Παρέμβαση των Βουλευτών Κυκλάδων ζητά η ΚΕΠΟΜ για επίλυση των μειζόνων προβλημάτων της Μυκόνου

Ειδικότερα οι Σύμβουλοι της Κ.Ε.ΠΟ.Μ επισημαίνουν: Προς: Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο,Νικόλαο Μανιό, Αντώνιο Συρίγο, Ιωάννη Βρούτ

Παρέμβαση των Βουλευτών Κυκλάδων ζητά η ΚΕΠΟΜ για επίλυση των μειζόνων προβλημάτων της Μυκόνου
Παρέμβαση των Βουλευτών Κυκλάδων ζητά η ΚΕΠΟΜ για επίλυση των μειζόνων προβλημάτων της Μυκόνου

Ειδικότερα οι Σύμβουλοι της Κ.Ε.ΠΟ.Μ επισημαίνουν:

Προς: Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο,Νικόλαο Μανιό, Αντώνιο Συρίγο, Ιωάννη Βρούτση

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Πολλά και σοβαρά  προβλήματα αντιμετωπίζει η Μύκονος τα τελευταία χρόνια.   Χρόνια προβλήματα τα οποία η Πολιτεία αδιαφορούσε να επιλύσει, με αποτέλεσμα την γιγάντωσή τους εξαιτίας  κυρίως της οικονομικής κρίσης τα οποία χρήζουν άμεσης πολιτικής παρέμβασης.

Αναφερόμαστε με  την κατά την δική μας κρίση σειρά προτεραιότητας στα σοβαρότερα από αυτά.

  1. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ- ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ

Η προβληματική λειτουργία της υπηρεσίας ξεκινάει από την σοβαρή υποστελέχωσή της, απόρροια τόσο των μνημονιακών μέτρων όσο και  αμαρτιών του παρελθόντος που αποτρέπουν τους υπάρχοντες υπαλλήλους να αναλάβουν την ευθύνη της υπογραφής,  αναγκάζει  υπαλλήλους να παραιτηθούν από το Δημόσιο(!)ή να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία εκτός Μυκόνου και όσους υπαλλήλους μπορούν, να αιτηθούν  όλων των ειδών  τις άδειες ( άδεια άνευ αποδοχών, για λόγους υγείας κλπ)

Στην υπηρεσία αυτή την στιγμή υπηρετεί μόνο  ένας μόνιμος διπλωματούχος υπάλληλος ΠΕ με δικαίωμα υπογραφής ενώ τελευταία έχουν προσληφθεί με οκτάμηνη  σύμβαση τρεις συμβασιούχοι, οι οποίοι όπως ενημερωθήκαμε από τον κ. Δήμαρχο  δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής.  Οπότε όλοι οι πολίτες  και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με τις αδιεκπεραίωτες υποθέσεις να αυξάνονται  αναγκαστικά ή συνειδητά, ενώ παράλληλα υπάρχει αναποτελεσματικότητα στους ελέγχους με ότι αυτό συνεπάγεται γα τις εισπράξεις και στην επιβολή της νομιμότητας.

Ο μόνος μόνιμος διπλωματούχος  ( αναπληρωτής προϊστάμενος της πολεοδομίας) είχε τεθεί σε αργία για 9 μήνες λόγω κατηγοριών για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων τον  Μάιο του 2016  και η υπηρεσία  παρέμεινε  κλειστή για αυτό το διάστημα.  Τελικά επέστρεψε τον Δεκέμβριο στη θέση του ως προϊστάμενος με απόφαση Δημάρχου, ενώ το ποινικό δικαστήριο για την υπόθεση αυτή  το οποίο είχε ορισθεί αρχικά για τον Ιανουάριο 2017, τελικά  αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2017.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Επιβάλλεται να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυκόνου και η διεύθυνσή της από έμπειρους υπαλλήλους ώστε:

