14.6 C
Mykonos

Web Radio

12.7 C
Athens
14.6 C
Mykonos

Weather

blank

PM Mitsotakis: Έρχεται Νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση – Πρόταση για εκλογή δημάρχου με 42%

Μόνιμη Τηλεργασία στο Δημόσιο
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΣ: “Πρώτα ο πολίτης, το σύνθημα που διαπνέει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές”. Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που δρομολογεί το αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση,…..η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αλλά και το πως η τηλεργασία μπορεί να ενταχθεί με τρόπο οργανωμένο στην καθημερινότητα του Δημοσίου τομέα, αναφέρθηκε κατά μείζονα λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσκέφθη το πρωί το εν λόγω Υπουργείο.

Μητσοτάκης – Βορίδης: Έρχεται Νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Ο Νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση αλλά και η αξιολόγηση και η στοχοθεσία στο Δημόσιο, απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τον ανασχηματισμό, επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία από αυτό που έκανε τις μεγαλύτερες αλλαγές. Και, σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας, πιθανότατα την Παρασκευή.

Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους κυρίους Βορίδη και Πέτσα:

-Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος θα καταργεί την απλή αναλογική. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμο τον συγκεκριμένο νόμο.

«Να τονίσω και εγώ την ξεχωριστή σημασία που αποδίδω στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση. Ήδη κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Αποτελεί δέσμευσή μας, όμως, να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό Νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.

*Η πρόταση θα είναι, όσοι Δήμαρχοι λάβουν πάνω από 42% στον α΄γύρο να έχουν πλειοψηφία αντίστοιχη με αυτή που είχε δώσει ο «Καλλικράτης». Δηλαδή, 3/5 -2/5.

Όσοι λάβουν λιγότερο από 42% και οδηγηθούν σε β΄ γύρο με 50% +1, είναι πιθανόν να έχουν μικρότερη πλειοψηφία, κατά μία ή παραπάνω έδρες.

Στις επόμενες εκλογές ο δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει πλειοψηφία. Και θα έχει πλειοψηφία η οποία θα είναι κατά κανόνα τα 3/5 – 2/5.

Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά, όμως, γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε δεύτερο χρόνο θα προωθηθεί η εμβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

«Παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει.

Μητσοτάκης: Αξιολόγηση και τηλεργασία

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και την τηλεργασία, που σχεδιάζουμε «να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία».

«Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί όλη η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και, βέβαια, παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως είπε ο Υπουργός, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία όμως έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βορίδης: Να συζητήσουμε στοχοθεσία και αξιολόγηση στο Δημόσιο

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Δημόσιο, που «θα παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα τις υπηρεσίες τους στους πολίτες». Ανοίγοντας παράλληλα θέμα αξιολόγηση και στοχoθεσίας των υπαλλήλων: «Πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα της στοχοθεσίας και αξιολόγησης. Πρέπει να τις δει ο πολίτης να λειτουργούν. Δεν είναι έννοιες μακρινές», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Βορίδη, «ένα μεγάλος μέρος των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο κράτος ξεκινούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής και ξεκάθαρη, στο τέλος της Διοικητικής μεταρρύθμισης εκείνο που θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που  να μπορεί να παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα, με πιο καθαρό τρόπο, υπηρεσίες προς τους πολίτες και σε αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο συζητήσεων που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό προφανώς είναι και σύμφωνα με την εκπλήρωση της εντολής που έχουμε λάβει από τον Ελληνικό λαό», κατέληξε.

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!