Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών - 2019 Them: “Think Equal, Build Smart, Innovate for Change”! – "Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή" (Video)

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2019, στις 8 Μαρτίου, είναι «Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή»......

Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών - 2019 Them: “Think Equal, Build Smart, Innovate for Change”! – "Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή" (Video)
Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών - 2019 Them: “Think Equal, Build Smart, Innovate for Change”! – "Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή" (Video)

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2019, στις 8 Μαρτίου, είναι «Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή»......

Το θέμα επικεντρώνεται σε καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στους τομείς των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και των βιώσιμων υποδομών.

Η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί μετασχηματιστικές αλλαγές, ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και νέες λύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες , οι υπάρχουσες παρεμβάσεις δεν επαρκούν για την επίτευξη ενός πλανήτη 50-50 έως το 2030. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις που διαταράσσουν την “συνήθη πρακτική” είναι κεντρικές για την άρση των διαρθρωτικών φραγμών για την αποφυγή καθυστερήσεων σε καμία γυναίκα και σε κανένα κορίτσι.

Η καινοτομία και η τεχνολογία παρέχουν πρωτοφανείς ευκαιρίες, ωστόσο οι τάσεις υποδεικνύουν ένα αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων και οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των μαθηματικών και του σχεδιασμού. Τους εμποδίζει να αναπτύξουν και να επηρεάσουν τις καινοτομίες που ανταποκρίνονται στο φύλο ώστε να επιτύχουν μετασχηματιστικά οφέλη για την κοινωνία. Από την κινητή τραπεζική μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι ζωτικής σημασίας οι ιδέες και οι εμπειρίες των γυναικών να επηρεάζουν εξίσου τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των καινοτομιών που διαμορφώνουν τις μελλοντικές μας κοινωνίες.

Αντικατοπτρίζοντας το θέμα προτεραιότητας, το IWD 2019 θα εξετάσει τους ηγέτες της βιομηχανίας, τις νεοσύστατες εταιρείες που αλλάζουν το παιχνίδι, τους κοινωνικούς επιχειρηματίες, τους ακτιβιστές της ισότητας των φύλων και τις γυναίκες καινοτόμους για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία μπορεί να απομακρύνει τα εμπόδια και να επιταχύνει την πρόοδο στην ισότητα των φύλων. σε κοινωνικά συστήματα που ανταποκρίνονται στο φύλο και δημιουργούν υπηρεσίες και υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών.

Στις 8 Μαρτίου 2019, γιορτάζουμε ένα μέλλον στο οποίο η καινοτομία και η τεχνολογία δημιουργούν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση συστημάτων χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεσματικών υπηρεσιών και βιώσιμων υποδομών για την επιτάχυνση της επίτευξης των ΣΔΑ και της ισότητας των φύλων.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μάχη κατά της ανισότητας

Σπανίζουν οι γυναίκες μάνατζερ - 11% το ποσοστό συμμετοχής στη χώρα μας. Μόνο πέντε χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ΔΣ εταιρειών.

"Η ιστορία του αγώνα των γυναικών για ισότητα, δεν ανήκει μόνο στο φεμινιστικό κίνημα, ούτε σε οποιαδήποτε οργάνωση, αλλά στη συλλογική προσπάθεια όλων όσων ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα" Gloria Marie Steinem - American feminist, journalist, and social & political activis.