  •  να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τομέας των κατασκευών – επισκευών ο οποίος αποτελεί την δεύτερη σημαντική οικονομική δραστηριότητα του νησιού  μετά τον τουρισμό,
  •  να αποτραπούν φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης και η διαφυγή δημοσίων εσόδων, να γίνονται αποτελεσματικότερα οι έλεγχοι και η  επιβολή της νομιμότητας.
  1. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ –   ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια παραμένει η τραγική έλλειψη κατοικίας για όλο τον χρόνο αλλά  και η έλλειψη  στέγης για τους εποχικά εργαζόμενους.                                                                                                      Το φαινόμενο  επιδεινώνεται  σταδιακά όλο και περισσότερο από το 2014 και μετά  ( μετά την ψήφιση του ν. 3118/β/2013) όπου μετατρέπονται τα σπίτια προς εκμετάλλευση σε τουριστικές κατοικίες και επαύλεις.  Αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αφού εκδιώκονται από τα σπίτια τους πολλοί ενοικιαστές και οι λιγοστές κατοικίες που διατίθενται για αστική μίσθωση, εκτός από δυσεύρετες είναι και πανάκριβες.

Το πρόβλημα αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι  πέρυσι δυσκολεύτηκαν να έρθουν στο νησί 10-15 εποχικοί αστυνομικοί για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο του ΑΤ Μυκόνου που έχει περίπου είκοσι μόνιμους με πολύ επιφορτισμένο έργο ενώ  για το Κέντρο Υγείας  κενές  οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θέσεις αγροτικών ιατρών   καθώς και θέσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, δυσκολεύονται να καλυφθούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Έτσι   οξύνεται το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης  των δημόσιων υπηρεσιών ( Κέντρο Υγείας, σχολεία, αστυνομία, τελωνεία, λιμεναρχείο κλπ. με τους  μόνιμους υπαλλήλους να  τρέπονται σε φυγή   και να  αποτρέπονται άλλοι  να επιλέξουν την Μύκονο  με μετατάξεις, κινητικότητα, αποσπάσεις κλπ.,  αφού ούτως ή  άλλως αποτελεί έναν ακριβό τόπο διαμονής. Να σημειωθεί ότι για τους μήνες από Μάιο έως Οκτώβριο ο μέσος όρος ενοικίου κυμαίνεται από 5000 – 6000€.

Μια άλλη διάσταση – παρενέργεια  της απελευθέρωσης της λειτουργίας των τουριστικών κατοικιών χωρίς  εκ του νόμου αυστηρό έλεγχο  για τις παρεχόμενες υποδομές είναι ο  κορεσμός  και ο αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά και  σοβαρά φαινόμενα φοροδιαφυγής.  Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.  Από το 2015 έως το 2016 έχουν δοθεί 950 άδειες για τουριστικές κατοικίες/ επαύλεις ενώ ο αριθμός των καταλυμάτων χωρίς άδεια τουριστικού καταλύματος είναι απροσδιόριστος.

ΠΡΟΤΑΣΗ:

  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελέγχου των αδειών τουριστικών καταλυμάτων στην Μύκονο και αλλού εξαιτίας του υπερκορεσμού.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι Δήμοι να ενισχύονται οικονομικά για εξεύρεση στέγης στους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι Δήμοι να μπορούν να παρέχουν κατοικία στους ΔΥ σε ακίνητα της ιδιοκτησίας τους ή να μπορούν να εκμισθώσουν ακίνητα από τρίτους για τον σκοπό αυτό.    Σημειώνουμε εδώ ότι  ως Δημοτική Κίνηση έχουμε στείλει σχετική επιστολή μας στο ΥΠΕΣ τον Δεκέμβριο του 2015, επιστολή που έως σήμερα παραμένει αναπάντητη (επισυνάπτεται).
  • Να εξεταστεί η δυνατότητα  αλλαγής χρήσης  σε δημοτικά ακίνητα ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε κατοικίες για την στέγαση δημοσίων υπαλλήλων.  Σημειώνουμε εδώ ότι το ΔΛΤΜ (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου) διαθέτει τέτοια κτήρια στο παλιό λιμάνι, η κατασκευή των οποίων έχει χρηματοδοτηθεί  για συγκεκριμένη χρήση η οποία δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές ανάγκες.
  1. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ - ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Από το 2014 (Κοινή Υπουργική Απόφαση 7350/2014 - ΦΕΚ 807/Β/1-4-2014 και μετά αλλά και  με τον νόμο  νόμο 17393/2012 ΦΕΚ τεύχος Β’ αρ. φύλλου 3292),  τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών /μοτοποδηλάτων ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια  και ο αριθμός των νόμιμων και παράνομων ενοικιαζόμενων οχημάτων είναι ανεξέλεγκτος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των δρόμων και στην ασφάλεια, καθώς και στους χώρους στάθμευσης.

