Property Fire Prevention - Πυροπροστασία ακινήτων: Προτεραιότητα σε κλάδεμα, απομάκρυνση καύσιμης ύλης

Property Fire Prevention / Σε εργασίες κλαδέματος αλλά και στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που βρίσκεται εντός των κατοικιών φαίνεται πως θα κληθούν σε πρώτη φάση να προχωρήσουν οι πολίτες εν όψει της εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων.

Property Fire Prevention - Πυροπροστασία ακινήτων: Προτεραιότητα σε κλάδεμα, απομάκρυνση καύσιμης ύλης

Property Fire Prevention / Σε εργασίες κλαδέματος αλλά και στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που βρίσκεται εντός των κατοικιών φαίνεται πως θα κληθούν σε πρώτη φάση να προχωρήσουν οι πολίτες εν όψει της εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο ερωτήσεων κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Εως τις 21 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων καλούνται αρχικά να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία (μηχανικό, δασολόγο κ.τ.λ.) για την υποβολή του «Εντύπου Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας» και της «Τεχνικής Εκθεσης» με τα συνοδευτικά τους στοιχεία. Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ.

Εκθεση, πάντως, καλούνται να υποβάλουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης. Πρόκειται για περίπου 100.000 κτίσματα, που βρίσκονται μέσα σε δάση. Το γεγονός όμως ότι δεν συμμετείχαν τότε στη διαδικασία τακτοποίησης σημαίνει ότι δύσκολα θα… φανερωθούν τώρα υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση για τα μέτρα πυροπροστασίας.

Η εφαρμογή του Κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Οι αντιδράσεις

Ο Κανονισμός, κυρίως λόγω του κόστους του, της καθυστερημένης ανακοίνωσής του αλλά και της ευθύνης που καλούνται να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – με τελευταία την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Για «υπέρμετρο οικονομικό κόστος» κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη σε κείμενο με παρατηρήσεις που απέστειλε στον υπουργό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, επικρίνοντας τη σχετική ΚΥΑ, επισημαίνει ότι το κράτος «δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλίει σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς».

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το κράτος μέχρι σήμερα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει επιλύσει τα ζητήματα των κοινόχρηστων οδών σε συνάρτηση με την οικοδομησιμότητα των γηπέδων κ.λπ., ενώ έχει κρίνει ως ανεκτά και τα μορφώματα οικισμών εντός δασών και δασικών εκτάσεων, με τις αντίστοιχες διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις».

Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε χθες πως οι πολίτες, πέρα από τις τεχνικές εκθέσεις, για φέτος θα προχωρήσουν σε εργασίες κλαδέματος και στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που βρίσκεται εντός των κατοικιών τους.

Νέες προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών

Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε τέθηκαν ο σχεδιασμός και οι νέες, τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτές προκύπτουν, κατά βάση, από τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Οι νέες απαιτήσεις που ενσωματώνονται στις προδιαγραφές σύνταξης διαχειριστικών μελετών δάσους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την:

-Εξασφάλιση της αειφορικής πολυ-λειτουργικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

-Εκτίμηση και μετριασμό επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στα δασικά οικοσυστήματα.

-Εμφαση στην καλλιέργεια του δάσους, με στόχο τα υγιή και πλήρως ανανεώσιμα δασικά οικοσυστήματα.

-Διασύνδεση των διαχειριστικών μελετών με το ισχύον, νομικό και θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων δασικών περιοχών.

-Διασύνδεση των διαχειριστικών μελετών με τα Αντιπυρικά Σχέδια – Μελέτες, έργα AntiNero, στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Ηδη έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου (2), Πεντέλης (1), Αιγάλεω (3), Πάρνηθας (1), Μεγάρων (2), Λιβαδειάς (2), Βυτίνας (3), Τρίπολης (1), Πύργου (2) και Ολυμπίας (2).

«Συνεχίζουμε, με αμείωτη ένταση, να υλοποιούμε μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας. Οι νέες προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δάσους που εισάγουμε σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις απαιτήσεις που επιτάσσουν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και ενσωματώνουμε πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας αυτών των μελετών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.