Πώς να κάνεις φίλους στην τρίτη ηλικία

Τι γίνεται όμως όταν μεγαλώνοντας οι παιδικοί φίλοι αλλάζουν ζωή και χάνονται; Πως μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους; Η εύρεση καλών φίλων ό

Πώς να κάνεις φίλους  στην τρίτη ηλικία
Πώς να κάνεις φίλους στην τρίτη ηλικία
Τι γίνεται όμως όταν μεγαλώνοντας οι παιδικοί φίλοι αλλάζουν ζωή και χάνονται; Πως μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους; Η εύρεση καλών φίλων όσο μεγαλώνουμε δυσκολεύει όπως και οι ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή συχνά γίνονται μια δύσκολη διαδικασία. Οι πολυάριθμες υποχρεώσεις, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και ο κοινωνικός ανταγωνισμός, εμποδίζουν τόσο τη σύναψη, όσο και την διατήρηση μιας αληθινής φιλίας μεταξύ των ενηλίκων.   Μια ουσιαστική φιλία χρειάζεται πάντα αμοιβαίο σεβασμό, αλληλοεκτίμηση, αλληλοκατανόηση, ποιοτικό χρόνο και κοινά ενδιαφέροντα. Πως όμως βρίσκεις όλα αυτά; Τα βήματα για να κάνεις νέους φίλους είναι απλά, προϋποθέτουν όμως τη διάθεση για κοινωνική επαφή.
Εξάσκησε τα χόμπι σου
Μια φιλία μπορεί να ανθίσει στο πλαίσιο κοινών ενδιαφερόντων, ως εκ τούτου για να βρεις νέους φίλους βρες τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες που σου αρέσουν περισσότερο και ασχολήσου με ότι σε ενθουσιάζει περισσότερο. Εκεί σίγουρα θα βρεις κι άλλα άτομα που θα μοιράζονται μαζί σου τα ίδια ενδιαφέροντα. «Ανοίξου» κοινωνικά και μοιράσου ενδιαφέροντα, γνώσεις και εμπειρίες.
Δικτυώσου σε Κοινωνικές Ομάδες
Οι κοινωνικές ομάδες πολύ συχνά βοηθούν τους ενήλικες να έρχονται κοντά σε άλλους ενήλικες με κοινές αναζητήσεις. Π.χ. Μια αθλητική, μια σκακιστική ή μια θεατρική ομάδα, μια οργάνωση ή ένας σύλλογος του ενδιαφέροντος σου θα σε φέρουν σίγουρα κοντά σε άλλα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Προσέγγισε χωρίς αναστολές αυτούς που σε ενδιαφέρουν.
Μίλα σε αυτούς που βλέπεις καθημερινά
Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας κυριολεκτικά σαμποτάρουν την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μην ψάχνεις τους φίλους στο «διάστημα», αλλά γύρω σου. Μη διστάζεις να μιλήσεις στο γείτονα, στο συνάδελφο, στο μανάβη ή τον περιπτερά της γειτονιάς σου. Οι φίλοι είναι δίπλα σου αρκεί να θέλεις να βγεις από την κοινωνική σου απομόνωση.  
Γίνε ενεργός πολίτης
Η κοινωνική σου ενεργοποίηση σε θέματα που αφορούν δράσεις για την πόλη που ζεις όπως π.χ. πολιτικά ή πολιτιστικά δρώμενα, ανακύκλωση ή αναδάσωση θα σε φέρουν σίγουρα πολύ κοντά στην ενεργή κοινωνική δράση και ζωή. Θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις άτομα σαν κι εσένα με τους ίδιους στόχους και κοινό κοινωνικό προσανατολισμό. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και κάνε νέες σχέσεις.  
Αξιοποίησε το διαδίκτυο
Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη σύναψη σχέσεων αρκεί να το χειρίζεσαι παραγωγικά. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο από το οποίο μπορείς να ανακαλύψεις δράσεις και ανθρώπους που με κανένα άλλο μέσο δε θα είχες ευκολότερη πρόσβαση. Μη ξεχνάς όμως να το χειρίζεσαι σαν ένα μέσο κοινωνικής απελευθέρωσης και όχι σαν αφορμή περιορισμού και κοινωνικής απομόνωσης. Κάνε φίλους σου τους ανθρώπους και όχι την οθόνη. Ειρήνη Μεσσήνη - Συμβουλευτική Ψυχολόγος - [email protected]