Το ΔΣ του Δήμου Μυκόνου με την απόφαση 142/2015 αποφάσισε την αναστολή χορήγησης αδειών μοτοποδηλάτων μέχρι και 50 cc μέχρι την 31.12.2016, με σκοπό να αντιμετωπίσει-περιορίσει το φαινόμενο της  μεγάλης και ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων/μοτοσυκλετών.

Με πρόσφατη  απόφαση του ΔΣ του Δήμου , την απόφαση 27/2017 αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η επαναχορήγηση αδειών γραφείων ενοικιάσεων μοτοποδηλάτων μέχρι 50cc από τον Δήμο ( μόνο για δίτροχες μηχανές), με το σκεπτικό ότι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που δεν μπορούσαν να πάρουν την σχετική άδεια από τον Δήμο, κατέφευγαν στον ΕΟΤ και τελικά  να παίρνουν άδεια λειτουργίας γραφείου ενοικιάσεως μοτοσυκλετών ( άνω των 50 cc), στην κατηγορία των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μεγάλου κυβισμού 4τροχες μοτοσυκλέτες (γουρούνες).                                    Σημειώνουμε εδώ ότι τα οχήματα  αυτά κρίνονται ακατάλληλα για τον Δήμο της Μυκόνου και επικίνδυνα για το οδικό δίκτυο, ενώ δημιουργούν προβλήματα στους περιορισμένους χώρους στάθμευσης. Επίσης σημειώνουμε ότι τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων λειτουργούν πλέον σε υπόστεγα, κοντείνερς και τροσχόσπιτα, αφού για την τελική αδειοδότησή τους δεν απαιτείται αυτοψία από τον ΕΟΤ.

ΠΡΟΤΑΣΗ:

  •  Πρέπει να αλλάξει άμεσα το καθεστώς και  όλες οι αδειοδοτήσεις να περνούν αυστηρά από το ΔΣ και τις υπηρεσίες του Δήμου με διαδικασίες που να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους.  Το μειονέκτημα εδώ είναι η απουσία δημοτικής αστυνομίας ( καταργήθηκε το 2014) και η υποστελέχωση του ΑΤ Μυκόνου.
  • Να δημιουργηθεί εκ νέου δημοτική αστυνομία για την άσκηση ελέγχου από την πλευρά του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.
  1. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΜΥΚΟΝΟΥ- ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Είναι επιτακτική η ανάγκη επέκτασης του Γυμνάσιου Μυκόνου λόγω  συνεχιζόμενης αύξησης των μαθητών. Στο σύνολο των πάνω από 1500 μαθητών  στην δημόσια  α'βάθμια και β' βάθμια εκπαίδευση στην Μύκονο,  οι περίπου 400 είναι μαθητές του ενός και μόνο Γυμνασίου.   Αναφέρουμε ότι την Μύκονο υπάρχουν  τέσσερα δημόσια νηπιαγωγεία, 3  δημόσια δημοτικά, 1 δημόσιο γυμνάσιο, 1 δημόσιο ΓΕΛ και 1 ΕΠΑΛ καθώς και ένα ιδιωτικό σχολείο.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για δημιουργία 3 αιθουσών στο υπάρχον κτήριο του Γυμνασίου, όμως για την έκδοση της σχετικής πολεοδομικής άδειας θα πρέπει να γίνει τοπική εφαρμογή  αφού το οικόπεδο είναι στην επέκταση σχεδίου πόλεως που για χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί παράρτημα με 3 αίθουσες στην Άνω Μερά σε ιδιόκτητο κτήριο του σωματείου Αδελφότητας Ανωμεριτών όμως η αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας το έκρινε ακατάλληλο.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι:

