«Δεν ανοίγουμε γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη. Διευρυμένο ωράριο στα καταστήματα με τα Χριστουγεννιάτικα – Συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς», ξεκαθαρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης…..

Από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ξεκινά η λειτουργία των εποχικών καταστημάτων όπως ανακοινώθηκε σήμερα με τον υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, να μιλά για το ωράριό τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί ο καταναλωτής να πάει να ψωνίσει.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των καταστημάτων με τα εποχιακά είδη από τη Δευτέρα (7/12) με τις ακριβείς λεπτομέρειες να ανακοινώνονται την Παρασκευή από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως θα υπάρξει διευρυμένο ωράριο και οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα στέλνοντας SMS στο 13033 με τον Κωδικό 2:

«Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξουμε τα αμιγώς εποχιακά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη. Ανοίγουμε 110 καταστήματα και οι λεπτομέρειες θα ακουστούν αύριο. Θα έχουν διευρυμένο ωράριο, θα έχουν τις μάσκες, τα τετραγωνικά ανά πελάτη κλπ. Όπως ο κόσμος πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, θα πηγαίνει και σε αυτά. Αν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο θα ανοίγαμε όλα τα καταστήματα που έχουν, μεταξύ άλλων και εποχιακά είδη. Για αυτό ανοίγουμε αποκλειστικά αυτά που έχουν μόνο εποχιακά είδη και πρέπει να δουλέψουν τώρα».

Σε ερώτηση για το πώς θα πηγαίνουν οι πολίτες στα συγκεκριμένα καταστήματα στέλνοντας SMS, ο Υπ. Ανάπτυξης απάντησε πως αυτό θα γίνεται όπως και με τα σούπερ μάρκετ (σ.σ. με τον κωδικό 2).

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

«Καταλαβαίνω ότι δυσαρεστώ τα άλλα καταστήματα που πουλούν εποχιακά ήδη, αλλά δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ανθρώπους στην οικονομική καταστροφή. Υπήρξε συζήτηση με τους επιστήμονες και τον κ. Τσιόδρα για το αν μπορούμε να πάρουμε αυτό το μικρό ρίσκο. Δε θα αφήσουμε κανέναν πίσω».

Για το θέμα της κινητικότητας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ρίσκο, αλλά είπε ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο με προσοχή να βρεθούμε κοντά σε αυτές τις εποχικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ανοίγματος της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι:

«Υπάρχει σαφές πλαίσιο με τα επόμενα βήματα και εισηγήσεις από ποια κρούσματα και κάτω και πόσες κατειλημμένες ΜΕΘ μπορούμε να ανοίξουμε. Αυτά αλλάζουν, δε θέλω να τα πως στην τηλεόραση. Με 2000 κρούσματα την ημέρα είμαστε μακριά από το άνοιγμα της αγοράς. Το νούμερο των κρουσμάτων και των κατειλημμένων ΜΕΘ πρέπει να είναι τέτοιο που σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε:

«Για αυτά τα καταστήματα θα έχουμε ελέγχους, και αν υπάρξει κίνδυνος, αμέσως θα ξανακλείσουν. Αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο πρόβλημα για αυτούς τους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με την ολοσχερή καταστροφή, και θα διαχειριστούμε το άνοιγμα μέσα στους κανόνες του κορωνοϊού. Δείχνουμε εμπιστοσύνη σε εμπόρους και καταναλωτές».