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, International Women's Day 2019: #Think Equal, Build Smart, Innovate for Change

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=BMN_aGJHyxs" /] Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προτείνει μια σειρά από δεσμεύσεις, που προέκυψαν από τη δική της εμπειρία σε συνδυασμό με την έρευνα σχετικά με το τι μπορεί να συμβάλει περισσότερο στο να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων. Προώθηση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την ευρύτερη κοινότητα. Για να τιμήσει την Ημέρα, το ΕΚ οργανώνει συζήτηση για το θέμα αυτό με βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών, σεμινάριο για δημοσιογράφους καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Αυτή είναι η στιγμή να αναδειχθούν τα επιτεύγματα των γυναικών, να αναγνωριστούν οι προκλήσεις και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων, κινητοποιώντας όλους τους ανθρώπους να κάνουν το καθήκον τους. Η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου επικεντρώνεται σε 12 κρίσιμους τομείς και οραματίζεται έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα μπορεί να ασκήσει τις επιλογές της, όπως η συμμετοχή στην πολιτική, η εκπαίδευση, η πρόσβαση σε εισόδημα, και γενικότερα η ζωή σε κοινωνίες χωρίς βία και διακρίσεις. Για το σκοπό αυτό, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, είναι το σύνθημα της καμπάνιας του UN Women "Think Equal, Build Smart, Innovate for Change" For International Women's Day 2019, we're asking you to #Think Equal, Build Smart, Innovate for Change Call on the masses or call on yourself to help forge a better working world - a more gender inclusive world.

Ας κάνουμε μια επισκόπηση όμως, στις ιστορικές καταβολές της ημέρας.....

Τον Αύγουστο του 1910 ένα παγκόσμιο συνέδριο γυναικών προηγήθηκε της διοργάνωσης της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη. Στο κλείσιμο των διαδικασιών η Λουίζ Ζιτς πρότεινε την καθιέρωση ετήσιας Ημέρας Γυναικών. Η πρόταση υποστηρίχτηκε από την Κλάρα Ζέτκιν κι επιδοκιμάστηκε επίσης από περισσότερες από 100 γυναίκες που παρακολουθούσαν το συνέδριο, προερχόμενες από 17 διαφορετικές χώρες. Αν και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή, δεν επιλέχτηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

International Women’s Day 2019: The Time is Now

Στα 1911, μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες συμμετείχαν. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα στην ατζέντα των γυναικείων διεκδικήσεων ήταν η αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου, η ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών.
Την επόμενη χρονιά η Μπολσεβίκα Αλεξάντρα Κολοντάι, έπεισε τον Λένιν να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως επίσημη αργία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνδέθηκε με τα αντιπολεμικά κινήματα διαμαρτυρίας που είχαν αναπτυχθεί και ως απάντηση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως μέρος αυτού του κινήματος ειρήνης, οι γυναίκες στη Ρωσία τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου του 1916.
Ακόμη και το 1917, όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος, οι Ρωσίδες επέλεξαν να διοργανώσουν απεργία για «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου - η οποία ήταν στην πραγματικότητα η 8η Μαρτίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση εκχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις Ρωσίδες.

Από την πρώτη επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τους σοβιετικούς στα 1917, την ημερομηνία τιμούσαν κυρίως στη Σοβιετική Ένωση και στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Οι Κινέζοι αναγνώρισαν την ημέρα το 1922 και οι κομμουνιστές/τριες της Ισπανίας στα 1936.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραμένει επίσημη αργία σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπόντια, Κίνα (μόνο για γυναίκες), Κούβα, Γεωργία, Γουινέα Μπισάου, Ερυθραία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λάος, Μαγαδασκάρη (μόνο για γυναίκες), Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ (μόνο για γυναίκες), Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και Ζάμπια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμφανίστηκε στην ατζέντα των διεκδικήσεων στη Δύση όταν η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών το 1945 συμπεριέλαβε την αναγνώριση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, κατά τη διάρκεια του 1975, έτους των γυναικών, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη θεσμοθέτηση και την ανάληψη της επίσημης χορηγίας της ημέρας.

Γεννημένη ως διαμαρτυρία απέναντι στη γυναικεία καταπίεση στους χώρους εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρεται σε ευρύ πεδίο ζητημάτων έμφυλων σχέσεων.

Peter Gric: Η γυναίκα με την ματιά.... της τέχνης
Κωνσταντίνα Γριντέλα-Πρωτογεράκη

NewsRoom Mykonos Ticker