Πρόσφατα το ΔΣ του Δήμου πήρε απόφαση για την δημιουργία νέου Γυμνασίου στην Άνω ΜΕΡΆ σε αγροτεμάχιο που έχει δωρίσει στην Δήμο  η Ιερά Μονής Τουρλιανής, με την δέσμευση αυτό να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019.   Όμως η δημιουργία του νέου αυτού σχολείου αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία και οι ανάγκες για στέγαση των μαθητών χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Για τον λόγο αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα ζητάει :

  • Να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνει τοπική εφαρμογή  της επέκτασης σχεδίου πόλεως και  να κτιστούν 3 αίθουσες στο υπάρχον κτίριο του Γυμνασίου. 
  • Εναλλακτικά να  επανεξετασθεί η αδειοδότηση  παραρτήματος  του Γυμνασίου στην Άνω Μερά σε χώρο που διατίθεται για αυτόν τον σκοπό.                                                                                           
  • Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες κατασκευής του νέου Γυμνασίου στην Άνω Μερά.

 

  1. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

 

Σοβαρές παρενέργειες στην εκμετάλλευση παραλιών προκαλεί  κάθε χρόνο η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών στους όμορους ΟΤΑ.

Με την ΚΥΑ του 2015 (  Αρ. Φύλλου 578 , 9 Απριλίου 2015,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ   )  οι παραλίες παραχωρήθηκαν έως το 2016 και με την τροπολογία στον νόμο  4384/2016 άρθρο 56 (ΦΕΚ Α 78/26-4-2016) η παραχώρηση παρατάθηκε  έως 30/4/2017.

Η καθυστέρηση αυτή για το 2016 είχε ως αποτέλεσμα ο  Δήμος Μυκόνου για πρώτη φορά να μην διεξάγει ο ίδιος τον διαγωνισμό για τα δημοπρατούμενα κομμάτια αφού οι τελικές αποφάσεις για την παραχώρηση ολοκληρώθηκαν αρχές  Μαΐου και οι προθεσμίες για τις διαδικασίες είχαν στενά χρονικά περιθώρια.

Τραγικό αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν να  καταπατηθούν  σχεδόν όλα τα δημοπρατούμενα ( και όχι μόνο) κομμάτια  παραλιών, με τεράστια απώλεια εσόδων για  το Δημόσιο και τον Δήμο, αφού τα περισσότερα δεν παραχωρήθηκαν  με  σύμβαση.

Τελικά η  δημοπρασία  για το 2016 έγινε από το Αυτοτελές  Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, δημοπρασία που ορίστηκε στις 9/9  στα γραφεία της Κτηματικής στην Σύρο.

Ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος για  τα περισσότερα κομμάτια , για να επαναληφθεί στις 16/9 με το ίδιο αποτέλεσμα.  

Τελικά  από το σύνολο των δημοπρατούμενων κομματιών  που ψήφισε το ΔΣ  του Δήμου Μυκόνου προς παραχώρηση, δημοπρατήθηκαν μόνο δύο!

