17.6 C
Mykonos

Web Radio

19.1 C
Athens
17.6 C
Mykonos

Weather

Reopening of schools: Self Tests στα σχολεία!! Πώς και πότε θα γίνουν

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τα self tests στους μαθητές και το άνοιγμα των σχολείων λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής. Όλες οι έως τώρα σημαντικές πληροφορίες και πολύ βασικά ζητήματα που απασχολούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές….

Τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η “επαναφορά” στην κανονικότητα με πρώτο κόμβο το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου την ώρα που τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 4.000 και οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 741.

Κομβικό ρόλο στην επιστροφή  των μαθητών τουλάχιστον του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία παίζουν τα λεγόμενα “self rapid tests” όπου σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις θα είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον για τους μαθητές που θα μπουν μετά από καιρό σε αίθουσα.

Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου δημιουργεί ένα θολό τοπίο με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και αβεβαιότητες οι οποίες προκύπτουν από τις απαντήσεις που έχει δώσει (και από αυτές που δεν έχει) η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όλες τις σημαντικές πληροφορίες που γνωρίζουμε έως τώρα και θέτει πολύ βασικά ζητήματα τα οποία απασχολούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σχετικά με τα self tests και το άνοιγμα των σχολείων:

Υποχρεωτικά τα Self Tests στα σχολεία;

“Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία” σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Τεστ για κορωνοϊό με Υπεύθυνη δήλωση γονέα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αναστασία Πελώνη γνωστοποίησε ότι πράγματι εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του, έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό». Πρόσθεσε δε ότι τα self tests θα είναι τέσσερα το μήνα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και αναμένεται να καταλήξει σε θετική εισήγηση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων παρότι οι επιστήμονες που συμμετέχουν διαιρούνται σε τρεις τάσεις με διαφορετικά σενάρια σχετικά με τις σχολικές μονάδες

Η πρώτη ομάδα είναι αυτή που στέκεται καθολικά ενάντια στο άνοιγμα των σχολείων πριν το Πάσχα και στη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων καθώς τονίζουν πως ακόμα και η παραμικρή άρση περιορισμών θα κάνει τη χώρα να μοιάζει με “Μπέργκαμο”.

Η δεύτερη ομάδα που αριθμητικά υπερτερεί της πρώτης και συντάσσεται με τη στοχοθεσία του κυβερνητικού επιτελείου σχετικά με τα σχολεία, το λιανεμπόριο και τα καταστήματα.

Η τρίτη ομάδα τοποθετείται κάπου το κέντρο και τονίζει πως δεν πρέπει να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο μαζί! Υποστηρίζουν πως η συνεδρίαση της Τετάρτης θα πρέπει να εισηγηθεί άνοιγμα ενός τομέα και μόνο!!

Ερωτήματα για τα self Tests 

Δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση για το αν τελικά τα τεστ είναι υποχρεωτικά ή όχι και εάν αφορούν τους εκπαιδευτικούς ή μόνο τους μαθητές και καταρτιζόμενους.

Σημαντική απορία προκύπτει με το τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία όπως είναι οι καθαριστές

Σχετικά με τη λειτουργικότητα της κυβερνητικής απόφασης δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα ελέγχεται ο τρόπος δήλωσης πιθανού θετικού τεστ κι αν η δήλωση θα είναι τελικά υποχρεωτική, καθώς και τι θα γίνεται αν κάποιος δεν κάνει το τεστ και πει ότι το έκανε ή δεν δηλώσει θετικό τεστ

Μάλιστα σε ερώτηση που έγινε για το αν το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικού η Υφυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί οριζόντια από την Κυβέρνηση (όχι μεμονωμένα από το ΥΠΑΙΘ για εκπαιδευτικούς)

Τουλάχιστον 7-8 μέρες για να φτάσουν τα τεστ στα Φαρμακεία

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος, δήλωσε στο Mega ότι χρειάζονται τουλάχιστον 7-8 μέρες για να εμφανιστούν τα τεστ στα φαρμακεία:

“Πιστεύω ότι θέλουμε τουλάχιστον 7-8 ημέρες για να έρθουν τα τεστ στα φαρμακεία.” τονίζει ο κος Λουράντο

“Έχουν δημιουργηθεί όμως μεγάλες προσδοκίες και εκεί θα εστιάσω, υπό την έννοια του ότι χθες παραδείγματος χάριν που είχα εφημερία όλη τη μέρα δέχτηκα τουλάχιστον 50 τηλεφωνήματα από πολίτες εκ των οποίων οι μισοί ήθελαν να πάρουν τεστ οπωσδήποτε, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν, και άλλοι να κάνουν τα τεστ στο φαρμακείο, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει. ” προσθέτει στο τέλος.

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!