26.5 C
Mykonos

Web Radio

26.3 C
Athens
26.5 C
Mykonos

Weather

Reuters-Greece opens to tourists: Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες και ελπίζει για καλύτερο καλοκαίρι από το 2020

Η Ελλάδα ξεκίνησε να ανοίγει για τους τουρίστες τη Δευτέρα με λίγες κρατήσεις αλλά ελπίδες για μια τουριστική περίοδο καλύτερη από εκείνη του 2020 που καταστράφηκε στο ελάχιστο από την πανδημία……….
Στο «εφιαλτικό» καλοκαίρι του 2020 για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και στις ελπίδες για μια καλύτερη τουριστική περίοδο φέτος αναφέρεται σε εκτενές του άρθρο το πρακτορείο Reuters.

Στον ελληνικό τουρισμό και την τεράστια μείωση που υπέστη ελέω πανδημίας το 2020, αναφέρεται σε εκτενές του άρθρο το πρακτορείο Reuters. Ακόμα, φιλοξενεί δηλώσεις ξενοδόχων της Ρόδου που προετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο με την ελπίδα πως θα είναι καλύτερη από την περσινή παρά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το κείμενο του Reuters, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ξεκίνησε να ανοίγει για τους τουρίστες τη Δευτέρα με λίγες κρατήσεις αλλά ελπίδες για μια τουριστική περίοδο καλύτερη από εκείνη του 2020 που μειώθηκε στο ελάχιστο από την πανδημία.

Σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. «Προετοιμάζουμε το ξενοδοχείο για να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε μόλις η κυβέρνηση μας δώσει το “πράσινο φως”» αναφέρει ο Γιώργος Τσέλιος γενικός διευθυντής του Sun Beach Hotel, το οποίο υποδέχεται κυρίως επισκέπτες από Σκανδιναβία, Αυστρία και Βρετανία.

Η Ελλάδα ανοίγει επισήμως για τον τουρισμό στις 14 Μαΐου όμως από τη Δευτέρα, τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα αν είναι εμβολιασμένοι ή διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ.

Ο Τουρισμός φέρνει το 20% του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και 1 στις 5 θέσεις εργασίας, αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει περάσει από μια δεκαετία υποχώρησης για να ξαναβρεθεί και πάλι πέρσι σε ύφεση όταν ξέσπασε η πανδημία. Σε μια φυσιολογική χρονιά η Ρόδος θα είχε ανοίξει ήδη… τις ομπρέλες της για μια τουριστική περίοδο που θα ξεκινούσε τον Μάρτη και θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο. Στα μέσα Απρίλη και μοιάζει ακόμα με πόλη φάντασμα.

Πολυτελή καταλύματα κλειστά να κοιτούν μια μακριά, αμμώδη ακτογραμμή. Παραλιακές πόλεις που θα έσφυζαν από πλήθη Βρετανών τουριστών να παραμένουν σιωπηλές, με κλειστά καταστήματα, ταβέρνες και μπαρ.

Πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να κλείσουν από το 2020, όταν μόλις 7,4 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, λιγότεροι από κάθε χρονιά της προηγούμενης δεκαετίας της οικονομικής κρίσης και πολύ πιο χαμηλά από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019.

Από τα ξενοδοχεία ως τα εστιατόρια και τις μικρές κρουαζιέρες, πολλές επιχειρήσεις που επιβιώνουν από την κρατική βοήθεια δεν θα αντέξουν άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι. «Οι περισσότεροι νιώθουν πως η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει άλλη μια κρίση» δηλώνει ο αντιδήμαρχος της Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλίας. Σχεδόν 600.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη Ρόδο πέρυσι ενώ το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τα 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες.

“Έχουμε κάνει τα πάντα για να έχουμε μια καλύτερη σεζόν”, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης της πιο δημοφιλούς περιφέρειας της Ελλάδας, των νησιών του Νότιου Αιγαίου, που εκτός από τη Ρόδο περιλαμβάνει τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

«Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», μέχρι τα μέσα Μαΐου, είπε ο Χατζημάρκος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα εξαιτίας των εκτεταμένων τεστ, τον ξενοδοχείων καραντίνας αλλά και του σχεδίου για εμβολιασμό των νησιωτών και των εργαζομένων στον τουρισμό. {…} Όμως οι κρατήσεις παραμένουν λίγες και κυρίως από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ρόδου. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μια συνεχής αύξηση κρουσμάτων την έχει αναγκάσει σε συνεχή lockdown για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της».

source:reuters

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!