ΠΡΟΤΑΣΗ:

  • Ζητάμε την άμεση έκδοση της  σχετικής ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών.  Η παραχώρηση αυτή θα πρέπει να έχει διάρκεια  τουλάχιστον  τρία έτη και να λαμβάνει υπόψη την απόφαση  646/ 2015   του   Ε’ Τμήματος  του ΣΤΕ.Έτσι θα ισχυροποιηθούν οι δημοτικές αποφάσεις του Δήμου Μυκόνου περί μη εκμετάλλευσης κάποιων παραλιών μεταξύ των οποίων είναι και ο Πάνορμος ( αρχαιολογικός χώρος, υδροβιότοπος), η Φτελιά( προϊστορικός οικισμός) και πολλές άλλες.
  • Επίσης θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη την άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής δημοπράτησης των παραλιών του Δήμου Μυκόνου  ώστε να παραχωρούνται με τον καλύτερο τρόπο και να διαφυλάσσεται η διαφάνεια της διαδικασίας.
  • Οι θέσεις να ορίζονται από τον Δήμο Μυκόνου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το ΠΔ 11/1929 παράγραφος 6, άρθρο 60 οι προς διάθεση θέσεις αποτελέσουν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά και την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίωνΔημοτικώνΚοινοτήτων.

  1. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ

Τα τελευταία 15 χρόνια ο Δήμος Μυκόνου σύναπτε μονοετή σύμβαση με τον ΟΑΕΔ και παραχωρούσε υπάλληλο, γραφείο και υλικοτεχνική υποδομή για την εξυπηρέτηση της θέσης αυτής έναντι αντιτίμου που για το 2016 ήταν 3000 ευρώ. Στην ουσία εξυπηρετούσε τους δημότες του.                                              Από 1/11/2016 αυτό πλέον δεν ισχύει μετά την ομόφωνη  απόφαση των παρόντων ΔΣ του Δήμου στις 14/10/16.

Η απόφαση βασίστηκε σε εισήγηση δημάρχου και αντιδημάρχου με κύριο επιχείρημα την ανάγκη αποδέσμευσης του διοικητικού υπαλλήλου ο οποίος είχε αναλάβει το πόστο του ΟΑΕΔ, λόγω υποστελέχωσης του Δήμου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις δεν παρθήκαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την διάδοχη κατάσταση. 

Η ταλαιπωρία των 2000 και πλέον ασφαλιζόμενων που το προηγούμενο διάστημα αναγκάστηκαν να μεταβαίνουν σε μηνιαία βάση στην Σύρο για να εξυπηρετηθούν (αφού τελικά ΟΑΕΔ και  Δήμος δεν  φρόντισαν  να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτησή τους),  ανάγκασε σύσσωμη την αντιπολίτευση του Δήμου να φέρει  εκ νέου το θέμα στο ΔΣ και τελικά να αποφασιστεί ομόφωνα νέα σύμβαση Δήμου και ΟΑΕΔ μέχρι τον Μάρτιο του 2018.                                                                                                                                                       Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι  στον τουρισμό  στην Μύκονο ξεπερνούν κατά πολύ  τις  5.000 σύμφωνα στοιχεία που πήραμε από το γραφείο του ΟΑΕΔ στην Σύρο και ότι οι περισσότεροι από αυτούς δικαιούνται επίδομα ανέργου ή ταμείο ανεργίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ :

  • Να σταλεί από τη κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ μόνιμος ανταποκριτής στην Μύκονο και να στεγαστεί σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος (είναι πρόθυμος και υπάρχει χώρος) ή να δοθεί σχετική αρμοδιότητα στο ΚΕΠ.
  • Εναλλακτικά να ενεργοποιηθεί η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Τα παραπάνω αποτελούν κατά την άποψή μας τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία της Μυκόνου. Εξίσου σοβαρή είναι και η στέγαση του ΕΠΑΛ καθώς και η ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου, η ανάρτηση των δασικών χαρτών,  θέματα για τα οποία μαζί με άλλα θα επανέλθουμε  με επόμενα υπομνήματα.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας σε όλα τα παραπάνω και περιμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις και συμπληρωματική ενημέρωση.