice. Justice for Health!!" - "Υγεία για τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για την Υγεία"

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους - Ένας αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις.... Η Διεθνής Ημέρα κατά της χρ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: "Health for Justice. Justice for Health!!" - "Υγεία για τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για την Υγεία"
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: "Health for Justice. Justice for Health!!" - "Υγεία για τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για την Υγεία"

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους - Ένας αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις....

Η Διεθνής Ημέρα κατά της χρήσης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους, καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη εναντίον της κατάχρησης ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κατάχρησης και Παράνομης Εμπορίας ναρκωτικών 2019:

«Υγεία για τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για την Υγεία», θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κατάχρησης και Παράνομης Εμπορίας ναρκωτικών 2019, υπογραμμίζει ότι «η δικαιοσύνη και η υγεία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναρκωτικών»

This year's theme: "Health for Justice. Justice for Health"

This year's theme highlights that justice and health are two sides of the same coin when it comes to addressing drug problems.

Effective responses to the world drug problem require inclusive and accountable institutions of criminal justice, health and social services to work hand in hand to provide integrated solutions, in line with the international drug control conventions, human rights obligations and the Sustainable Development Goals.

Δήλωση του António Guterres, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών:

"Χαιρετίζω το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της χρήσης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών: «Υγεία για τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για την Υγεία», υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει τα Ιδρύματα Υγείας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ποινικής Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υπηρεσιών".
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019), περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (57,8 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (38,3 εκατομμύρια). Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη, ενώ οι εκτιμήσεις για χρήση άλλων ουσιών τουλάχιστον μία φορά κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα:
  • 55,4 εκατομμύρια άνδρες και 36,1 εκατομμύρια γυναίκες, έκαναν χρήση κάνναβης,
  • 12,4 εκατομμύρια άνδρες και 5,7 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση κοκαΐνης,
  • 9,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,6 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση MDMA (ναρκωτικό τύπου «έκσταση») και
  • 8,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,1 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση αμφεταμινών.
Τα επίπεδα χρήσης κάνναβης τουλάχιστον μία φορά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και κυμαίνονται από περίπου 4% των ενηλίκων στη Μάλτα έως 45% στη Γαλλία. Η χρήση ουσιών τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα αποτελεί δείκτη της πρόσφατης χρήσης και, κατά κανόνα, απαντά συχνότερα στους νεαρούς ενήλικες. Εκτιμάται ότι 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%). Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους. Όσο αφορά την κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.